Gün geçtikçe daha da popülerleşen ve gelişen oyun sektörü, yediden yetmişe herkesin ilgisini çekmektedir. İnsanlar eğlenmek ve gerçek dünyanın yoğunluğundan uzaklaşmak için oyun oynamayı önemli bir ihtiyaç olarak görmektedir. Son zamanlarda teknolojinin de gelişmesi ile beraber hayatımıza giren e-spor kavramı bu sektörün daha da ilerleyeceğini göstermektedir.En geniş anlamıyla oyun tasarımı, bir oyunun yaratılması, estetik olarak tasarlanması, planlanması ve yönetilmesidir.
Oyun tasarlamaya karar verdikten sonra belirlemeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar:
Oyunun Yayınlanacağı Platform
Oyununuzun yayınlanacağı platformun en başta belirlenmesi oldukça önemlidir. Buna göre oyunun programlama aşamasında kullanılacak oyun motoru seçilir ve oyunun oynanış mekanikleri buna uygun dizayn edilir. Bilgisayar, oyun konsolu, telefon(mobil) popüler platformlar arasındadır.
Oyunun Türü ve İçeriği
Oyununuzun türü ve içeriği tüm süreci etkileyecek en büyük etmenlerdendir. Oyunuzun kaç boyutlu olacağını (2D/2.5D/3D), kameranın bakış açısını ve oyununuzun türüne karar vermeniz gerekir. Popüler oyun türlerinden bazıları FPS (First Person Shooter), RTS (Real Time Strategy), RPG (Role Playing Game), TPS (Third Person Shooter), MOBA ( Multiplayer Battle Online Area)’dir. Oyununuz için özgün bir fikire sahip olmanız iyi olur ama bu bir zorunluluk değildir. Sektörde içerik olarak eksik gördüğünüz alana yönelebilir orada var olan oyunlara farklı olarak neler eklenebilir, neler değiştirilebilir diye de düşünebilirsiniz.
Hikâye
Oyununuzu bir hikâye üzerinden geliştirmek zorunda değilsiniz. Hikâye tabanlı olmayıp oldukça başarılı olan oyunlar (bkz. Tetris, Yılan Oyunu) da bulunmaktadır. Eğer bir hikâye üzerinden ilerlemek istiyorsanız bunu hayal gücünüzü kullanarak veya herhangi bir şeyden ilham alarak yazabilirsiniz. Eğer yazamıyorsanız ya da var olan fikrinizi geliştiremiyorsanız ekibinize bir oyun yazarı dahil edebilir veya oyun yazarlarından hikâye satın alabilirsiniz.
Çevre
Eğer oyununuzu bir hikâye çevresinde geliştireceksiniz oyunun ona uygun bir dünyada geçmesi beklenir. Oyunun geçeceği ortam gerçek hayatta var olabileceği gibi (bkz. Grand Theft Auto Serisi, Watch Dogs 2) hayali bir ortam (bkz. Minecraft, The Sims) da olabilir. Karar verdiğiniz ortamı, ortamda bulunan nesneleri ve görünüşlerini detaylıca betimlemelisiniz.
Resim-1
Karakter
Oyununuzda yer alacak karakterlerin isimlerini, oyun içindeki görevlerini, fiziksel görünüşlerini ve varsa yeteneklerini belirlemelisiniz. Karakterler arası ilişki türleri (arkadaşlık, düşmanlık, kardeşlik..) oyuncuların karakterleri benimsemesini kolaylaştırabilir.
Resim-2
Hedef Kitle
Oyununuzun hitap edeceği kitleyi yaş, meslek, öğrenim seviyeleri, oyuncu türleri vb. göre seçebilirsiniz. Örneğin oyununuzun türü hedef kitlenizin oyuncu türlerine göre belirlenmesini sağlayabileceği gibi oyundaki şiddet ögeleri, argo gibi PEGI (Pan European Game Information) kısıtlamasını etkileyen faktörler de yaş aralığına göre hedef kitlenin belirlenmesinde etkin rol oynar.
Resim-3
Ekip
Ekipler yapılacak oyun türüne ve süreçte ihtiyaç duyulabilecek personel kaynağına bağlı olarak değişmektedir. Çoğu ekipte ortak olan insanlar oyun tasarımcısı, bölüm tasarımcısı, oyun sanatçıları ve ses mühendisleri diyebiliriz. Oyununuz için spesifik bir alanda profesyonelleşmiş kişilerin ekibinizde yer almasını isteyebilirsiniz. Bu durumda oyunun türüne ve gelecek planlarına göre ekibinize silah tasarımcısı, oyun motor geliştiricisi, arayüz tasarımcısı, 2D/3D animatör, render mühendisi, oyun yazarı vb. gibi kişilere ihtiyaç duyabilirsiniz.
Resim-4
Gelir Modeli
Oyununuzu topluluğa belirli bir ücret karşılığında sunabileceğiniz gibi ücretsiz sunup oyun içi satın alımlar ve/veya reklamlarla da gelir elde edebilirsiniz. Belirli bir ücret karşılığında sunduğunuz oyunlarda da oyun içi satın alımlarla gelir modelinizi destekleyebilirsiniz.
Bütçe
Oyununuzun yapım maliyeti yapmak istediğiniz oyunun türüne ve ekipteki insan sayısına bağlı olarak değişmektedir. Bu süreçte ihtiyaçlarınızın ne kadarını karşılayabileceğinizi görmek için bütçenizi belirlemeniz gerekir. Bütçeniz yetersiz geldiği taktirde oyun maliyetini azaltmanın yanında fon bulma yoluna da gidebilirsiniz.
Piyasa/Pazar Analizi
Oyunların her ne kadar sanatsal bir yapısı olsa da aynı zamanda ticari ürünler olduğunu unutmamak gerekir. Yapım sonunda kâr edip etmeyeceğinizi anlamak için ve tabii ki yapmak istediğiniz oyunun özgün olup olmayışına, daha önceden yapılıp yapılmadığına bakma amaçlı piyasa ve pazar analizi yapmanız gerekir. Piyasa analizi yaparken yapmak istediğiniz oyunun türündeki oyunları, pazar analizini yaparken ise yapılmış tüm oyunları gözden geçirmeniz; oyunların kaç kere indirildiği, belirli periyotlar içinde (gün/ay/yıl) ne kadar oynandığı hakkında fikir sahibi olmanız gerekir.
Resim-5
Oyunun Tahmini Bitiş Süresi
Belirlenen tüm özelliklerin ekipçe konuşulup planlamaların gerçekten oyun içinde hayata geçirilip geçirilmeyeceğine karar verilmesinin ardından çalışanlardaki iş dağılımını görmek için iş planı çıkarılır. Eğer ihtiyaç varsa ekibe yeni kişiler dahil edilir yoksa her bir kişinin üzerine düşen görevi tahmini olarak ne zaman bitireceğini bildirmesi sonucu oyunun tahmini bitiş süresi belirlenir. Oyunların tahmini bitiş süresinin belirlenmemesi zorlu olan programlama sürecinde herkesi rehavete itebilir ve oyunun çıkış sürecini daha da uzatır. Tahmini bitiş süresini belirlemek sizi hedefinize bağlı tutacaktır. Bunu belirlemeniz oyunu o tarihte yayınlamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Genel olarak oyun piyasasına baktığınızda tarihi belirleyen yapımcıların zamanla ertelediğini görebilirsiniz. Yapmak istediğiniz oyunun platformuna, türüne, içeriğine aynı zamanda da ekibinizdeki kişi sayısına ve onların tecrübelerine göre oyununuzun tamamlanış süresi değişiklik gösterir. Core oyunların yapım süresi minimum 2 yıl sürerken Hyper-Casual oyunlar ise minimum 1 ay sürer.
Bahsettiğimiz maddeleri arttırıp başka detayları da bu aşamada belirleyebilirsiniz. Detaylandırdığınız, belirlediğiniz her özellik oyunun programlama aşamasında size zaman kaybettirmeyecektir ve sizi adım adım profesyonel bir oyun tasarlamaya yaklaştıracaktır.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
https://oyuntasarimiblog.wordpress.com/2016/04/30/2-oyun-onerisi/
https://www.3dmadmax.com/nasil_yapilir/oyun-nasil-yapilir-tum-oyun-gelistirme-sureci/
TAGs: Oyun Tasarımı, Oyun Tasarımı Nedir?, Oyun Programlama, Oyun, Bilgisayar Oyunları, Mobil Oyunlar, Game Design, Game Designer, Game Developer, Game Programming, What Is Game Design?, Game Development, Video Games, Mobile Games, FPS, RPG