DigitalOcean’da Sanal Makine Kurulumu Nasıl Yapılır? CentOS Kurulumu?

digitalocean_mshowto20

Bir önceki yazımda genel olarak DigitalOcean nedir, sunduğu hizmetler nelerdir konusundan bahsettim(buradan ulaşabilirsiniz). Bu yazımda ise DigitalOcean’da sanal makine kurulumu ve örnek olarak CentOS kurulumunu anlatacağım. DigitalOcean uygun fiyat ve performansıyla bizlere CentOS, Ubuntu, Fedora, Debian, CoreOS ve FressBSD gibi Droplet (Sanal Makine) oluşturup içerisinde uygulamalarımızı barındırabileceğimiz imkanı sunmaktadır. Droplet nedir? onu hatırlayalım, Droplet DigitalOcean’ın sanal makinelere verdiği isimdir. Yarattığımız her Droplet kullanabileceğiniz yeni bir sunucudur aslında.

DigitalOcean’da CentOS Kurulumu Nasıl yapılır ?

DigitalOcean üzerinde Droplet (Sanal Makine) oluşturmak için öncelikle üye olmamız gerekiyor, buradan üye olabilirsiniz. (Üye olurken mail adresiniz çok önemli, kurulum yapacağımız sanal makine bilgileri mail olarak gönderiliyor.) Üyelik işlemini tamamladıktan sonra otomatik yönetim paneline yönlendirileceksiniz.

Yönetim panelinden ilk önce proje oluşturmamız gerekiyor, Proje oluşturmak için sayfada sol üst köşede bulunan New Projects (Yeni Proje) kısmına tıklıyoruz. Karşımıza yeni proje oluşturma sayfası gelecektir.

Bu sayfada bize proje adı, açıklama(zorunlu değil) ve projenin ne için kurulacağını soruyor. İsterseniz proje oluşturmadan direk Droplet (Sanal Makine) oluşturabilirsiniz ama yönetim sayfamızın düzgün gözükmesi için proje oluşturup içerisine sanal makine taşımak daha mantıklı olacaktır.

Resim-1

Projenin ne amaçla kurulacağı kısmı DigitalOcean’ı denemek için seçeneğini seçiyorum, Siz geliştirme ortamınıza göre farklı seçenekleri seçebilirsiniz.

Tüm adımları tamamladıktan sonra projemizi oluşturuyoruz ve bizi yönetici paneline yönlendiriyor. Droplet (Sanal Makine) oluşturmak için sayfanın ortasında bulunan (Get Started with a Droplet) veya sağ üst köşede bulunan Create Droplet (Yeni Sanal Makine) seçeneğine tıklıyoruz.

Resim-2

Karşımıza hangi işletim sisteminin kurulacağı, kullanacağımız sisteme göre CPU, Disk, Transfer boyutlarını, Harici depolama seçimi, Data Center (Veri Merkezi) seçimi, Ek seçenekler (Özel Ağ, IPv6, Kullanıcı Verisi, Monitör etme) bunları da ekliyebiliyoruz. Öncelikle işletim sistemimizi seçiyoruz ben örnek olarak CentOS kurulumunu anlatacağım.

Not: Container dağıtımları CoreOS, Fedora Atomic, RancherOS gibi sistemleri de kurabiliyoruz. Bunlar dışında Marketplace’den WordPress, Docker, OpenVPN Access Server, Lamp, Ubuntu üzerine kurulu Grafana gibi kurulum seçeneklerini de seçebilirsiniz. Farklı olarak URL’den ve kendi imajınızı yükleyebiliyorsunuz.

CentOS 7.6 64bit imajını seçiyorum ve plan olarak başlangıç seviyesi Standart plan’ı kurmak istiyorum. Diğer performanslı seçenekler de Web Uygulaması, E-Ticaret Siteleri, Kurumsal Uygulamalar ve Veri Tabanları için daha kullanışlı olabilir.

Resim-3

Seçtiğim Standart Plan’da kuracağınız uygulama, sisteme göre farklı seçenekleri seçebilirsiniz. Benim seçtiğim plan da saatlik ücret $0.007 dolar, haftalık ücreti ise 5$ dolar olarak uygulanıyor.

1 CPU, 25GB SSD Disk, 1TB’lık transfer özelliği olan fiyatlandırma seçeneğini seçiyorum. (Eğer küçük çaplı uygulama, Küçük tasarımlı Web Siteleri için uygun olabilir.)

Resim-4

Eğer harici depolama kullanmak isterseniz Add Block Storage seçeneğinden kendinize uygun boyutu seçebilirsiniz. Data Center(Veri Merkezi) olarak San Francisco’yu seçiyorum.

Ek olarak eklemek istediğiniz özellik varsa Özel ağ, IPv6, Kullanıcı Verisi, Monitör Etme gibi seçenekleri de ekleyebilirsiniz.

Resim-5

Kimlik doğrulama yöntemini SSH key seçmeniz güvenlik açısından daha iyi olacaktır, bu seçeneği sonradan değiştirebilirsiniz. SSH ile Droplet (Sanal Makineye) nasıl bağlanılacağını bir sonraki yazımda anlatacağım.

Ekstradan aynı işletim sistemli ve aynı özelliklere sahip Droplet (Sanal Makine) ekleyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Hostname yani Sunucu Adı veriyoruz, Eklemek istediğiniz etiket varsa Add Tags kısmından ekleyebilirsiniz. Oluşturduğumuz projeyi seçiyoruz. Resim-1‘de görebilirsiniz.

Not: Eğer birden çok sanal makine kurulumu yapacaksanız etiket eklemek yönetici panelinde bulunan Search (Arama) kısmından sanal makinenizi daha kolay bulmanıza yardımcı olacaktır. Hangi sistemde hangi uygulamanız bulunuyorsa bunu da etiket olarak eklemeniz daha kolay ulaşmanızı sağlar.

Resim-6

Son olarak yedekleme seçeneği var, Droplet başına aylık $1.00 Dolar’a yedekleme yapabilirsiniz. Yedekleme şu açıdan önemli olacaktır, sanal makineniz bozulduğunda yeniden kurmak yerine yedeğe dönmek %20 daha az maliyetli olacaktır. Create Droplet diyoruz ve ortalama 55 saniye sürecek olan kurulumu yapmaya başlıyor.

Resim-7

Kurulum bittikten sonra Droplet (Sanal Makinemiz) hazır durumda, Aşağıda ki görselde 1-numaralı kısımda yeşil gösterge varsa Sanal Makinenin çalıştığını belirtir.

2-numaralı kısımda Hostname (Makine Adı) ve CPU, Disk Boyutu gibi özellikleri gösterir. 3-numaralı kısımda ise Droplet’in (Sanal Makinenin) IP adresi yer alıyor. Bu IP adresi üzerinden SSH ile sanal makinemize bağlanabiliriz.

Resim-8

Kurduğumuz Droplet’in (Sanal Makinenin) içerik sayfasında Bant Genişliğini, İşlemci Kullanımını ve Disk’in okuma-yazma değerlerini görebiliriz.

Menüden diğer seçeneklere bakacak olursak Access kısmında Root şifremizi sıfırlayabiliriz, Ekstradan disk ekleyebiliyoruz, Resize kısmından Droplet’in (Sanal Makinenin) CPU, Disk, Transfer Boyutu ve planını değiştirebiliyoruz.

Resim-9

Son olarak oluşturduğumuz Droplet’in (Sanal Makinenin) sayfasında sağ üst kısımda yazan Console(Konsolu) açıyorum. Konsol ekranında bizden oturum açmak için kullanıcı adı ve şifre isteyecektir.

Kullanıcı adı ve şifre mail olarak gönderilmektedir. Mail içeriğinde Droplet Name (Sanal Makine Adı), IP Adresi, Kullanıcı adı ve şifre bulunur.

Resim-10

Kullanıcı adı ve şifremizle konsol ekranında giriş yaparak doğruluyoruz.

Not: Mail içeriğinde bulunan şifreyi 2 kez girmemiz istenir ve sonrasında kendi belirleyeceğiniz şifreyi girebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Faydası olması dileğiyle.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://www.mshowto.org/

TAGs: DigitalOcean CentOS kurulumu, DigitalOcean Sanal Makine Kurulumu, DigitalOcean’da Droplet Oluşturmak, DigitalOcean Proje Oluşturmak, DigitalOcean, Droplet Nedir 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık