Sunuculara fiziksel olarak erişmektense, başka bir bilgisayardan rdp bağlantısı yaparak üzerlerinde kolayca işlem yapmak birçok sistem mühendisinin vazgeçilmezidir. Fakat bu durum yeni bir teknoloji olan Windows 2008 Server Core üzerinde nasıl yapılandırılır; bu biraz farklı bir uygulama gerektiren bir durum. Bu makalemde size bu uygulamayı anlatacağım. Bu uygulama ile Remote Desktop bağlantısı kuracağınız Server Core sistemin bir GUI ile açılacağını düşünmemek gerekir. Remote Desktop bağlantısı yaptığınızda da normal şekilde olduğu gibi sadece bir komut satırı açık olarak karşınıza gelecektir.
1. Server Core 2008 sistem üzerinde oturum açınız.
2. Windows Vista / Windows 2008 sistemlerden uzaktan yönetimi etkin hale getirmek için aşağıdaki komutu ( tırnaklar olmadan ) komut satırından uygulayınız ve enter tuşuna basınız:
“Cscript %windir%\system32\SCRegEdit.wsf /ar 0”
Şekil-1
Not: Windows XP/2003 ve daha önceki işletim sistemlerinden ; uzaktan yönetimi etkin hale getirmek için aşağıdaki komutu ( tırnaklar olmadan ) komut satırından uygulayınız ve enter tuşuna basınız
“Cscript %windir%\system32\SCRegEdit.wsf /ar 0”
“Cscript %windir%\system32\SCRegEdit.wsf /cs 0”
Bu hazır scriptler gerekli registry değişikliklerini uygulayacaklardır.
Bundan sonraki adım ise Windows Firewall’un remote desktop özelliğine izin verilecek şekilde ayarlanmasıdır.Bunun için ya kısaca aşağıdaki komut server core 2008 üzerinde uygulanır;
netsh advfirewall firewall set rule group=”Remote Desktop” new enable=yes
Şekil-2
Ya da bu işlemi önce Firewall’un uzaktan yönetimine izin vererek remote firewall arayüzünden yapılandırabiliriz. Bundan sonraki adımda bu uygulamayı anlatacağım. Ama bu adımlara gerek olmadan sadece buraya kadarki uygulamalarla RDP bağlantıyı yapabilirsiniz.
Windows Firewall Uzaktan Yönetim ayarlaması yaparak Remote Desktop özelliğine izin vermek:
Öncelikli olarak aşağıda bulunan komutu uygulayarak firewall’un remote yönetime izin veriniz;
netsh advfirewall firewall set rule group=”Remote Administration” new enable=yes
Şekil-3
netsh advfirewall set currentprofile settings remotemanagement enable
Şekil-4
Bu işlem MMC snap-in’ini kullanarak Firewall ayarlarınızı uzaktan yönetmenizi sağlayacaktır. Bu durumu devre dışı bırakmak için ise aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz;
netsh advfirewall set currentprofile settings remotemanagement disable
Daha sonrasında ise Windows Vista ya da Windows Server 2008 bir sistem kullanarak bu Server Core kurulumu üzerindeki firewall’u MMC konsol yardımı ile ayarlayabilirsiniz.
Bunun için ;
1- Windows Vista ya da Windows Server 2008 bir işletim sistemi üzerinde Start’tan Run’a gelerek MMC yazalım ve enter’a basalım
2- Karşınıza açılan MMC konsolundan File menüsünden Add/Remove snap-in seçeneğini tıklayalım
Şekil-5
3- Add or remove snap-ins’de, Windows Firewall with advanced security snap-in i bulana kadar kaydırma çubuğunu kaydırın
Şekil-6
4- Add tıklayın ve ondan sonra Another Computer kısmına yönetmek istediğiniz Server Core Server’ınızın IP adresini yazınız
Şekil-7
5- Kısa bir yükleme süresinden sonra, Remote Server’ın yönetim arayüzü ile karşılaşacaksınız
Şekil-8
6- Artık Firewall kuralları oluşturabilir, varolan kuralları etkin hale getirip devre dışı bırakabilir, ayarlarınızı export edebilir ya da Firewall’u tümden kapatabilirsiniz.
Şekil-9
7- Şimdi Remote Desktop uygulamasını etkin hale getireceğiz. Bunun için Inbound Rules’a tıklıyoruz.
Şekil-10
8- Remote Desktop (TCP-In) kuralını bularak üzerinde sağ klik yapıyoruz ve Enable Rule seçeneğini tıklıyoruz.
Şekil-11
9- Artık Vista işletim sistemi olan bilgisayarımdan Server Core 2008 üzerine Remote bağlantı yapabilirim. Bunun için komut satırından mstsc yazarak enter tuşuna basalım.
10- Karşımıza Remote Desktop Connection penceresi açılacaktır.Buraya RDP bağlantısı yapılacak Windows 2008 Server Core sistemin IP adresini yazalım ve Connect seçeneğini tıklayalım.
11- Kullanıcı adı ve şifre gireceğimiz ekranda bilgileri girerek OK tuşunu tıklayalım.
Şekil-12
12- Artık Windows 2008 Server Core işletim sistemimize RDP bağlantı yapmış olacağız.
Şekil-13
Gördüğünüz gibi Remote bağlantımızı Server Core sistemimize sağladık. Fakat daha öncede belirttiğim gibi sadece makalenin başındaki komutlar ile bu işlemi yapmakta mümkün. Arayüzü kullanmanız zorunlu bir durum değil.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
How to enable Remote Desktop on Windows 2008 Server Core