SQL Server 2012 ile Hayatımızı Kolaylaştıran Fonksiyonlar – Bölüm 1

SQL Server 2012’nin gelmesiyle birlikte birçok T-SQL fonksiyonu da hayatımızı girdi. Olmazsa olmaz olmayan ama bu fonksiyonlar olmadan takla atarak çözebileceğimiz komutları tek satır ile çözmemize yarayan komutlar bunlar aslında. Nasıl mı, bazılarını inceleyip görelim.

Concat Foksiyonu

Concat fonksiyonu string ifadeleri uç uca eklemeye yarar. Özellikle hepimizin sıkıntı yaşayabileceği boşluk değerinin eklenmesinde kolaylık getirmiştir. Aradaki bir string ifade de boşluk değeri varsa o değeri bir boşluk olarak ekler, tüm sonucu boş olarak döndürmez.

CONCAT(sutun1,sutun2,[sutun3, ……, sutunN])

Örnek


Resim-1

IIF Fonksiyonu

IIF fonksiyonu belirtilen Boolean bir koşulun sonucuna göre geriye değer döndüren fonksiyondur. Case yapısının kısa hali diyebiliriz.

IIF([Boolean Koşul],[Doğru Değer],[Yanlış Değer])

Örnek


Resim-2

CHOOSE Fonksiyonu

Choose fonksiyonu parametre olarak gönderilen iki ya da daha fazla değer içerisinden belirtilen indexteki değerin geri döndürülmesini sağlar.

CHOOSE ( index, değer, val_2 [, val_n ] )

Örnek


Resim-3

Try_Convert Fonksiyonu

Bir veri tipinden diğerine döndürmek için kullanılır. Şayet dönüştürme işlemi başarılı ise dönüştürülmüş değeri verir. Başarısız ise veya ilk değer NULL ise NULL değeri döndürür.

TRY_CONVERT (veritipi[(uzunluk)], sutun_ismi)

Örnek


Resim-4

Parse Fonskiyonu

Parse fonksiyonu, CAST ve CONVERT fonksiyonlarından farklı olarak sadece metin tutan verileri girdi olarak kabul eder ve bir metni tarih zaman veya tam sayı tiplerine dönüştürmek için kullanılır. Para birimi gibi ek göstergeler için kültür kodu parametre olarak verilebilir. Türkiye için kültür kodu “tr-TR” dir.

PARSE(string_sutun_ismi AS hedef_tip [USING xx-XX])

Örnek


Resim-5

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık