Microsoft Visual Studio Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Microsoft Visual Studio ortamını tanımak için öncelikle kısaca yazılımın ne olduğundan ve .NET platformundan bahsedelim.


Resim-1

Yazılım Nedir ?

Yazılım, bilgisayarın belirli bir işi yapabilmesi için tasarlanan komutların tümüdür. Kullanım amaçlarına göre çeşitli yazılım türleri mevcuttur. Örneğin kelime işlemleri için MS Word, yazılım geliştirme işlemleri geliştirmek için MS Visual Studio .NET gibi uygulamalar kullanılır. Yazılımlar genel olarak üç kısımda incelenebilir :

Sistem Yazılımları: Bilgisayar donanımlarını yöneten, uygulamaların çalışabilmesi için gerekli altyapıyı sağlayan yazılımlardır. İşletim sistemleri bu yazılım türüne örnektir.

Uygulama Geliştirme Yazılımları: Yazılım geliştiricilerin, son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere, uygulamaları geliştirmek, derlemek, hata ayıklamak, test etmek ve yayınlamak için kullandıkları yazılım türüdür. MS Visual Studio .NET bu türe örnek yazılımdır.

Uygulamalar: Son kullanıcıların belirli görevleri yerine getirmek amacı ile kullandıkları yazılımlardır. Uygulamalarda kendi içerisinde üç kısımda incelenebilir:

Windows Uygulamaları: Windows uygulamaları, işletim sistemi üzerine kurulan, arayüz ve içerik bakımından zengin uygulamalardır. Windows uygulamaları durum yönetimi, olaya dayalı programlama olayları olduğu için web uygulamalarına göre daha avantajlıdır. Windows uygulamalarına örnek olarak, MS Word, MS Live Messenger uygulamaları örnek verilebilir.

Web Uygulamaları: Bir sunucu tarafından yayınlanan bir web uygulamasını görüntülemek için istemci tarafından sadece bir uygulamayı çalıştırmak yeterlidir. Kurulum güçlükleri sunucu taraflı olduğu için yaşanmamaktadır. Windows uygulamalarına göre daha az avantajlıdırlar. Genellikle .NET uygulamaları ile yazılmaktadırlar.

Kurumsal Uygulamalar: Kurumsal uygulamalar, ölçeklenebilirlik, iş yükü ve güvenlik gibi ihtiyaçlara sahiptirler. Bu uygulamaların tek bir uygulama üzerinde çalıştırılması uygulamanın geliştirilme sürecini zorlaştırmaktadır ve performansı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple farklı teknolojiler içeren kurumsal uygulamalar geliştirilmektedir. Bu uygulamalara örnek olarak MS Server 2008 R2 örnek gösterilebilir.

Yazılımların Çalışma Modeli

Yazılımların belirli bir çalışma aşamaları bulunmaktadır. Veri girişi, kullanıcıların veri girmesi ile ve girilen işlemlerin saklanması aşamasıdır. İşlem, geliştirilen yazılımın çalışma sürecidir. Sonuç, işlenen verilerin kullanıcıya aktarıldığı aşamadır.

Yazılımcı Ne Yapar ?

Yazılımcı, belirli işlevlere sahip istenilen uygulamaları geliştiren kişidir.Yazılımcının üzerinde çalışacağı teknolojiyi iyi anlaması gerekir.Yazılımcı mantıksal dilde düşünmeli ve düşündüklerini hayata geçirmelidir.

.NET Vizyonunun Oluşumu


Resim-2

Microsoft, yazılım geliştiricilere yansıyan sonuçları izliyordu ve yazılım geliştiricilerin bir takım sorunlar ile karşılaştıklarını bu sorunları çözmenin bir yolunu aramaktaydı. Bu sorunları şu şekilde sıralamaktaydı:

  • Yazılan uygulamalara istedikleri an, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaşamamak.
  • Uygulama geliştirirken yazılımcıların, altyapı kodlarını kodlamalarından dolayı geliştirme ve test süresinin uzaması.
  • Bir uygulamanın farklı platformlarda çalışması için ortak kodların bulunmaması.

Microsoft 1990 yılında bu tür sorunlara çözüm bulmak amacıyla yazılım geliştiricilerin sorunlarını çözecek bir platform geliştirmeye başladı. Bu platformun adı .NET platformuydu. Bu platform her türlü yazılım geliştirme ihtiyacına hazır bir altyapı sunmuştur. Böylece yazılımlar daha kolay geliştirilmeye başlandı.

.NET Framework Nedir ?

.NET Framework, bileşen yönelimli uygulamaların geliştirilmesini destekleyen bir ortamdır. Farklılık gösteren bilgisayar dillerinin bir arada çalışmasını mümkün hale getiren bir platformdur. Windows platformu için güvenlik, taşınabilirlik ve ortak bir programlama modeli sağlar.

.Net sınıf kütüphanesi de programlama amacı ile geliştirilmiştir. Bu kütüphane, programın çalışma ortamına erişmesine izin verir.

Common Language Runtime Nasıl Çalışır ?

CLR, .NET kodunun çalıştırılmasını sağlar. Bir derleyiciden elde edilen çıktı çalıştırılabilen bir kod değildir. Microsoft Intermediate Language (MSIL) denilen özel bir tipte dosyadır. Program çalıştığı zaman MSIL kodlarını çalıştırmak CLR’nin görevidir. CLR, .NET Framework’un taşınabilirliğinin bir parçasıdır.


Resim-3

.NET ortamı bütün programlama dilleri için ortak bir alandır.

Microsoft Visual Studio 2010 Kurulumu

Öncelikle Visual Studio 2010 Ultimate Setup dosyasını çalıştırıyoruz.Eğer bilgisayarınızda mevcut değil ise deneme sürümünü

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=12752

bağlantıdan indirip kurulumu yapabilirsiniz.Kurulumda bazı dosyalar internetten download edildiği için internet bağlantınızın olması gerekir.Ayrıca Windows XP işletim sisteminde kurulum yapacaksanız Windows Installer 3.1 veya daha üst sürümü, Service Pack 3 sürümü bilgisayarınızda yüklü olmalıdır.


Resim-4

 

Setup dosyasını tıkladığımızda karşımıza gelen ilk ekranda “Help Improve Setup” yazısını işaretleyip “Next” tuşuna tıklıyoruz.


Resim-5

Karşımıza gelen ekranda sol kısımda bilgisayarımıza neler kurulacağını göstermekte, sağ kısımda ise lisans sözleşmesini göstermektedir.Sözleşmeyi işaretleyip devam ediyoruz.


Resim-6

Bu ekranımızda ise “Feature Description” kısmında bu sürümde yüklenecek programlama dilleri ve SQL Server,Office System, Sharepoint gibi sistemlerde yüklenmektedir. Burada yüklenecek olan servisler programlama yaparken yazılımcıya yardımcı uygulamalardır. Bu ekranda aynı zamanda yükleme seçeneği olarak “Full” ve”Custom” yer almaktadır.


Resim-7

Bu ekranda ise Visual Studio 2010 ile beraber yardımcı uygulamaların hepsi kurulmaktadır. İnternetten indirdiğimiz setup dosyası, diğer uygulamaları internet üzerinden download etmektedir. DVD den yükleme yaparsak internet bağlantısına gerek yoktur. Çünkü gerekli bütün uygulamalar DVD içerisinde yer almaktadır.


Resim-8

Son ekranda ise Microsoft Visual Studio Ultimate 2010 kurulumunun başarılı olduğuna dair bir yazı görüntülenmektedir. Şimdi uygulamamızı başlatalım.


Resim-9

Gördüğümüz gibi uygulamamız sorunsuz çalışmaktadır. Sol alt tarafta ise uygulamamızın Trial sürüm olduğu belirtilmektedir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık