Enterprise Mobility Suite Nedir ve Parçaları Nelerdir?

Merhabalar bu yazımızda Microsoft’un son zamanların parlayan ürünü olan Enterprise Mobility Suite‘i inceleyeceğiz. Ürünü incelerken aslında bunun bir ürün olmadığını bilmenizi istiyorum. EMS aslında bir ürün ailesine verilen isimdir. Peki, bu ürün ailesi neleri kapsamaktadır?


Resim-1

  1. Microsoft Intune
  2. Azure Active Directory (Premium)
  3. Azure Rights Management Services

İlerleyen zamanlarda yukarıdaki maddelerimizi tek tek inceliyor olacağız. Tüm makele serimiz bittiğinde aslında Enterprise Mobility Suite’ in hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını göreceksiniz. İlk bölümümüzü daha çok kavramsal olarak EMS’ yi anlamak için ayıracağım ve maddelere küçük fırça darbeleri ile değineceğim. Tüm makale serisi bittiğinde ise aslında tablonun tamamını göreceğiz.

Geçmişten günümüze süre gelen problemlere baktığımızda aşağıdaki problemlerle sürekli karşılaştığınızı göreceksiniz ve görüyorsunuz.

  • Şifremi unuttum. Hemen atılan bir mail IT departmanı şifreyi değiştir. Zaten Bilgi İşlemin amacı şifre değiştirmek J
  • Çalışanların cep telefonlarında ne yaptığını bilmiyorum ve yönetemiyorum.
  • Altyapı maliyeti çokmuş
  • Verilerim, dosyalarım güvende mi?

Yukarıda saydığımız olaylar çoğaltılabilir. Dikkat ettiyseniz genel sorunlar kaygılar ve dertler ya güvenlik üzerine oluyor veya IT Departmanını isyan ettirecek basit gündelik aksiyonlar. Bunların hepsi aslında zamandan çalınıyor. Teknolojinin de hızla değişmesi telefonların iyice oyuna dâhil olmasıyla artık mobil telefonların da yönetimini kaçınılmaz hale getirdi. Hem kurum içi hem kurum dışında Cep telefonundan masaüstü bilgisayarın yönetimine ve güvenlik aksiyonuna kadar her şeyi yönetmek istiyorum ve belirli kurallar yazıp kullanıcılarım evinde dâhi olsa yönetmek istiyorum diyorsanız yukarıda belirtmiş olduğum altın üçlünün hepsini kapsayan Enterprise Mobility Suite ürünü tam size göre. Diğer güzel bir avantajı ise altyapı maliyetinin bulunmamasıdır.


Resim-2

Şirketlerin bilgi işleme bakış açısı değiştikçe ve bulut bilişim kavramı hayatımıza her geçen gün daha da girdikçe Sistem alt yapılarının buluta geçişi hızlandı. Bu geçiş kimi firmalarda tamamen buluta geçiş şeklinde olurken kimi firmalarda ise hibrit şekilde olmuştur. Bildiğiniz gibi kullanıcılar şifrelerini unuttuklarında klasik yapılarda yazımınızın başında belirtmiş olduğumuz gibi bilgi işlem departmanına mail atarlar ve çözülmesini beklenir. Azure Active Directory Premium ile kullanıcılar kendi şifrelerini resetleyebilirler ve değiştirebilirler. Şirket içi Active Directory ile entegre edilebilir.


Resim-3

Firmanızda herhangi bir Active Directory yapısının olmadığını varsayın. Fakat cep telefonları, tabletler, masaüstü bilgisayarların yönetilmesini gerektiği de kaçınılmaz bir gerçek. Bu durumda imdadımıza Microsoft Intune yetişmektedir. Yaptığı işi kısaca özetleyecek olursak firmanızın buluttaki Active Directory’ si diyebiliriz. Bunun yanı sıra tüm yazılım/donanım envanterini toplayacağınız bir bulut hizmeti, uygulama dağıtımı yapabileceğiniz, Windows güvenlik duvarı ayarlarını yönetebileceğiniz bir bulut hizmetidir. Özetle SCCM + Active Directory + WSUS = Microsoft Intune diyebiliriz.


Resim-4

Ürünümüzün kusursuz olmasını sağlayan son parçası ise Azure Right Managemet Services hizmetidir. Firmaları incelediğimizde hack ataklarına karşı tüm önemleri almaya çalıştıklarını göreceksiniz. Güvenlik duvarları, antivirüs, antispam ürünleri vb güvenlik ürünlerini aldıklarını göreceksiniz. Tehdit içerideyse ve bu tehdit virüs, hack saldırısı değil de şirketin çok kritik verinin farklı bir yere gönderilmesi veya kötü niyetli olarak kullanılması ise burada nasıl aksiyon alacağız. Bu şekilde bir yapılandırmaya ihtiyacınız var ise Azure Right Management Services size göre. Azure RMS ile dosya düzeyinde yalnızca okuyabilir veya yazabilir, print alabilir veya alamaz, dosyayı kopyalayabilir veya kopyalayamaz gibi hak atamaları yapmak mümkün hale geliyor. Bu sayede tüm Office dosyalarınız, resimleriniz vb üzerinde tam denetim hakkınız olmuş oluyor. Ayrıca tarih bazlı da kurallar atayabiliyorsunuz.


Resim-5

Bu bölümümüzde Enterprise Mobility Suite Ailesinin tüm parçalarını kısaca açıkladık. İlerleyen bölümlerimizde her maddeyi tek tek inceliyor olacağız ve ürünlerin detaylı bir incelemesini yapıyor olacağız. Bu bölümde EMS nedir? Sorusunun cevabını vermeye çalıştım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

www.microsoft.com

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık