Apple’ın Yeni Bombası Ipad

Apple uzun zamandır sır gibi sakladığı, mobile iletişimin son ürünü olan Ipad’in kısa süre önce tanıtımını yaptı. Yapılan tanıtımda gerçekten büyük hayranlık uyandıran dizaynının yanında belirtilen özelliklerde bu cihazın yakın zamanda hayatımızın önemli bir parçası olacağını gösterir nitelikte. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan cihazı tanımaya çalışalım. Ipad’ ı  genel olarak incelediğinizde yapısal olarak ipod’ a çok benzemekde. Geniş çoklu dokunmatik ekranı üzerindeki kısa yollara baktığımızda gerçekten de bizlere sınırsız bir multi-medya ve internet zevki yaşatacağa benziyor.  Dilerseniz bu özelliklerden öne çıkanlara kısaca değinelim.

HOME SCREEN

Ana ekranına baktığımızda iphone ve ipod’dan yabancı olmadığımız bir görüntüye sahip. İstediğimiz programın kısa yolunu atarak ana ekranımızı özelleştirebilirsinz. Ayrıca kendi kişisel resimlerinizde arka plan resmi olarak belirleyip ipad’ inizi kişileştirebilirsiniz.


Resim-1

PHOTOS:

Fotoğraflarımızı ipad üzerinde görüntülemek, dokunmatik ekran teknolojisinin ürünü olarak, dokunarak fotoraflarımızı boyutlandırmak, yönünü değiştirebilmek iphone ve ipod’dan bildiğimiz güzel bir özelliği. Diğer bir bilgisayardan yada emaillerden fotoğrafları aktarabilmek, video kameramızdan import edebilmek gerçekten çok kolay.


Resim-2

VIDEO:

Ipad ekran çözünürlüğü açısından da kendisini gösteren bir ürün. HD ekranı ile videoları yüksek kaltede seyredebilirsiniz.


Resim-3

YOUTUBE:

Apple’ ın bilindik uygulamasından biriside YouTube. Ipad üzerinden youtube’ a direk bağlanıp internet üzerinden milyonlarca videoyu rahatlıkla izleyebiliyorsunuz.


Resim-4

APP STORE:

App Store ipad’ de de unutulmamış. App Store ile ipad üzerine milyonlarca uygulamadan istediğinizi yükleyerek cihazı kişiselleştirebilirsiniz. Ipad isterseniz işinizi takip edebileceğiniz güçlü bir iş makinası olabilirken, isterseniz multi medya ve oyun uygulamaları ile bir eylence merkezine dönüşebilir. Yada her ikisini birden ipad’ iniz üzerinde yapılandırabilirsiniz.


Resim-5

iBOOKS:

zamanın popüler cihazlarından olan elektronik kitap okuyucuları ipad’de unutulmamış ve iBooks ile ipad elektronik kitap okuma özelliği kazanılmış.


Resim-6

SPOTLIGHT SEARCH

Bahsetmek istediğim diğer bir özelliği ise arama fonksiyonu. Ipad içerisindeki tüm yapılarda (mail, kişiler, takvim, uygulamalar ve notlar) istediğiniz öğeyi aramızı sağlayan çok fonksiyonlu search motorunu size sunmaktadır. İşimizi gerçektende kolaylaştıran faydalı bir araç olarak göze çarpmaktadır.

Ipad uygulama özellikleri bakımından saymakla bitmeyen fonksiyonları  size sunan bir araç. Saydığımız bunca özelliklerin yanında sayamadığımız safari, mail, ipod, itunes, maps, notes, calendar ve contacts uygulamaları da bulunmaktadır. Dilerseniz Ipad’ın uygulama zenginliğinden bahsettikten sonra tasarım ve teknik özelliklerine de göz atalım.


Resim-7

İNCE ve ŞIK

Ipad tasarım ve şıklığı ile gerçekten hayranlık uyandıracak bir ürün. İpad 680 gr ağırlığı 1.27 cm kalınlığında olan ve bu sayede gerçekten de mobil iletişim konusunda kullanıcısına her yere götürebilme imkanı sağlamaktadır.


Resim-8

LED-Backlit IPS Display

9.7 inch yüksek çözünürlüklü ekranı  ve arkadan aydınlatmalı LED ekranı ile görüntü kalitesinde oldukca iddialı. IPS (in-plane switching) teknolojisi sayesinde ekran tutuş pozisyonunuza uygun olarak rotasyon yapabiliyor.


Resim-9

10 SAATE KADAR PİL ÖMRÜ

Apple, MAC Notebook bilgisayarlar için geliştirdiği lithium – polymer teknolojisini ipad’ de de kullanmış. Pil ömrü açısından tatmin edici bir performansa sahip.


Resim-10

PERFORMANS

Apple mühendisleri tarafından geliştirilen A4 işlemci chip seti ipadler için kullanılmıştır. Dokunmatik ekran performansı, oyunlardaki kabiliyeti düşünüldüğünde chip set teknolojisini oldukca başarılı olarak değerlendirebiliriz.10 saate varan pil ömrü ve 16 – 32 – 64 gb depolama alanı ile oldukca başarılı bir teknik kombinasyona sahip bir cihaz.


Resim-11

CONNECTIVITY AND AUDIO

30 pin bağlantı noktası dock station ve şarj bağlantısını sağlarken dahili speakerları yüksek kalite ses çıkışı sağlamaktadır. Ayrıca dahili mikrofonuda bulunmaktadır.


Resim-12

AKSESUARLAR

Ipad, oldukca kullanışlı ve şık aksesuarları ile kullanım zevkini katlamakta. Klavyeli dock aksesuarı ile ipadinizi klavye ile kullanırken şarj edebilir, sadece dock kullanarak cihazınızı video müzik dinlerken şarja bırakabilirsiniz. Ayrıca oldukca şık ve ergonamik kılıfı ile ipadi koruyabildiğiniz gibi çeşitli  yöntemlerle farklı şekillerde ipadinizi kullanabilirsiniz.

Bu kadar özelliğini olan cihazın olmayanlarını saymak ise olanlarını saymak kadar uzun olmayacaktır. Cihazda gözlemyebildiğim ve olsa iyi olurdu dedirtecek unsur dahili bir web kamerasının olmaması. Aksesuarlar içerisinde de bulunmuyor,  diğer donanım üreticilerini web kameralarının desteklenmesi konusunda da henüz bir bilgi verilmiş değil.


Resim-13

Tabi ki artılarının yanında kişisel olarak beğenmedim yönleri ise, ekranın yeterince büyük olmamasından dolayı günlük işleri yapmak neredeyse imkansız bir hale geliyor. Şu anda minibook diye adlandırılan cihazların ekranlarının yaklaşık 11” olduğunu düşünürsek, bu cihazlardan daha küçük bir ekrana sahip. İkinci olarak sanal klavyeye mahküm olmak (klavyede ayrıca satın alınabiliyor) ve bu şekilde bir kullanımın aslında kullanımı oldukça güçleştirmesi açıkçası benim gibi bir kişi için ciddi büyük bir sorun. Sürekli ekran üzerinde parmaklarla dolaşıp iş yapmaya çalışmak ve sonrasında aaa yeter diyip cihazı bir kenara bırakabilmeniz olası. Bir diğer konu ITPro’ların ya da kurumsal firmaların standartlarına uymaması tamamen eve ya da eğlenceye yönelik olması satış yapılacak pazarı aslında oldukça küçültüyor. Web kamerasının olmaması (büyük ihtimalle ikinci versiyonda bunu düzeltecekler :)) akla çok yatmasada bir satış stratejisi olduğu açıkça ortada. Pil ömrü ise hepimizin bildiği gibi çok değişken bir konu, her ne kadar 10 saate kadar denilsede, 1-2 film izlediğinizde biteceğini garanti edebiliriz. Diğer bir konu ise cihazın üzerinde USB giriş bulunmaması, daha doğrusu Apple’in kendi standartı olan bir çıkış dışında bağlantı noktası bulunmuyor. Flash desteğinin olmaması, laptop’lar ile kıyaslanmayacak kadar güçsüz olan, el yazısı özelliğinin eklenmemiş olması, eşzamanlı uygulama çalıştırılamaması ve Türkçe dil desteğinin bulunmaması diğer sıkıntılar.

Aslında uzun zamandır kullanılan Ipod Touch veya Iphone’un daha büyük ekranlı bir versiyonu olarakta söyleyebiliriz. Cihazın Türkiye fiyatının yaklaşık 2000-2500 TL olacağını düşünebilirsiniz.

İşin komik tarafı ise sanırım bazı konularda sürekli başa dönüyoruz :)


Resim-14

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık