Windows Server 2019 ile Cross-Domain Cluster Migration Adımları

windows-server-2019-100752836-large

Windows Server 2019 sürümü öncesinde, clusterlı yapılarımızı bir domainden diğer domaine geçiş işlemi sancılı bir süreçti. WS2019 sürümüyle birlikte bu problemin çözümü kolaylaşıyor ve artık clusterlarımızı domainler arasında taşıyabiliyoruz. Önceden bu işlemi yapmak için ilk önce cluster’ımızı destroy ederek daha sonra cluster’I yeni domainde tekrar oluşturmamız gerekiyordu. Bu operasyonel anlamda problemlere sebep olabildiği için WS2019 sürümünde sadece iki powershell komutu kullanarak clusterlarımızı bir domainden diğer domaine taşıyabiliyoruz.

Tüm bu işlemleri yapmadan önce cluster’ımızı oluşturan makinelerimizi ve CSV (Cluster Shared Volume) olarak kullandığımız Shared Storage’ın yedeğini almayı ihmal etmemeliyiz.

Cluster’ımızı yeni bir domaine taşıma adımları ise aşağıdaki şekildedir.

  • İlk önce tüm ortamın yedeği alınır.
  • Cluster’ımızdaki tüm node’larda yerel Administrator kullanıcısı oluşturulur. Herhangi bir problem durumunda bu kullanıcı ile node’larımıza login olup işlem yapabiliriz.
  • Cluster’ımızdaki node’lardan birisi üzerinde oturum açılır ve Cluster Network Name resourcelarımız offline’a çekilir. Offline olduğunu kontrol ettikten sonra Active Directory ortamında Cluster Name Object ve Virtual Computer Objects yetkileri olan bir hesapla Powershell oturumu başlatılır ve aşağıdaki Powershell komutuyla cluster bilgisayar hesabı kaldırılır.
Remove-ClusterNameAccount -Cluster "CLUSTERADI" -DeleteComputerObjects
  • Aşağıdaki komutla cluster servisi durdurulur ve başlangıç tipi Manuel olarak değiştirilir.
Stop-Service -Name ClusSvc
Set-Service -Name ClusSvc -StartupType Manual
  • Cluster Node’larımızın domain üyelikleri yeni domain’e geçirilir.
  • Yeni domainimizde bilgisayar hesabı oluşturma yetkisi olan bir hesapla cluster node’larımızdan birinde oturum açılır ve aşağıdaki komutlarla cluster servisi başlatılır. Aynı zamanda başlangıç tipi otomatik olarak değiştirilir.
Start-Service -Name ClusSvc
Set-Service -Name ClusSvc -StartupType Automatic
  • Start-ClusterResource -Name “CLUSTERADI”  komutuyla clusterımız Online duruma çekilir.
  • New-ClusterNameAccount -name “CLUSTERADI” -Domain YENIDOMAIN.com -UpgradeVCOs  komutuyla yeni domainde cluster hesabımız oluşturulur.
  • Active Directory Users and Computers konsolunda cluster bilgisayar hesabımızın oluştuğu kontrol edilir ve Start-ClusterGroup -Name “Cluster Grubu Adı”  komutuyla da kalan kaynaklarımız da online duruma çekilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/failover-clustering/cluster-domain-migration

TAGs: cluster migration, windows server 2019 cluster taşıma, domainler arası cluster taşıma, cluster migration adımları, windows server 2019 yenilikleri

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık