Bu yazımızda Server 2012 üzerine Remote Desktop Session Host kurulumu yapıp RemoteAPP program kurulumunu gerçekleştireceğiz. Kurulumu yapacağımız sunucunun domaine join olması gerekmektedir. Yapacağımız işlemleri gerçekleştireceğimiz ortamda bir adet DC ve domaine join edilmiş bir adet Server 2012 sunucu bulunmaktadır.
Resim-1
Kurulumu yapacağımız sunucuya bağlanıp Server Manager üzerinde Add Roles and Features tıklayarak kuruluma başlıyoruz. Add Roles and Features a direk dashboard üzerinden yada sağ üstteki Manage butonu ile erişebiliriz.
Resim-2
Next ile ilerliyoruz.
Resim-3
Remote Desktop Services İnstallation seçerek next ile ilerliyoruz.
Resim-4
Bu ekranda bizi iki tip kurulum karşılamaktadır. Standart Deployment ve Quick Start
Remote Desktop ortamımız içerisinde birden fazla sunucu olacaksa farklı sunucular üzerine farklı Remote Desktop rollerini yükleyeceksek eğer Standart Deploymentı seçerek ilerlememiz gerekir.
Ama biz Quick Start seçimini yaparak ilerleyeceğiz. Quick Start seçimindeki en büyük avantajımız sihirbaz bize Remote Desktop Services rollerini yükleyecek ve bu yükleme işlemini tamamladıktan sonra son kullanıcılarımızın bağlanabilmesi için gerekli olan collectionları kendısı olusturucaktır.
Standart deploymentta bu collection oluşturma ve remoteapp yapılandırma işlemlerini manuel olarak gerçekleştirmek gerekiyor. Quick Start seçeneğinde bu işlemleri bizim yerimize sihirbaz otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Quick Start ı seçerek Next ile ilerliyoruz.
Resim-5
Deployment senaryomuz ne olacak?
Virtual Machine-Based Desktop Deployment : Ortamımızı sanal masaüstü ortamı için yapılandırmak istiyorsak kullanacağımız seçenektir.
Session- Based Desktop Deployment: Oturum sanallaştırması yapmak istiyorsak kullanacağımız seçenektir.
Biz Session- Based Desktop Deployment seçerek Next ile ilerliyoruz.
Resim-6
Bizlere Server Selection bölümünde rollerin yükleneceği sunucuyu gösteriyor.
Üst kısımda dikkat edersek Quick Start seçeneğiyle RD Connection Broker, RD Web Acces ve RD Session Host rollerinin bu sunucuya kurulacağını göstermektedir.
Resim-7
Confirmation bölümünde yaptığımız ayarların özetini görmekteyiz. Restart the destination Server automatically if required seçeneğini işaretleyerek (Eğer bu roller yüklendikten sonra restart gerekiyorsa otomatik olarak restart etmesi için ) Deploy butonuna tıklıyoruz ve kurulum işlemini başlatıyoruz.
Resim-8
Rollerimiz kuruluyor. Bu roller arasında restart isteyen tek rol RD Session Host rolüdür.
Resim-9
Restart işleminden sonra rollerin kurulumu devam etmektedir.
Resim-10
Rollerimiz başarılı bir şekilde kuruldu. Web Acces üzerinden bağlantı yapabilmemiz için gerekli adresi pencerenin alt kısmında görebiliyoruz. Close diyerek pencereyi kapatıyoruz.
Resim-11
Dashboard ekranımıza gelip Remote Desktop Services üzerine tıklıyoruz.
Resim-12
Overview ekranımızda kurduğumuz rolleri ve ekleme yapabileceğimiz rolleri görebiliriz.
Resim-13
Quick Session Collection sekmesine gelerek REMOTEAPP PROGRAMS kısmından TASK üzerine gelip
Resim-14
Publish RemoteAPP Programs kısmından program ekleyip çıkartabiliriz.
Örnek olarak defaultta gelen paint programında kullanıcılar bağlandıkları sunucuda hiç Desktop’ı görmeden çalışsınlar istiyorum. Buna göre deneme kullanıcımla RDP için gerekli ayarlamaları yapıyorum.
Resim-15
Resim-16
Resim-17
Resim-18
Yaptığım test sonrası RemoteAPP olarak paint programını kullanıcı hiç bağlandığı sunucunun Desktop’ını görmeden çalıştırmış olduk.
Böylelikle RemoteAPP Server 2012 üzerinde nasıl çalışıyor görmüş olduk. Faydalı olması dileğiyle başka bir yazıda görüşmek üzere.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar