Bu yazıda, Hyper-V içerisinde tek bir şablon disk’i kullanarak, birden fazla sanal makine kurulumunun nasıl yapıldığını göreceğiz.
Öncelikle buradaki amacı belirtmek gerek. Benzer özelliğe sahip, başlangıçta içerisinde aynı uygulamalara sahip olacak, tüm güncelleştirmeleri yapılmış ve sürücüleri kurulmuş birden fazla sanal makine hazırlamanız gerekiyor. Normal şartlarda bu işlemi, tek tek sanal makine kurarak yapmak gerekecek ve vakit kaybı oldukça fazla olacaktır. Bunun yerine az sonra anlatacağım “Hyper-v Template Disk Oluşturma” işlemi ile, bir referans diski hazırlayıp içerisine tüm güncelleştirme, uygulama ve sürücüleri kurup hale hazır hale getirdikten sonra, bu diski referans alarak, birden fazla sanal makine hazırlayacağız. Sonuç olarak, tek bir disk ile, aynı içeriğe sahip birden fazla sanal makine kuracağız.
İlk adım olarak, referans bir sanal makine hazırlıyoruz. HyperV içerisinde tüm ayarları (Ram,Disk,CPU,Network) yapın ve kuruluma başlayın.
Resim-1
Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi, sanal makinemi hazırladım. Bu makinenin diski template olarak kullanılacak. Yeni oluşturacağımız sanal makineleri, bu template diskini refere alarak ilerleyeceğiz.
Resim-2
İşletim sistemi kurulumunu yaptıktan sonra, şablon diski kullanacağım. İşletim sistemi ve diğer bileşenleri kurduktan sonra, sanal makinede bulunan uygulama ayarları, kullanıcı profilleri, dil-bölgesel ayarlar’ı klonlamak için “SysPrep” (System Preparation) aracını çalıştırıyorum.
C:\Windows\System32\Sysprep klasöründe “Sysprep” aracını göreceksiniz.
Resim-3
Buradaki önemli olan nokta, “Shutdown Options” ın “Shutdown” olarak ayarlanmasıdır. Sebebi ise, referans/Template olarak kullanacağımız sanal makine diskine tüm kurulum ve ayarları gerçekleştirdikten sonra, üzerinde herhangi bir değişikliğin yapılmamasıdır. Aracı çalıştırdıktan sonra, hiçbir şey yapmayın ve sanal makinenin kapanmasını bekleyin.
Sanal makineniz kapandıktan sonra, HyperV konsolunda yeni bir sanal makine daha oluşturun. Ancak diski daha sonra ekleyeceğimizi belirtip devam ediyoruz.
Resim-4
Yeni oluşturmuş olduğunuz sanal makinenin özelliklerine gelip, IDE Controller 0’a yeni bir disk ekleyin.
Resim-5
“Add” butonuna tıkladıktan sonra, disk tipinizi “Differencing” olarak işaretleyin ve devam edin.
Bir sonraki bölümde yeni diskinize bir isim verdikten sonra, referans alınacak olan diski “Browse” butonuna tıklayarak seçin.
Resim-6
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra, yeni oluşturduğunuz sanal makineyi açın. Parent olarak, referans diski göreceğinden dolayı, size sadece; kullanıcı adı/şifre, bölgesel ayarlar ve ağ profili konfigürasyonlarını tamamladıktan sonra sanal makineniz kullanıma hazır olacaktır.
Resim-7
Yukarıdaki görselde de yeni sanal makinenizin sahip olduğu güncelleştirmeleri, kullanıcı profillerini ve önceki referans makinesinde kurmuş olduğum Microsoft Security Essentials uygulamasını görebiliriz.
Ancak her iki sanal makinenin de aynı anda çalışabilmesi için ayrı disklere ihtiyacı vardır. Bu durumda 2. Sanal makinemiz, 1. Makinenin diskini referans alarak kullanmaktadır. Dolayısıyla ikisini de aynı anda açamayız. Bu durumda yapılması gereken, şu anki varolan 2. Sanal makinemizin “Settings” penceresine gidip buradan “Differencing” olarak tanımladığımız diski editleyip, yeni diske “Merge” etmek olacaktır.
Resim-8
Bu konfigürasyondan sonra, her iki sanal makineyi de sorunsuz bir şekilde açabiliyor olacaksınız.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar