Blob Yaşam Döngüsü Yönetimi

blob-lifecycle

Azure‘da en çok kullanılan servislerinden birisi Azure Storage‘dır. Azure Storage içerisinde yapılandırılmamış verilerin depolanmasına olanak tanıyan blob storage‘lara dünyanın her yerinden erişebilir video, ses, resim, metin gibi farklı türde bir çok objeyi depolayabilirsiniz. Aslına bakarsanız bu tarz verilerin her geçen gün miktarı ve boyutu artmakta ve blob storage‘lara yaptığınız ödemelerde bu boyut artışına bağlı olarak fazlalık göstermektedir. Bugünkü yazımda sizelere Blob yaşam döngüsü yönetiminden bahsedeceğim ve az erişilen yada çok nadiren erişilen verilerinizi nasıl yönetebileceğinizi ve tasarruf sağlayacağınızı anlatacağım.

Blob storage’larda perfomans kademesi (tier) olarak standartı seçtiğinize bir başka kademe daha karşınıza çıkar bu da erişim kademesidir. Erişim kademesi adından da anlaşılacağı üzere blob’larda sakladığınız verilere hangi sıklıkla erişeceğinize göre tercihler yapabileceğiniz ve aşağıda detaylarını anlattığım 3 kademe ile gelmekte;

  • Hot: Sık sık erişilen veya değiştirilen veriler için optimize edilmiş çevrimiçi katmandır. En yüksek depolama maliyeti bu katmandadır ancak en hızlı erişim süresi ve en düşük erişim maliyeti de bu katmanda gerçekleşir.
  • Cool: Nadiren erişilen veya değiştirilen veriler için optimize edilmiş çevrimiçi katmandır. Daha düşük depolama maliyetlerine ve daha yüksek erişim maliyetlerine sahiptir.
  • Archive: Nadiren erişilen ve saat bazında esnek gecikme gereksinimleri olan verileri depolamak için optimize edilmiş çevrimdışı katman. Maliyeti en düşük olan katman burasıdır.

Erişim katmanlarının detaylarını gördüğümüze göre Blob yaşam döngüsü yönetimine geçebiliriz. Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum elinize 5 TB blob datası var ve bu verilerin hepsinin her an erişilmediğini düşünüyorsunuz bunun 5 TB Hot tier ödemesi yapacağınıza rule tanımlayarak değişiklik olmayan dataları sırasıyla Cool tier’a oradan da Archive tier’a taşıyabilirsiniz. Örnek rule ait ekran görüntüsünü aşağıda görebilirsiniz. Artı bilgi isterseniz de belirli süre değişiklik yoksa silebilirsiniz.

Resim-1

Yapacağınız tek bir rule ile performans ve maliyeti optimize edebilir, blobları daha soğuk bir depolama katmanına (hot’tan cool’a, hot’tan archive veya cool’dan archive) geçirebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Blob Lifecycle Management, Azure Storage, blob yaşam döngüsü, Blob Lifecycle,blob yaşam döngüsü yönetimi, hot, cool, archive

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık