MVC Nedir? MVC Yapısı ve Özellikleri

mvcnedir

MVC Nedir? MVC Yapısı ve Özellikleri. Bugün mshowto‘da ilk yazım olan MVC Yapısı ve Özellikleri ile sizlerleyim. Aslında birçok kişinin çok iyi bildiği bir konuyu benim yorumum ile anlatmak istedim. MVC Nedir? Bu sorunun en yaygın cevabı; yazılım mühendisliğinde kullanılan bir mimari desen veya bir tasarım kalıbıdır diyebiliriz.

  • MVC (Model-View-Controller), üç bileşenden oluşmaktadır.
  • Ve bu üç bileşen birbirinden tamamen bağımsız çalışmaktadır, şeklindedir.

Microsoft’un geliştirdiği ASP.NET MVC Framework yüzünden çoğunlukla MVC diyince akla ilk olarak MVC’nin kendisi gelmemektedir. Fakat 1979 yılından beri (Microsoft 1975 yılında kurulmuştur) yazılım dünyasında yer alan bir kavramdır.

Başlamadan önce aşağıdaki MVC ile ilgili diğer yazılarada göz atmak isteyebilirsiniz.

ASP.NET Core MVC State Management Bölüm-1

MVC Unit Test Nedir ? Bölüm-45

MVC Routing Nedir? Bölüm-39

MVC Fluent Validation Nedir? Bölüm-37

MVC Ne İşe Yarar?

Farz edelim ki, kodumuzun farklı amaçlara hizmet eden yapılarını birbirinden ayırarak, kodu daha rahat geliştirilebilir ve test edilebilir hale getiriyoruz. Dolayısı ile, daha az hata çıkartma potansiyeline sahip oluyor. Ne dersiniz? Kulağa hoş gelmiyor mu sizce de? MVC ile bu faydaları nasıl sağladığımıza göz atalımşimdi. İlk olarak  klasik şemamızı gösterip bileşenlerimizi ayrı ayrı inceleyelim.



Resim-1

MVC Bileşenleri

Model

Veri tabanına erişim, veri tabanı ilişkileri gibi data ile ilgili işlemleri bulunduran katmandır. Bunun yanı sıra Entity Framework, Linq tol Sql, NHibernate, Ado.Net gibi Framework’leri de içerisinde buludurur. Dolayısı ile data (veri) işlemleri bu katmanda gerçekleşir.

View

Bu katman kullanıcının ekranda gördüğü katman olarak adlandırılır. Bu kısımda Html, Css, Javascript ara yüz teknolojileri kullanılır ve bu işler yüzünden işin en keyif veren kısmıdır.

Controller

Kullanıcıların view üzerinden verdiği komutların Controller aracılığı ile model işlenmesini sağladığı katmandır. Dolayısı ile view ve model arasında kalan katmandır. Kısaca söylecek olursak, Metotları ve fonksiyonları bu katmanda çağırırarak kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra MVC nin diğer bir önemli yapıtaşı Routing mekanizmasıdır.

Resim-2

Routing

Routing, istemcinin uygulamaya yaptığı isteği uygun Controller ve Action a yönlendiren yapıdır. İstemci, isteği uygulamanın belli bir adresine gönderir. Dolayısı ile sizler Routing mekanizması ile ilgili adres için en uygun Controller ve içerisindeki Action’ı tespit edebilir ve çalıştırabilirsiniz.

Resim-3

Bir sonuç olarak neden MVC?

Dolayısı ile, MVC nin tanımında da dediğim gibi birbirinden bağımsız oluşu en kullanışlı yönüdür. Dolayısı ile, ileride projemizin kullanıcı katmanında görsel bir değişiklik yapmak istersek sadece görünümü değiştirecek kısımla yani View ile ilgileniriz. Değerli bir hocamın da dediği gibi spagetti kodla uğraşmak zorunda kalmayız.

Kısaca söylecek olursak, MVC uzun yıllardır birçok Framework de ve programlama dilinde kullanılmış (Java, PHP, vb.) ve olgunlaşmış bir desendir. ASP.NET MVC sayesinde .Net Framework dilleri ile MVC Pattern kullanılarak hızlı çalışan, test edilebilir, tekrar kullanılabilir parçaları olabilen web uygulamaları geliştirilebilmesi sağlanmıştır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Model-View-Controller

TAGs: MVC, MVC nedir, ASP.NET MVC ,modal, View, Controller, MVC ne ise yararMVC nasil calisirMVC katmanlari

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık