Remoteapp Windows Installer Paketi Oluşturulması

Server 2008 Terminal Hizmetleri üzerinde Web Access rolü kurulumu ile uygulamalarımızın daha önceki TS hizmetlerinden farklı olarak istemcilere ulaştırıldığını ve gerek istemci üzerinde çalışıyor gibi (.msi), gerek network dışı kullanıcılar için rdp (.rdp) ile yada web Access ile bir browser aracılığında erişim olanaklarının sağlandığını daha önceki 2008 Terminal Hizmetlerinde anlatmıştık.

Bu makalede ise İnstaller Paketi oluşturarak (.msi) istemcilerin local pc leri üzerinde çalışıyormuş gibi çalışmalarına nasıl olanak sağlayacağımızı inceliyeceğiz.

Installer paketi ile kullanıcıların gerekli uygulamaya RDC yada browser kullanmadan erişimini sağlayabiliyoruz. İstemci pclerinin donanım açısında güçlü olması gibi bir durum söz konusuda olmamakta çünkü istemci üzerine sadece 20 30 KB gibi bir yük binmekte ayrıca istemcilerin domaine dakil olmalarına da gerek bulunmamakta. Bu avantajların dışında istemci tarafında kullanılan RemoteApp uygulaması güncellemesine ihtiyaç duyulduğunda bu güncelleştirmenin sadece sunucu tarafında yapılmasının yeterli olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.

Server 2008 üzerinde Terminal hizmetlerinin kurulduğunu ve beraberinde Web Access rolünüde kurularak RemoteApp Yönetim konsoluna ulaştığımızı varsayarak bir RemoteApp installer paketi oluşturalım ve istemci tarafında çalıştıralım.

Resim-1

Daha önce eklemiş olduğumuz RemoteApp uygulaması üzerinde sağ klik ile açılan menüde Windows Installer Paketi oluştur diyoruz.

Resim-2

Karşılama ekranını geçtikten sonra RemoteApp Sihirbazını görüyoruz. İlk kısımda paketin kaydolacağı konumu belirliyoruz, default olarak C:\Program Files\Packaged Programs adındaki paylaşılmış klasöre oluşturulur.

Terminal Sunucusu ayarlarında kimlik doğrulamanın yapılmasına ve kullanılacak protokole dair durumlar bulunmaktadır. Biz bu durumda kimlik doğrulamasının yapılacağını ve kullanılacak protokolunde 3389 olacağını belirtmiş oluyoruz.

TH Ağ Geçidi ayarları kısmında, eğer TS üzerine ulaşan kullanıcılar bir Terminal Servis Gateway üzerinden gelecekse TS Gateway sunucusunu göstermemiz gerekir.

Sertifika ayarları kısmında ise istemcilerin sunucu üzerinde bu uygulamayı çalıştırması için kullanılacak bir sertifikamız varsa bu sertifikayı göstermemiz gerekiyor.

Resim-3

Uygulamanın istemci tarafında kurulduktan sonra kullanıcının uygulamaya nasıl ulaşacağını belirtebiliyoruz. Yukarıda hem masaüstüne kısayol oluşturulmasını hemde başlat menüsü içerisine Uzak Programlar klasörü altından ulaşılacağını belirtiyoruz istersek bu klasörün adınıda değiştirebiliyoruz.

Burada önemli bir hususda İstemci uzantılarının denetimini al kısmıdır. Örneğin biz sunucu üzerinden istemcilere Ms Word uygulamasını kullandırıyoruz. Eğer kullanıcının pc üzerinde yani localinde Ms Word uygulaması yok ise ama .doc (Ms word uzantısı) uzantılı belgeler var ise bunlarıda TS sunucusu üzerinde kullandığı MS Word sayesinde açabilmesini sağlayabiliyoruz. Bu özellikten faydalanmak , için buradaki tikin atılması yeterli olacaktır.

Not: Benim işaretlememin sebebi Wordpad uygulamasının zaten istemci pc lerinde olmasıdır.

Resim-4

Bilgilendirme ekranından sonra kurulumun bitirilmesi ile sunucu üzerinde .msi paketini oluşturduğumuz klasörde görmüş olacağız.

Burada gördüğümüz kurulum paketini istemci üzerine kurduğumuzda kısayolunun masaüstüne ve başlat menüsü uzak uygulamalar klasörü altına geldiğini göreceğiz. Uygulamayı çalıştırdığımızda Görev Yöneticisine bakarsak uygulamanın sadece bi kısayolun getirdiği kadar bir güç harcadığını (20-30 KB) göreceksiniz.

Resim-5

İstemci tarafında kısayolun özelliklerine baktığımızda localde Program Files altında Remote Packages içerisinde wordpad.rdp  nin çalıştığını görüyoruz. Yani buradanda anlaşılıyorki aslında arka planda bu uygulama  .rdp ile istemciye sunuluyor ama istemci tarafından bakıldığında uygulama localde çalışıyormuş gibi gözüküyor.

Resim-6

Son olarak uygulamamıza tıkladığımızda hızlı bir şekilde localde çalışıyormuş gibi açıldığını görüyoruz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.microsoft.com

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık