bunun vista xp linux unix falan olması onemli degil. onemli olan bilinçli olmak. bilinçli olduktan sonra hiç patch i bile kurulmamış bir xp yi bile dısardanki kotu şeylerden etkilenmeyecek şekilde kullanabilirsin. benim tüm patchlerim var vistam var. firewall um var antivirusum var. falan var filan var. kendinizi bu şekilde güvenli sanmak büyük bir yanılgıdır bana göre. firewall u nasıl conf edeceğimizi bilmedikten sonra antivirus u ihtiyacımıza göre ayarlayamadıktan sonra. hangi patch bize lazım niye kuruyoruz bilmedikten sonra bişeye yaramaz diye düşünüyorum. microsoft patch cıkarırken genel olarak düşünür. standart bir sistemde bu patch su acıgı kapatır. ama bilemezki sizin sistemizinde oyle bir yapılandırma vardırki( herhangi bir third party yazılımdan veya kendi yaptıgınız) o patch i kurunca daha kotu sonuclar doguracak. o yüzden büyük firmalar bu tip patch leri kurmadan önce 3 kere düşünür testini yapar kendi kullanıcılarına oyle dağatır. ev kullanıcılarınında kendinilerini geliştirmeleri bilgi sahibi olmaları birçok sorunu azaltacagını düşünüyorum.

diger yonden normal bir pc kullanıcısına bakacak olursak bence vista microsoft client ailesi içinde en güvenlisi diyebiliriz.

ayrıca şöyle bir kanı vardır. unix türevi sistemler microsofttan daha güvenlidir diye. evet güvenlidir ama şöyle bir istisna var. kaynak kodu açık sistemlerde eğer iyi bi developer iseniz kaynak kodunu alır kendi ihtiyacınıza göre derlersiniz. gereksiz tüm şeyleri kaldırırsınız. yalın ihtiyaca göre bir sistemi ayaga kaldırırsanız güvenli olur. ama bunu yapacak kaç kullanıcı var?

diğer yonden unix türevi sistemler için açık kaynak kodu ile yayınlanan 100binlerce yazılım var ve bunlar bu distro lar ile aynı kurulum ortamında beraber geliyor. bunlarda çıkabilecek her türlü açıktan kotu şekilde etkileneceksiniz. ki bu yazılımlarıda ihtiyacınıza göre derlemeniz gerekmekte. %95 i standart kurulum ile kuruyolardır.

en çok kullanılan işletim sistemi microsoft. o kadar çok olmasına rağmen meyve veren ağaç taşlanmasına rağmen halen diğerlerinden daha az açık çıkması herhalde tartışma getirmeyecek bir konudur.