Standardizasyon Nedir?

Standart : Üretimde , anlayışta, ölçmede örneklik anlamına gelir

Bu noktadan hareket ile Standardizasyonu, Belirli bir ticaret yada faaliyetten ekonomik fayda sağlamak üzere, ilgili tarafların katkı ve işbirliği ile oluşturulan belirli kurallar bütünü olarak tanımlıyabiliriz.

Dünya üzerinde bu çalışmalar üzerine hareket eden standardizasyon kuruluşları , iş dünyasının ve toplumların karşılaştığı teknik ve ekonomik sıkıntıları aşmak için oluşturdukları bu çözümleri standart olarak yayınlamaktadır. Standartlar tedarikçi- müşteri arasındaki bağlantıların her yerde tek tip haline gelmesini sağlayarak ticaretin daha hızlı , emniyetli ve ekonomik olmasını sağlamaktadır.

Uluslar arası standartlar , dünya genelinde paylaşılan ve benimsenen en iyi uygulamalar konusunda bir uzlaşmadır.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişme ile birlikte hızlı bir küreselleşme sürecinin yaşandığı zamanımızda standartlar uluslararası faaliyetlerin ortak bir dili olarak nitelendirilmekte olup Dünyada bir çok organizasyon bilişim standardizasyonu üzerine çalışmalarını devam ettirmektedir.

Bunların en önde gelenleri ise;

ICT Standardisation (Information and Communication Technologies): CEN, CENELEC ve ETSI tarafından oluşturulan bir insiyatif olan ICT Standardisation Avrupa komisyonu ile ortak çalışmalar yürütüyor. Komisyonun özellikle “eEurope” girişimi Avrupada bilişim sektörü standardizasyonu üzerine çalışmalarda bulunuyor.

ISO/IEC 20000 : IT Hizmet yönetimindeki ilk uluslararası stardart olarak biliniyor. ITIL ile uyumlu olan standardizasyon, hizmet verimliliğini artırma noktasındaki süreçleri belirliyor.

ITIL (IT Infrastructure Library) : IT Hizmet kalitesini artırmak adına 1980 yılında geliştirilmeye başlanmış olan süreç yönetimidir.

EICTA (European Information & Communications Technology Industry Association) : iki Avrupa federasyonu olan ECTEL ve EUROBIT konsolidasyonu olan EICTA, Avrupada Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında standardizasyon çalışmaları yapmaktadır. Avrupa daki en büyük IT derneği olarak bilinmekte olup 2009 yılı itibari ile DIGITALEUROPE ismini almıştır.

Tabiki tüm çalışmalar paralelinde Türkiyede bu çalışmaları yapıyor olan TÜBİSAD (Türkiye Bilişim sanayicileri derneği) tarafından bu anlamda bir çok çalışma ve faaliyet gerçekleştirilmiştir. İş ortaklarından biride EICTA olan TÜBİSAD, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanında bt_POTA isimli sertifikasyon çalışması ile ciddi bir çalışmaya imza atmıştır.

Organizayonların IT süreçlerinin ölçülebilir hale gelmesini sağlamak ile birlikte maliyetlerin düşürülebilmesi ve Kaynakların daha verimli kullanılabilmesi gibi Servis kalitesine etkiyen standardizasyon çalışmaları kapsamında Organizasyonların IT süreçlerini düzenlemek için sarfettikleri yüksek efor’a rağmen Servis yaşam döngüsünün standardize edilmesi  yeterli olgunluğa ulaşmamıştır. Bu noktadan hareket ile Standardizasyon çalışmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli adımlardan birisinin dökümantasyon olduğu gözden kaçırılmamalıdır..

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık