System Center 2016 Service Management Automation ve Windows Azure Pack (WAP) Kurulumu

unnamed

Bu yazımda sizlere System Center Service Management Automation (SMA) uygulaması, kurulumu ve Windows Azure Pack (WAP) ile nasıl kullanabileceğiniz hakkında bilgi vermeye çalışacağım. System Center Orchestrator, BT sistemlerinizi ve süreçlerinizi komut dosyaları veya herhangi bir programlama diline ihtiyacı duymadan otomatikleştirmenize olanak sağlamaktadır. Mevcut komut dosyalarınızı ve programlarınızı kullanmak istiyorsanız var olan Powershell, VB.NET ve SSH Script’lerinizi ekleyebilirsiniz. Ayrıca programları çalıştırmanızı sağlayan aktiviteler de bulunmaktadır. Orchestrator aracılığıyla Runbook’larınızı grafiksel bir arayüzde kolayca oluşturabilir ve bakımını yapabilirsiniz. System Center Service Management Automation, Windows Server için Windows Azure Pack içerisinde bulunan otomasyon uzantısı olarak entegre edilen bir araç setidir. Service Management Automation Runbook’ları Powershell iş akış motoru içerisinde çalışırlar. Service Management Automation Runbook’ları Windows Powershell üzerinde yazıldığından System Center Orchestrator Integration Pack’ler aracılığıyla hazır olarak gelen aktivitlere göre daha esnek olabilir. Kimilerine göre kodun yazılması, kodun grafiksel bir arayüzün üzerinde tasarlanmasına göre daha esnek olabilirken; kimilerine göre de kod akışının düzenlenmesi ve kendi tasarımlarına göre düzenlenmesi daha kullanışlı olabilir. Burada seçim tamamen kullanıcılara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Windows Azure Pack (WAP), şirket içerisinde bulunan kaynaklarınız ile entegre olup sizlere private cloud yapısı da sağlamaktadır. Bu yazı dizisi, Windows Azure Pack yazılımı ile daha önceden oluşturduğunuz runbook’larınızı görsel olarak nasıl daha kolay yönetebileceğiniz hakkında bilgi vermesi açısından hazırlanmıştır. Bu yazının sonunda Windows Azure Pack entegrasyonu ile varolan ortamlarınızda dağıtık yapıda bulunan script’lerinizi merkezi bir noktadan izleyebilir ve tek bir noktadan yönetimini sağlayabilirsiniz.

System Center Service Management Automation yapısı ile ilgili bilgi verdikten sonra artık Service Management Automation ürünün kurulumuna başlayabiliriz. Service Management Automation kurulumu için Windows Server 2012, 2012 R2, 2016 (Desktop Experience) işletim sistemine sahip sunucu, Microsoft .NET Framework 3.5 SP1, WCF Services (HTTP Activation), IIS Server, Microsoft Web Platform Installer 4.6 or 5.0 (Web Platform Installer uygulamasının çalışabilmesi için Windows Azure Pack kurulumu yapılacak olan makinenin Internet bağlantısının olması gerekiyor ki Internet üzerinden gerekli bileşenleri indirmesi gerekli ), SQL Server Standard veya Enterprise (2012 SP2, 2014, 2014 SP1, 2016) kurulumlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Ek olarak Windows Azure Pack kurulumu yapılacak olan makinenin üzerinde Windows güncelleştirmelerinin yapılmış olması kurulum sırasında hata alınmaması için gerekli bir işlem.

Buna ek olarak System Center Service Management Automation kurulumu için isteğe bağlı olarak servis hesabı kullanılması önerilmektedir. System Center Service Management Automation kurulumuna SQL Server kurulumu ile başlayalım. Microsoft SQL Server kurulum dosyasına çift tıklayarak kurulumu başlatalım. Karşınıza gelen SQL Server Installation Center ekranında sağ bölümde Installation kısmına tıklayıp kuruluma başlayalım.


Resim-1

SQL Server Installation Center ekranında Installation bölümünde “New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneği ile Stand-Alone SQL Server kurulumu başlatabilirsiniz. Product Key ekranında “Enter the product key” seçeneği ile product key bilgisini girebilirsiniz veya “Specify a free edition” seçeneği ile Evaluation versiyonunu seçip kuruluma başlayabilirsiniz.


Resim-2

License Terms ekranında “I accept the license terms” seçeneğini seçip, Microsoft Lisans Sözleşmesini kabul edip, Next butonu ile ilerleyebilirsiniz.


Resim-3


Resim-4

Microsoft Update ekranında “Use Microsoft Update to check for updates (recommended)” seçeneğini seçip, Next butonu ile ilerleyebilirsiniz.


Resim-5

Feature Selection ekranında Service Management Automation için gerekli olan feature’ları seçebilirsiniz. (Database Engine Services, Client Tools Connectivity) Kurulum için gerekli olan SQL Instance kurulum yerini değiştirebilir ya da varsayılan kurulum ayarları ile devam edebilirsiniz.

Instance Configuration ekranında SQL kurulum instance’ınızı yapılandırabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak Instance adında değişiklik yapabilirsiniz.


Resim-6

Server Configuration ekranında Service Accounts sekmesinde SQL servislerinin hangi account bilgileri ile çalıştırılacağını belirlemelisiniz. Collection sekmesinde ise dil yapılandırmasını “SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS” olarak seçmelisiniz.

Database Engine Configuration ekranında Server Configuration sekmesinde; SQL server tarafından kullanılacak kimlik doğrulama yöntemi belirlenir. SQL Sunucu üzerindeki yetkiler Active Directory yada SQL sunucu local kullanıcı hesaplarına verilebilir. (Windows Authentication) Windows Authentication üzerinde tanımlanan kullanıcı hesapları ile SQL Server üzerindeki hesapların birlikte kullanılması durumunda Mixed Mode seçeneği seçilebilir.


Resim-7


Resim-8

Mixed Mode seçeneğini seçip, SQL sunucu üzerinde yetkili olan kullanıcıları seçip, Next butonu ile ilerliyorum.


Resim-9

Ready to Install ekranında SQL Server kurulumu ile yüklenebilecek özellikleri kontrol edebilirsiniz. Install butonu ile kurulumu başlatabilirsiniz.

SQL Server kurulumunu tamamladıktan sonra isteğe bağlı olarak veritabanına bağlanmak ve custom sorgular yazmak isteyebilirsiniz. Aşağıdaki linki kullanarak SQL Server 2017 Management Studio kurulumunu yapabilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/sql/ssms/download-sql-server-management-studio-ssms?view=sql-server-ver15


Resim-10

Microsoft SQL Server kurulumunu tamamladıktan sonra Service Management Automation servisini kuracağımız sunucu üzerinde IIS Server rolünün ve bileşenlerinin kurulması ile devam edelim.


Resim-11

IIS Server rolünün kurulumu ile birlikte IIS Basic Authentication, IIS Windows Authentication, IIS URL Authorization, ASP.NET 4.5, .NET Framework 3.5, .NET Framework 4.5 ve WCF HTTP Activation bileşenlerinin de kuruluması gerekiyor.


Resim-12

Microsoft SQL Server ve IIS Server kurulumlarını tamamladıktan sonra artık sırasıyla Service Management Automation Powershell Module, Runbook Worker ve Web Service kurulumları ile devam edebilirsiniz.

System Center Service Management Automation kurulumları için System Center Orchestrator kurulum medyasını kullanabilirsiniz. Karşınıza gelen System Center 2016 Orchestrator ekranında Service Management Automation bölümünde Powershell Module seçeneği ile kurulumlara başlayalım. Powershell Module kurulumu tamamlandıktan sonra Web Service modülü kurulumu ile devam edelim. System Center 2016 Service Management Automation Web Service Setup ekranında Install butonunu kullanarak kurulumu başlatabilirsiniz. Karşınıza gelen Product Registration ekranında ürün anahtarını, adı ve organizasyon adını girip Next butonu ile ilerleyelim.


Resim-13

License Terms ekranında “I have read, understood, and agreed to these license terms” seçeneği ile sözleşmeyi kabul edip Next butonu ile ilerliyorum.

Resim-14

Diagnostic and Usage Data ekranında Next butonunu kullanarak ilerliyorum.

Resim-15

Prerequisities ekranında Web Service rolü kurulumu için ön gereksinimlerin kurulup kurulmadığı kontrol edilmektedir. Ön gereksinimlerin kurulumlarında herhangi bir eksiklik varsa kurulumu gerçekleştirip “Check prerequisites again” seçeneğini kullanarak kontrollerinizi tekrar yapabilirsiniz.


Resim-16

Configure the database server ekranında Service Management Automation (SMA) uygulaması için gerekli veritabanının kurulumunu yapabilirsiniz. Authentication Credential kısmında ise veritabanına erişimin Windows Authentication mı veya SQL Authentication olarak mı yapılacağını belirleyebilirsiniz.

Resim-17

Resim-18

Configure the Web Service ekranında IIS hizmeti ile ilgili konfigürasyonları yapılandırabilirsiniz. Web Service Settings bölümünde Web hizmeti için kullanılacak port bilgisini belirleyebilirsiniz. Server Certificate kısmında da Windows Azure Pack ile SMA Web hizmeti arasındaki iletişimi şifrelemek için sertifika yapılandırması kullanabilirsiniz. Uygulama ortamım test olduğundan “Generate self-signed certificate” seçeneğini seçip, Next butonu ile ilerliyorum.

Resim-19

“Specify a location for the web service files” ekranında Service Management Automation (SMA) hizmetinin kurulacağı lokasyonu belirleyebilirsiniz.

Resim-20

Microsoft Update penceresinde gerekli güncellemelerin alınıp alınmayacağını belirleyebilirsiniz.

Resim-21

Installation Summary ekranında Service Management Automation (SMA) kurulumuna ait özet bilgileri görebilirsiniz.

Resim-22

Install butonunu kullanarak Web Service hizmetinin kurulumuna başlayabilirsiniz.

Resim-23

Service Management Automation (SMA) Web Service kurulumu tamamladıktan sonra Runbook Worker kurulumu ile devam edelim. System Center Orchestrator kurulum medyasını çift tıkladığınızda karşınıza gelen ekranda Service Management bölümünde “Runbook Worker” seçeneğini seçip ilerleyelim.

Resim-24

System Center 2016 Service Management Automation Runbook Worker Setup ekranında Install butonunu kullanarak kurulumu başlatabilirsiniz. Karşınıza gelen Product Registration ekranında ürün anahtarını, adı ve organizasyon adını girip Next butonu ile ilerleyelim.

License Terms ekranında “I have read, understood, and agreed to these license terms” seçeneği ile sözleşmeyi kabul edip Next butonu ile ilerliyorum.


Resim-25

Diagnostic and Usage Data ekranında Next butonunu kullanarak ilerliyorum.


Resim-26

Prerequisites ekranında Service Management Automation Runbook Worker kurulumu için gerekli ön gereksinimlerin sağlanıp sağlanmadığını görebilirsiniz.

Resim-27

Configure the database server ekranında Service Management Automation (SMA) uygulaması için gerekli veritabanının kurulumunu yapabilirsiniz. Authentication Credential kısmında ise veritabanına erişimin Windows Authentication mı veya SQL Authentication olarak mı yapılacağını belirleyebilirsiniz.


Resim-28

Configure the service account ekranında Runbook Worker servisinin çalışması için gerekli kullanıcı bilgilerini girip Next butonu ile ilerleyelim.

Resim-29

Specify a location for the runbook worker files ekranında Runbook Worker uygulamasının kurulacağı yeri belirleyebilirsiniz.


Resim-30

Microsoft Update penceresinde gerekli güncellemelerin alınıp alınmayacağını belirleyebilirsiniz.


Resim-31

Installation Summary ekranında kurulum’a ait bilgileri görebilirsiniz. Install butonunu kullanarak Runbook Worker kurulumunu başlatabilirsiniz.

Resim-32


Resim-33

Son adım olarak Windows Azure Pack kurulumu ile devam edelim. Windows Azure Pack kurulumu için Internet erişimi olan sunucu üzerinden Web Platform Installer kurarak başlayalım. Microsoft Web Platform Installer 5.1 Setup ekranında Install butonu ile kuruluma başlayabilirsiniz.

Resim-34

Microsoft Web Platform Installer kurulumunu tamamladıktan sonra artık Windows Azure Pack (WAP) ile ilgili kurulumları yapabilirsiniz. Bu noktada tüm servisleri tek bir sunucu üzerine kuracağımdan ve test ortamında kurulum yaptığımdan “Windows Azure Pack: Portal and API Express” seçeneğini seçip Express olarak kurulumu gerçekleştiriyorum. Windows Azure Pack kurulum mimarisine göre ve yapınız için hangi model gerekli ise ilgili modeli baz alarak kurulumlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. (Express Deployment or Enterprise Deployment)

Resim-35

Web Platform Installer ekranında “Windows Azure Pack: Portal and API Express” işlemine dair tüm bileşenler indirilip daha sonrasında ise kurulum işlemleri tamamlanıyor. Finish butonunu kullanarak ilgili kurulum işlemini sonlandıralım.

Kurulum bittikten sonra veritabanı konfigürasyonu için otomatik olarak https://localhost:30101 web sayfası açılmaktadır. “Continue to this website” seçeneğini kullanarak ilgili konfigürasyon işlemlerine başlayalım. Açılan web sayfa içerisinde sertifika hatası almanız gayet doğal. İlgili sertifika işlemlerini gerçekleştirdikten sonra hata almayacaksınız. Açılan pencerede “Configure Now” butonuna tıklayarak veritabanı konfigürasyonuna başlayabilirsiniz. Database Server Setup ekranında isterseniz Windows Authentication isterseniz SQL Server Authentication seçeneğini kullanarak kimlik doğrulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada SQL Server Authentication işlemi ile ilerleyecekseniz SQL Server üzerinde “SQL Server and Windows Authentication Mode” seçeneğinin seçilmiş olması gerekli.

Veritabanı Kimlik doğrulama işlemleri için SQL Server and Windows Authentication” seçeneğini seçerek ilerliyorum.

Resim-36


Resim-37

SQL Server üzerinde “SQL Server and Windows Authentication Mode” enable edilmediği taktirde yukarıdaki gibi hata mesajı ile karşılaşabilirsiniz. Database Server Setup ekranında SQL sunucunuzu ve kimlik doğrulama methodlarını girdikten sonra Next butonu ile ilerleyelim. Customer Experience Improvement Program ekranında müşteri deneyimi geliştirme programına katılıp katılmayacağınızı seçip ilerleyebilirsiniz.

Resim-38

Feature Setup ekranında aşağıdaki bileşenlerin konfigüre edildiğini görebilirsiniz. Konfigürasyon işlemi tamamlandıktan sonra OK butonu ile işlemleri sonlandırabilirsiniz.

Azure Pack Admin Site ekranına isterseniz kurulan öğelerin kısayollarını kullanarak, isterseniz de “https://Azure_Pack_Admin_Site_Server_Name:30091” web sayfasını kullanarak erişebilirsiniz.

Resim-39



Resim-40


Resim-41

Windows Kimlik Doğrulaması için yetkili bir kullanıcı ve kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirdikten sonra artık Management Portal ekranına erişebilirsiniz.

Resim-42


Resim-43

Tüm kurulum işlemleri bittikten sonra artık tüm script’lerinizi Service Management Automation (SMA) üzerinden merkezi olarak yönetebilirsiniz. Private Cloud yapısı oluşturan firmalar için kendi otomasyon yapılarınızı bu kapsamda oluşturabilirsiniz. Public Cloud sağlayıcısı firmalar içinde daha gelişmiş yapılar kurarak (Express Deployment yerine Enterprise Deployment gibi.) birçok firmaya ilgili servisleri Service Portal üzerinden sağlayabilirsiniz. Bu yazımın ikinci bölümünde sizlere powershell kullanarak Service Management Automation üzerinden .html tabanlı raporları nasıl oluşturabileceğiniz ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Microsoft Web Platform Installer

TAGs: Public Cloud, Private Cloud, Service Management Automation, SMA, Service Management Portal, Windows Azure Pack, WAP Portal, Orchestrator Web Service, Orchestrator Runbook Worker, System Center Orchestrator, Windows Authentication, Mixed Authentication, Microsoft Web Platform Installer, Azure Pack Admin Site

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık