Wındows Codename Longhorn’da Backup (Yedekleme)

Bir Disaster Recovery (Felaketten Kurtarma), durumu ile karşılaşıldığında çözüm için düşünülen ilk yöntemlerden bir tanesi yedekten geri dönmek olabilir. Yedekleme, tüm IT çalışanları için can simidi görevi görür. Düzenli olarak alınan yedekler ileride karşılaşılacak bir felaket için hazırlıklı olmamızı sağlar. Bu makalemde Windows Codename Longhorn ile gelen Windows Server Backup (WSB) aracına değineceğiz.

 

Windows NT’den bugüne kadar klasik backup aracımız ntbackup.exe’ydi. Ancak Longhorn ile artık ntbackup.exe’ye güle güle demek zorunda kalıyoruz. Ntbackup.exe’nin yerini Longhorn’da Windows Server Backup (WSB) dolduruyor.

 

Ancak, WSB, Longhorn ile aktif bir şekilde kullanımda değildir. (WSB)’ı kullanabilmek için öncelikle Windows Server Backup özelliğini aktifleştirmek gerekir. Bunu yapmak için;

 

1. Start menüsünden Server Manager konsolunu açalım.

 

Şekil-1

 

2. Server Manager konsolu açıldıktan sonra Server Manager’a sağ tıklayıp, Add Features’a tıklayın.

 

Şekil-2

 

3. Açılan pencereden Windows Server Backup’ı işaretleyip Next tuşuna basalım bu şekilde Windows Server Backup aracı yüklenmeye başlayacaktır.

 

Şekil-3

 

4. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Backup konsoluna erişmek için, Start > Administrative Tools > Backup’ı tıklayın ve Backup almak için açılan pencereden Backup Schedule’ı tıklayın.

 

Şekil-4

 

5. Backup Schedule tıklandıktan sonra Backup Schedule Wizard açılacaktır. Getting Started ekranını Next’e basarak devam edelim. Select Backup Items ekranında Full Server ve Advanced seçeneklerinden, Full Server seçeneği, full backup (buna tüm volume’ler de dahil), Advanced seçeneği, sizin belirleyeceğiniz volume’lerin backup’ını almanıza olanak sağlar.

 

Şekil-5

 

6. Şimdi Advanced seçeneğini işaretleyip Next tuşuna basarak yedeklenmesini istediğimiz volume’leri seçelim.

 

Şekil-6

 

7. Specify Backup time penceresinde, Backup’ın çalışacağı tarih ve tekrarlanacağı gün-saat sayısı belirleyelim.

 

Şekil-7

 

8. Specify target disk penceresinde, Show all tuşuna basarak alınan yedeğin saklanacağı disk belirleyelim.

 

Şekil-8

 

9. Yedeklerin saklanacağı disk belirtildikten sonra bu diskin formatlanacağına dair bir uyarı gelecektir.

 

Şekil-9

 

10. Label Target Disk ve Summary pencerelerinde yedeklerin saklanacağı diskin durumu ile ilgili bilgiler verilir. Confirmation penceresinde belirlenen disk formatlanır ve backup alma işlemi için belirtilen tarih ve zaman için hazır duruma getirilir. Backup Progress ekranında Backup alma işleminin başlaması için gerekli servislerin başlatıldığını görebiliriz.

 

Şekil-10

 

Şekil-11

 

Windows Codename Longhorn™ ‘da Windows Server Backup aracı ile backup alma işlemini incelemeye çalıştık.

 

Referanslar

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık