Fortigate + Ruijie Kullanarak Multi SSID Kablosuz Yayın

Wifi-4

Bu yazımda Fortigate + Ruijie/Reyee Switch + Ruijie / Reyee Access Point kullanarak çoklu kablosuz ağ yayını yapan bir sistem kuracağız. Kullanacağım tüm Vlan’ları Fortigate de sonlandıracağım. Öncelikle basit anlamda topolojimi paylaşayım :

Resim-1

Network IP planım :

Vlan 5 > 192.168.5.0/24 > Personel Wifi

Vlan 6 > 192.168.6.0/24 > Misafir Wifi

Native Vlan > 192.168.4.0 > Management

Fortigate’imin Wan1 portuna internet erişimi için ağ bağladım. Sonrasında Fortigate’e girerek ayarlara başlayalım. Fortigate ile ilgili çok fazla video/ makale olduğundan bu makalemde ince detaylara girmiyorum.

Öncelikle Fortigate’de kullanacağım 7. Portu Switch porttan çıkarıyorum. Bunun için Fortigate de Network / Interface de internal interface’e girip 7. Portu çıkarıyorum :

Resim-2

Sonrasında Bu 7. Interface’e girip IP ayarlaması yapıyorum. Bu IP aralığında Vlan’ını söylemeden gelen cihazlarım IP alacak ve internete çıkıp Cloud’a register olmaları da gerekli :

Resim-3

Sonrasında diğer Vlan’ları Fortigate’de sonlandırmak için Interface’ler tanımlayalım :

Resim-4

Bu sayfada :

Resim-5

Şimdi de aynı işlemleri Misafir Vlan’ı için yapalım :

Resim-6

Şimdi ise sırasıyla Personel, Misafir ve MGM vlanları için internet erişimlerinin kurallarını yazalım :

Resim-7

Sonrasında Misafir Vlan’ının internet erişimi kuralı :

Resim-8

Şimdi de MGMT networküne internet veren kuralımızı girelim. Böylece cihazlar kendilerini Cloud’a register edebilsinler :

Resim-9

İnternet erişiminden birkaç dakika sonra önceki makalemde ( https://www.mshowto.org/bulut-tabanli-yonetilen-access-point-kurulumlari.html )cep telefonumdaki uygulamadan yapılandırdığım sistemime Ruijie Cloud web adresinden giriyorum. Sonrasında Monitoring / Device / Switch kısmında Switch’imi yapılandırmak için seri numarasına tıklıyorum. Burada Config de Vlan Mode’unu Managed yapıyorum :

Resim-10

Sonrasında Vlan eklemek için Add deyip sırayla 5 ve 6 ıncı vlanları ekliyorum :

Resim-11

Sonrasında Fortigate’e giden portu Trunk yapmak için üstte 3 nolu porta tıklıyorum. Sağolsun Ruijie karıştırmamız için bize bu portun UPLINK port olduğunu ok’la da göstermiş. Bu portu Trunk yapıyoruz çünkü switch’deki birden çok vlan’ı ancak trunk bağlantı ile aktarabiliriz :

Resim-12

Üstte Allowed Vlan kısmında kullandığımız Vlan’lar ve Native vlan bulunmalıdır. Artık kablosuz ağlarımızın tanımlarını da yapabiliriz. Bunun için Ruijie Cloud’da Configuration / Wireless / Basic / SSID :

Resim-13

Personel yayınımız için ayarlarımızı girelim :

Resim-14

Şimdi de misafir yayını için ayarlarımızı girelim :

Resim-15

Ayarları kaydettiğimizde başarılı bir şekilde bağlanabiliyoruz :

Resim-16

Bir sonraki yazımda kablosuz ağlarda 802.1x benzeri bir güvenlik uygulaması ile güvenli kablosuz ağlar kurmaya deyineceğim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar:

www.mshowto.org

TAGS: Wifi, Ruijie, Cloud Manage Wireless, Reyee, Cloud Controller

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık