Virtualbox Sun firması tarafından geliştirilen Sun firmasını Orcale’ın satın almasıyla Oracle’ın çatısı altında olan x86 bit mimarisine uygun açık kaynak kodlu kullanılan bilgisayarın işletim sistemi üzerinde diğer işletim sistemlerini sanal olarak çalıştırmaya yarayan oldukça başarılı profesyonel bir sanallaştırma çözümüdür.
Bu sanal platform sayesinde kullanılmakta olan işletim sistemi üzerinde birden fazla işletim sistemi çalıştırlır .Örneğin kullandığınız işletim sistemi Windows ve Windows üzerinde Linux çalıştırmak istiyorsunuz veya kullandığınız işletim sistemi Linux üzerinde Windows çalıştırmak istiyorsunuz ya da Windows üzerinde Windows un başka bir sürümünü çalıştırmak istiyorsunuz Virtualbox yazılımı kullanılarak çalıştırılır
Virtual Box sistem gereksinimleri
X86 bit donanım Intel ya da AMD işlemci
Çalıştıracağınız işletim sistemine bağlı olarak minimum 512 MB Ram ya da daha fazlası
Virtualbox kurulumda hard disk de 30 MB yer kaplıyor kurulacak sanal işletim sisteminin gereği kadar da hard disk de boş yer olmalı.
Desteklediği işletim sistemleri
Windows hosts:
Windows XP, all service packs (32-bit)
Windows Server 2003 (32-bit)
Windows Vista (32-bit and 64-bit).
Windows Server 2008 (32-bit and 64-bit)
Windows 7 (32-bit and 64-bit)
Mac OS X hosts:
10.5 (Leopard, 32-bit)
10.6 (Snow Leopard, 32-bit and 64-bit
Linux hosts (32-bit and 64-bit)
Ubuntu 6.06 (“Dapper Drake”), 6.10 (“Edgy Eft”), 7.04 (“Feisty Fawn”), 7.10 (“Gutsy Gibbon”), 8.04 (“Hardy Heron”), 8.10 (“Intrepid Ibex”), 9.04 (“Jaunty Jackalope”), 9.10 (“Karmic Koala”), 10.04 (“Lucid Lynx”).
Debian GNU/Linux 3.1 (“sarge”), 4.0 (“etch”) and 5.0 (“lenny”)
Oracle Enterprise Linux 4 and 5
Redhat Enterprise Linux 4 and 5
Fedora Core 4 to 12
Gentoo Linux
SUSE Linux 9 and 10, openSUSE 10.3, 11.0, 11.1, 11.2
Mandriva 2007.1, 2008.0, 2009.1, 2010.0
Solaris hosts (32-bit and 64-bit)
OpenSolaris (2008.05 ve sonrası, “Nevada” build 86 ve sonrası)
Solaris 10 (u5 ve sonrası)
Virtul Box Kurulumu
Virtualbox’ın diğer sanallaştırma ürünlerinden farkı emülatörler teoride farklı donanımların üzerinde belli bir tip donanım üzerinde kod çalıştırmaya izin verir bundan dolayı da çok yavaştırlar diğer yanda virtual box gibi virtualizörler, guest kodu çalıştırırken neredeyse doğal performansa yakın performansa çıkabilirler ama sadece hedeflenen donanım üzerinde çalışacak kodu çalıştırabilirler.Kısaca kod doğrudan hostta çalışmaz onun yerine guesttin her küçük olayı emüle edilir emulatörler bu çevirim işini yaptıkları için çoğunlukla yavaş kalırlar ama virtualbox da bu olay olmadığı daha performanslı çalışır.
Virtualbox’ı kendi sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Virtualbox farklı paketler ile gelir ve kurulumu platforma bağlıdır.Virtualbox ın çeşitli kurulum yolları vardır .Kurulum yollarından birincisi indirilen exe dosyasına çift tıklamak.İkincisi VirtualBox.exe –extract ‘ı çalıştırmak üçüncüsü command line da msiexec /i VirtualBox-<version>-MultiArch_<x86|amd64>.msi komutunu girerek kurulum gerçekleştirilir.
Resim 1-1 : Oracle Virtual Box kurulumu
Kurulum ekranında (Resim1-1) Virtual Box’ın neler yapabileceğine dair kısa özeti görünmektedir.
Resim 1-2 : Virtual Box Lisans Sözleşmesi
Resim 1-3 :Virtual Box Kurulacak Klasör Seçim Ekranı
Virtual Box’ın kurulumunun yapılacağı klasörü belirleyerek (Resim 1-3) kuruluma devam edilir.Varsayılanda c:\Program Files\Oracle\VirtualBox klasörüne kurulur.
USB desteği : Bu paket özel sürücüleri içerir host makinada ki usb aygıtlarını tam olarak desteklemek için.
Networking: Bu paket ekstra network sürücülerini içerir .Sanal network kartının diğer fiziksel makinalar ile iletişime geçmesi için.
Python desteği: Python modüler yapıyı, sınıf dizgesini (sistem) ve her türlü veri alanı girişini destekleğen bir yazılım dilidir. Virtual Box ta bu paket ile Python scriptlerini destekler .
Resim 1-4 : Kurulum esansında Network Interface lerinin disconnect olacağına dair uyarı ekranı
Virtual Box kendi network intrefacelerinin özelliklerini yükleyeceği için kurulum esanasında host makinanın network kartlarının network bağlantısının kesileceğine dair bir uyarı ekranı verir.
Resim 1-5 : Virtual Box Kurulum Ekranı
Virtual Box kurulumu tamamlandığında mevcut işletim sisteminiz Windows ise menü ‘Programs’ kısmında Oracle VM VirtualBox grubunun içinde Virtualbox olarak yer alacaktır uygulama. Vista ve Windows 7 işletim sistemlerin de start menü de yer alır. Mac işletim sisteminde ‘Applications’ dosyasının içinde Oracle VM VirtualBox grubunun içinde Virtualbox olarak yer alır.Linux veya Solaris işletim sisteminde menü ‘Applications’ System Tools veya System grubunun içinde yer alır.
Virtual Box ile işletim sistemi sanallaştırılması
Virtual Box ile fiziksel makinemiz (host) üzerinde sanal işletim sistemi (guest) kurmak için virtual box çalıştırılır.
Resim 2-1 : Virtual Box Sanal İşletim Sistemi Kurulum Ekranı
Resim 2-1 de yeni sekmesi secilir .
Resim 2-2 : Sanal Makine Adı ve İşletim Sistemi Tipi Seçim Ekranı
Resim 2-2 de İsim kısmına sanal makineye verilmek istenen isim yazılır . İşletim Sistemi Tipi kısmından kurulacak işletim sistemi ve versiyonu seçilir.
Resim 2-3 : Ram Boyutu Miktarı Seçim Ekranı
Kurulacak işletim sisteminin ram gereksinimine göre ram miktarı belirlenir. Fiziksel makinenin ram i kullanılır.
Virtual Box 32 bit Windows hostlar da guesttin Ram miktarını maksimum 1500 MB ile sınırlandırır. 32 bit Lunix ve Solaris işletim sistemlerinde 2560 MB ile sınırlıdır.
64 bit mimarisine sahip işletim sistemleri için bir sınırlama yoktur.
Resim 2-4 : Sanal Sabit Disk Sürücü Ekranı
Sanal makineyi başlatmak için (boot) sabit disk oluşturulur veya varolan sabit disk seçilir (Resim 2-4). Sanal disk Documents and settings in içindeki .Virtualbox klasörünün içindeki hardisks kalsörünün içinde .vdi uzantılı olarak oluşur.
Resim 2-5 : Sanal Disk Oluşturma Sihirbazı Ekranı
Ekranda (Resim 2-5) sihirbazın neler yapabileceğine dair kısa bir özeti görünmektedir.
Resim 2-6: Sabit Disk Depolama Tipi Seçim Ekranı
Bu ekranda iki seçenek var
Dinamik olarak genişleyen kalıp : Bir alan belirtilir ve Virtual Box sistemin minimum disk ihtiyaçını karşılar.Değişiklik yapıldıkça seçilan boyut kadar disk alanı genişler.
Sabit boyutlu depolama : Seçilen alanı olduğu gibi kullanır.
Resim 2-7 : Sanal Disk Konumu ve Boyutunun Seçim ekranı
Sanal sabit diskin sakalanacağı yer ve guest işletim sisteminin sanal sabit disknin boyutu belirtilir.Varsayılanda hardisk klasörünün içinde belirtilen isim ile .vdi uzantılı olarak oluşur.
Resim 2-8 : Özet ekranı
Özet ekranında oluşturulacak sanal sabit diskin disk tipi,konumu,sanal diskin boyutu hakkında kısa bir bilgi verir. Bir değişiklik yapılmayacaksa sanal sabit disk kalıbının oluşması için bitir denilir.
Resim 2-9 : Özet Ekranı
Özet ekranında oluşturulacak sanal makinenin ismi , işletim sistemi tipi , bellek miktarı , başlangıç diski hakkında kısa bir bilgi verir. Bir değişiklik yapılmayacaksa sanal makinenin oluşması için bitir denilir.
Şekil 2-10 : Kurulum için .iso kalıbının mount edilmesi
Depolama kısmından kurulucak olan işletim sisteminin .iso dosyası seçilip mount edilip tamam denir.
Şekil 2-11 : Sanal Makineyi Başlatma Ekranı
Başlat seçeniği seçilir sanal işletim sisteminin kurlumunun başlaması için.Başlat seçeneğinin seçilmesi ile beraber VBoxSVC prosesi ile -startvm parametresi çalışmaya başlar arka tarafta.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
–