Microsoft Terminal Services hizmeti bilindiği gibi ilk olarak Windows NT Terminal Services Edition adında karşımıza çıkmıştı. Yaklaşık olarak 12 seneyi aşkın bir sürede Terminal Services uygulaması çok büyük bir ilerleme kaydetti. 10 yıl önce sadece bir uygulamayı uzaktan çalıştırmak mümkün değil iken, günümüzde TS Gateway, Session Broker … vb gibi bir çok farklı yetenek ile daha rahat, daha güvenli ve kullanımı oldukça kolay bir hizmet olarak karşımıza çıkması sağlandı.
Bu makalemde Windows Server ailesinden tanıdığımız terminal hizmetlerine genel bir bakış ve windows server 2008’le terminal hizmetleri üzerinde gelen yeni özellikleri kısaca tanıyacağız ilerleyen makalelerde ise bu özellikleri teker teker inceleme şansı bulacağız.
Windows server 2008 ‘ in terminal hizmetleri bileşenleri kullanıcılara terminal server üzerinde bulunan windows tabanlı programları çalıştırmalarını ve neredeyse bütün bilgisayar donanımları aracılığı ile terminal server’ın masaüstüne erişim yapmalarını sağlamaktadır. Kullanıcılar Terminal Server’ a windows tabanlı herhangi programı çalıstırmak veya ağ kaynaklarını kullanabilmek için bağlanabilirler. Terminal server size iş dünyasinda verimli bir sekilde yazılımlarınızı yükleyip bakım yapmanıza olanak sağlar. Merkezi bir noktadan programlari çok kolay bir sekilde yükleyebilirsiniz. Programların normal kullanıcı bilgisayarı yerine terminal server üzerine kurulu olması yazılımların rahat bir şekilde güncellenmesine ve bakımının yapılmasına olanak saglamaktadır. Örnek vermek gerekirse, bir kullanıcı, sunucu üzerinde herhangi bir programı çalıstırmak istediğinde program sadece sunucu üzerinde çalışmaktadır ve sadece klavye, fare, ekran bilgileri ağ üzerinden kullanıcının bilgisayarına iletilmektedir. Her kullanıcı sadece kendi oturumunu görüntüleyebilir. Her oturum ise sunucunun işletim sistemi tarafından birbirlerinden bağımsız olarak yürütülmektedir.
Bireysel olarak her bilgisayara yazılımları yüklemek yerine sadece terminal server’ a program kurmanın bir çok avantajı vardır bunlar sıralamak gerekirse;
1. Şirketinizde bulunan bilgisayarların çok hızlı bir şekilde windows tabanlı programlardan yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
2. Terminal hizmetleri sık sık güncellenen, kullanılan ya da yönetilmesi zor olan programları kullanmak için çok faydalıdır.
3. Terminal hizmetleri üzerinden çalışılan uygulamalar sırasında terminal hizmetleri, ağ üzerindeki bant genişligi trafiğini azaltmakta büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.
4. Terminal hizmetler, son kullanıcının verimliliğini arttırır.
5. Kullanıcıların terminal sunucuya bağlanarak programları tıpkı evlerindeki bilgisayarlarının başındaymış gibi kullanabilirler.
6. Verilerini tek bir noktada toplayarak çalışan ofis kullanıcıları için çok daha yüksek performans sağlamaktadır.
7. Data-intensive programlar bazen düşük hızda bağlantı kurmak isteyen istemci veya server protokollerini desteklemez. Bu tür programlar genellikle terminal hizmetleri üzerinden daha performanslı çalışır.
Windows Server 2008 içerisinde bulunan terminal hizmetlere ait yeni özelliker ise aşağıdaki gibidir;
- Terminal Services Remote Applications – Uzaktan bağlanmış olan kullanıcıların aynı bilgisayarda her birine birbirinden bağımsız olarak bireysel masaüstü vererek windows tabanlı programları kullanmalarına olanak sağlar.
- Terminal Services Gateway – Herhangi bir VPN yapısına ihtiyaç duymadan HTTPS üzerinden RDP kullanarak terminal sunuculara ve bilgisayarlara güvenli erişim sağlayarak ortak güvenlik duvarı üzerinden terminal sunucularının ip aralığını genişletir.
- Terminal Services Web Access – Yayınlama işlemini kolaylaştırmak amacıyla uzaktan yapılan uygulamalar için çözüm sağlar. Bu uygulamalar sadece sistem yöneticileri için geçerlidir. Ayrıca kullanıcı için uzaktan bulma ve uzakta bulunan uygulamaları çalıştırma işlemini kolaylaştırır.
- Terminal Services Session Broker– Session directory özelliği içinde bulunan terminal hizmetler yeniden adlandırıldı ve basic server farm dahil olmak üzere açık session sayısına göre denge sağlandı.
- Single Sign On (SSO) – Single Sign On güven belgesinin tekrar tekrar giriş yapılmasını kaldırarak uzaktan erişim sağlayan kullanıcıların deneyiminin artmasını sağlar.
- Terminal Services Easy Print – Terminal hizmetlerinde kullanılan usb yazıcı sürücülerini istemci bilgisayarlara yönlendirme işleminde ve yönetiminde kolaylık sağlar.
- Licensing Improvements – Terminal hizmetlerde lisanslamalar üzerinde değişiklik yapmak için yönetmek ve izlemek çok kolay.
Windows Server 2008 içerisinde bulunan terminal hizmetlere ait yeni özellikler ise aşağıdaki hizmetler tarafından tamamlanmaktadır.
Terminal Services (TermService)
Ana terminal server hizmeti tüm terminal hizmetleri ve uzak masaüstü fonksiyonu için gereklidir.
- %systemroot%\system32\svchost.exe –k termsvcs
- %systemroot%\system32\termsrv.dll
Terminal Services Configuration (SessionEnv)
Sorumlu olan tüm terminal hizmetleri ve uzak masaüstü konfigürasyonları ve oturum bakım aktiviteleri için gerekli sistemi içerir.
- %systemroot%\system32\svchost.exe –k netsvcs
- %systemroot%\system32\sessenv.dll
Terminal Services Gateway (TSGateway)
Terminal Services Gateway fonksiyonu için gereklidir.
- %systemroot%\system32\svchost.exe –k tsgateway
- %systemroot%\system32\aaedge.dll
Terminal Services Session Broker (Tssdis)
Terminal Services Session Broker fonksiyonları için gereklidir.
- %systemroot%\system32\tssdis.exe
Terminal Services UserMode Port Redirector (UmRdpService)
İstemci aygıtları yönlendirmesi için gereklidir.
- %systemroot%\system32\svchost.exe –k LocalSystemNetworkRestricted
- %systemroot%\system32\umrdp.dll
Terminal server mimarisini ve bileşenlerini ise aşağıdaki tablo’dan görebilirsiniz.
Şekil-1
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
Windows Server® 2008 Terminal Services
Windows Server 2003 Terminal Services