Bugün her zamanki Server ve yazılım makalelerimizden farklı olarak Surface PRO ile bir donanım incelemesi yapacağız. Bildiğiniz üzere Microsoft Surface RT ile tablet pazarına giriş yapmıştı ve gözler Surface PRO ya çevrilmişti. Şubat ortası ile Surface PRO da ABD ve Kanada`da satışa sunulmaya başladı. Surface ile yeni tanışanlar için belirtmek gerekir ise; Surface RT; ARM işlemcili bir tablet, Surface PRO ise INTEL tabanlı işlemcilere sahip bir tablet, dolayısıyla Surface PRO da klasik bir Notebook yada PC de kullandığımız tüm Windows uygulamalarını kullanabiliyor olacağız.
Resim-1
Surface PRO, 1,7 Ghz Intel i5 işlemci ve 4 GB RAM’ e sahip olarak geliyor. Disk seçenekleri olarak, 128 GB ve SSD 64 GB olarak iki farklı seçenek ile satışa sunuluyor. 64 GB lik sürümde kullanabildiğimiz disk alanı 29 GB olurken, 128 GB lik sürümde ise 89 GB lik bir alan kullanılabilir durumda oluyor.
Resim-2
Surface PRO’ nun ağırlığına ve ebatlarına gelirsek, Surface PRO 905 gram ağırlığında. Bu rakam diğer tabletler ile kıyaslandığında biraz ağır gibi gelebilir, ancak Surface’i MS Windows çalıştıran diğer ultrabook ve Notebook lar ile karşılaştırdığınızda ise gayet hafif kalacaktır.
Surface PRO, 10,6 inç lik boyutlarında 1920×1080 pixel lik Full HD ekran ile geliyor. Ekran ve dokunmatik kalitesinin çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Network tarafında ise Wireless ve Bluetooth bulunuyor. Ön ve arka tarafında olmak üzere 720 pixel’lik iki adet kamera bulunuyor ama bu kameralarda güncel cep telefonlarında bulunan kameralar ile ayni kaliteyi asla beklemeyin J
Resim-3
Surface de stereo speaker lar bulunuyor, çok çok yüksek ses kapasitesine sahip olmasa da tatminkar bir ses çıkışı sergiliyor.
Surface PRO da bir adet usb 3.0 port bulunuyor, daha fazla usb port a ihtiyacınız olursa port çoğaltıcı kullanmanız gerekecektir. Bunun dışında bir Micro SD kart girişi bulunuyor, ilave storage isteğiniz için bu portu kullanabilirsiniz,
Resim-4
Resim-5
Klavye olarak ben Type Cover kullandım. Type Cover’ın kullanımı bana gayet kolay ve rahat geldi. Word ile rahatlıkla yazılarınız yazabilirsiniz,
Resim-6
Type Cover yada Touch cover özel bir mıknatıs sistemi yardımı ile çok kolay bir şekilde Surface cihazınıza takılabiliyor.
Resim-7
Type cover ‘I kapattığınızda güzel bir kapak görünümü sağlıyor.
Resim-8
Surface PRO yu, ben ayrıca 3 party Bluetooth PROjeksiyon klavye ile kullanmaya çalıştım. Windows 8 kolayca cihazı tanıdı ve ve klavye yi kullanabildim.
Resim-9
Resim-10
Cihaz da Ethernet girişi bulunmuyor. Eğer Ethernet kartı kullanmanız gerekiyor ise yanınızda bir USB to Ethernet kartı cihazlarından taşımanız gerekecektir. Surface PRO’nun şarj suresi ortalama olarak 4-4,5 saat sürüyor. Bu süre oyun oynamanız yada grafik tabanlı işlemler yapmanız halinde tabi ki düşecektir.
Resim-11
Windows 8 ile gelen Resimli Password girişinin Surface PRO ile pratikde de gayet güzel çalıştığını söyleyebiliriz. Surface PRO nun en iyi özelliklerinden biri de kısa açılış ve kapanış sureleri 7-8 saniye surelerde cihaz açılıp, kapanıyor. Cihazın önümüzdeki aylarda da Türkiye’de satışa sunulmasını bekliyoruz.
Cihaz ile ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz http://www.Microsoft.com/Surface/en-US/Surface-with-Windows-8-PRO/home
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar