0

ISA Server çalışan bilgisayar üzerindeki aktiviteyi incelemek için raporlar oluşturabiliriz. Bunun yanında ağınızdaki ISA Server ve diğer serverlar arasındaki bağlantının durumunu da denetleyebilirsiniz. Bu işlem ISA Server’daki monitoring bileşenlerinden biri olan Connectivity Monitoring bileşeni ile yapılır. Böylece ISA Server çalışan bilgisayar ile iç ve dış network kaynakları arasındaki bağlantıyı gözlemleyebilirsiniz.

Connectivity monitoring kullandığınız zaman ISA Server’ın belli bir bilgisayar ya da URL ile olan bağlantısını doğrulayabilirsiniz. Connectivity verifier’ı konfigüre ederken, bağlantıyı tespit etmek için kullanılacak bir metod belirlemelisiniz.


Şekil-1

Bu metodlar, yukarıdaki resimde de görebileceğiniz;

Ping – Bu metodda ISA Server belirttiğiniz server’a ICMP ECHO_REQUEST gönderir ve karşılık olarak ICMP ECHO_REPLY cevabını bekler. Bu test basit bir şekilde ağ bağlantısını kontrol eder.

TCP Connection – Bu metodu seçtiğiinizde ISA Server Transmission Control Protocol (TCP) bağlantısı kurmaya çalışır. Bu bağlantıyı belirli server üzerindeki belirli port numarası üzerinden yapmaya çalışır. Örneğin, ağınızdaki domain controller ile olan bağlantıyı test etmek istiyorsanız, ISA Server Lightweight Directory Access Protocol’ünü (LDAP) 389 port numarası kullanarak bir bağlantı kurmaya çalışır. Bu test işlemi sadece ağ bağlantısını değil aynı zamanda sunucudaki belirtilmiş servisin çalışıp çalışmadığını ve ISA tarafından erişilip erişilmediğini de doğrular.

HTTP GET Request – Bu metotta ISA Server belirtilmiş sunucuya ya da URL’ye HTTP GET komutu gönderir ve cevap bekler. Bu motod, ağ bağlantısını test etmek ve Web server’ın belirtilmiş sunucuda çalışıp çalışmadığını ve ISA Server tarafından erişilip erişilmediğini kontrol için kullanılır. HTTP request dağıtan bir connectivity verifier oluşturulduğu zaman, ISA Server system policy rules içinde yer alan Allow HTTP/HTTPS from ISA Server to selected servers for connectivity verifiers kuralını etkin hale getirir.

Connectivity verifier konfigüre edilirken kategorilere ayırmak için şu gruplardan birine dahil edilebilir; Active Directory dizin hizmetleri, DHCP, DNS, Pulished Servers, Web ve diğerleri. Her grubun durumu Dashboard içerisinde görüntülenir. Bu da izlemek istediğiniz servislerden herhangi, birinde problem olup olmadığını kolayca görmenizi sağlar. Resimde Others grubu’na dahil edilen verifier’ın durumunu Good olarak Dashboard’da görebiliyoruz.


Şekil-2

Connectivity verifier belirttiğiniz server ile arasındaki bağlatıyı varsayılan olarak her 5,000 milisaniye (5 sn)’de bir test eder. Bu değeri değiştirmek için oluşturduğunuz verifier üzerinde sağ tuşla basarak özelliklerine girmelisiniz. Timeout bölümünde Specify the timeout response (msec) değerini değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bu süre içerisinde cevap gelmezse verifier, monitoring altına mesaj atacaktır. Bu ayarı da Trigger an alert if the server response is not within the specified timeout ayarı ile isterseniz değiştirebilirsiniz.


Şekil-3

Referanslar

Monitoring, Logging, and Reporting Features in ISA Server 2006

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir