0’dan 100’e Azure Servisleri: Azure File Sync ve File Share Part-3

Azure File Sync ve dolasıyla Azure File Share detaylarını anlattığım makale serisinin üçüncü bölümüne geldik. Bu makalede de artık kurulum kısmını bitireceğim. Daha önceki makalelerime bakarak bu kısmı sonra okursanız kuruluma orta yerden girmemiş olursunuz. Hatırlamak isteyenler için son olarak Azure File Sync Agent’i lokalde bulunan sunucularımıza kurmuştuk ve sırada son olarak Azure Portal üzerinde yapacağımız işlemler kalmıştı.

Sync Service kısmına girip Sync Groups kısmına tıklayıp yeni bir Sync Group diyerek aşağıdaki adımlara başlıyoruz.

Resim-1

1-) Sync Groups kısmına girerek yeni bir Sync Group oluşturuyoruz.

2-) Grup adı ve hangi abonelikten kullanılacağını seçtiğimiz kısım.

3-) Daha önce bir Storage Account oluşturmuştuk. Bu kısımda dosyaların tutulacağı disk olarak onu seçmemiz gerekir. Burası o diski seçeceğimiz kısım.

4-) Üçüncü adımda bahsettiğim diski seçtiğimiz kısım.

5-) File Share servisimizi seçiyoruz. Önceden oluşturduğumuz File Share servisini seçiyoruz.

File Sync Groups kısmını da kurduktan sonra lokalde bulunan sunucuları eklememiz gerekmektedir.

Resim-2

1-) Bir üstte oluşturduğumuz Sync Groups’umuz.

2-) Servis durumu Health olarak gözüktüğü sürece sorun yok demektir. Bunun dışında bir şey görüyorsanız bu şekilde görene kadar servisimiz düzgün çalışmayabilir.

3-) Sync Groups’umuzun lokasyonu.

4-) Daha önce lokal sunucularımıza kurduğumuz agentlar vasıtasıyla burada “Add Server Endpoint” diyerek onları ekleyeceğimiz kısım.

5-) Bulut ortamında bulunan sunucumuz hazır. File Sync servisini oluşturduğumuzda bulutta bizim için bir endpoint gibi gösteriyor bu servisi.

6-) Henüz lokal de bulunan sunucularımızı eklemediğimiz için sıfır değerinde gözükmektedir.

Dördüncü adımda ki “Add server endpoint” e tıklayarak ekleme işlemini gerçekleştirelim.

Resim-3

1-) Bu adımda daha önce Agent kurduğumu sunucumuzu seçeceğiz. Agent yüklerken kayıt yaptığımız için burada otomatik olarak gözükecektir. Path kısmında dosya sunucumuzun paylaşım yolunu yazacağız. Ben POC ortamımda B:\Shares olarak açtığımdan bu şekilde yazdım.

2-) Cloud Tiering kısmı burada devreye girecek. Resimleri bu yüzden Türkçe olarak çektim. Açıklamaları okuyarak iyice anlayabilmeniz için. Yirmi yazdığım kısım lokal sunucumda yüzde ne kadarlık bir boş alan koruyacağını seçtiğim kısım. Buraya yazdığım değer kadar lokal sunucumda alan bırakacaktır bana Sync servis.

3-) Belirtilen gün dışında erişilmeyen dosyaları ön belleğe al kısmında daha önce bahsettiğim lokalde sizin belirlediğiniz gün dışında erişilmiyorsa o dosyaya otomatik olarak buluta taşıyor bu servis. Buraya üç yazarsanız lokalinizde üç günü geçmesine rağmen açılmayan bir dosya varsa otomatik olarak buluta atacaktır. Bir önceki adımda da belirttiğimiz alan kısmında eğer belirttiğiniz alan kadar yer ayıramıyorsa servis siz burda üç gün bile yazsanız o alanı açabilmek için kullanım saat vs. özelliklerine bakıp 2 gün 2 saat vb. gibi eskiden yeniye buluta taşımaya devam edecektir ki belirttiğiniz alanı lokalde ayırabilsin.

Resim-4

Ayarlamaları bitirip ekle dediğimizde yukarıda gördüğünüz resim gibi lokal sunucularımız eklenmiş olacak. Cloud Tiering ikisinde de açık. Son eşitlenme değeri sunucumun Health değeri hepsini görebildiğim kısım. Bundan sonra sunucularımın içine girerek dosya eşitlemesi ne durumda ona bakabilirim. Eğer adımları doğru yaptıysanız aşağıda ki resimde olduğu gibi dosyaların birbirleri ile senkronize olduğunu görebilirsiniz.

Resim-5

Burada iki adet sunucum vardı. Bunlar İstanbul ve Ankara olmak üzere farklı file serverlardı. Hiçbir şekilde network olarak birbirleriyle konuşmayan bu sunucuların pathleri farklı olmasına rağmen path içinde ki dosyaların birbirleri ile senkronize olduklarını görebilirsiniz. AnkDosyalar normalde İstDosyalar ile aynı pathte olmamasına rağmen File Sync Agent ve File Share servisleri sayesinde otomatik olarak aynı paylaşımdaymış gibi görünmektedirler. Ankara’da ve İstanbul’da bulunan çalışanlarınız için ortak alanı iki şekilde kurup paylaştırmak yerine kim hangi lokasyondaysa bu servis ile diğer tüm lokasyonlarla birbirine sync edip paylaşımı sağlayabilirsiniz. İstanbulda olan dosyanın içine Ankara lokasyonunda olan birisi bir dosya attığında yine otomatik olarak senkronize olup diğer tüm sunucularda da görünebilecektir.

Resim-6

Tabi bu sync işlemi önce bulut tarafında oluyor. Yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi dosyalarım aslında önce burada eşitleniyor ve buradan aşağıda ki lokal sunuculara iletiliyor. Peki burada bir dosya açarsanız ne olur? Anında eşitlenmez ne yazık ki. Bu kısım kurulumda çoğu kişiyi yanıltmakta. Lokal sunucular arası veri eşitleme 10-20 sn içinde gerçekleşirken burada açacağımız bir klasör yada dosyanın aşağıda ki sunucularda gözükmesi ve snyc olması 24 saat sürmektedir default olarak. Tabi bunu Azure Portal üzerinden yazacağımız bir Cloud Shell ile elle tetikleyebiliriz. Yani daha teknik anlatmak gerekirse cloud endpointte bir değişiklik yapılırsa bunun diğer nodlara yansıması için “change detection job(değişiklik izleme görevi)” çalışmalıdır. Bu job 24 saatte bir çalışır. Bu komut nedir derseniz “Invoke-AzStorageSyncChangeDetection PowerShell” komutunu kullanacaksınız. Detaylı bilgi için: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/storage/files/storage-sync-files-deployment-guide?tabs=azure-portal linkine göz atabilirsiniz.

Son olarak sadece dosyalarımız değil aynı zamanda dosya izinlerimizde sunucular arasında sync oluyor.

Resim-7

Webinar Deneme klasörünü ben İstanbul lokasyonunda olan sunucumda oluşturmuştum. Burada klasörün içine girip yetkilendirme Users için Full Control verdim. Aynı dosya Ankara lokasyonunda olan sunucumda açtığımda aynı yetkilerin bu sefer FS2 Users için sync edildiğini görüyorum. Dilerseniz bu servise Active Directory’nizi ekleyip yetkilendirme işlemlerinizi ordan da yapabilirsiniz. Tüm adımları anlattığım video için

https://www.youtube.com/watch?v=WeHFqAtcKgw&t=293s linkinden bilgi alabilirsiniz.

Sizlere Üç bölümde Azure File Sync ve File Share servisini anlatmaya ve adım adım kurulumunu göstermeye çalıştım. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure File Share kurulum, Azure File Share Step by Step installation, File Share vs File Sync, File Sync nedir, File Sync nasıl kurulur? Azure file share nedir, azure file sync, azure file share

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Microsoft Distribütörlüğü yapan MUK Company bünyesinde kariyerime devam ediyorum. Burada Türkiye, Azerbaycan ve Makedonya’da Regional Business Development Manager ünvanı ile çalışıyorum. Microsoft Bulut ürünleri olan Azure – Office 365 – M365, Onpremise tarafta Exchange Server-Microsoft Server 2012-16, Lisanslama vb. konularında iş ortaklarına teknik, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.