Azure Web App Logging – Application Logging to FileSystem – Bölüm 2

022419_1844_AzureWebApp2.png

İlk bölümde uygulamamızı oluşturmuş ve logging için gerekli extension ve kod bileşenlerini eklemiştik. Ardından yaptığımız testte Visual Studio üzerinde output kısmında konfigüre ettiğimiz log mesajlarının geldiğini görüntülemiştik. Bu bölümde artık uygulamamız hazır olduğuna göre Azure üzerine publish işlemine başlayabiliriz. Publish işlemi için bir çok metod bulunmakta. Ancak ben en basit ve hızlı metod olan “Web Deploy” yöntemi ile deployment işlemini gerçekleştireceğiz.

Web Deploy ile publish etme işlemi oldukça basit. Uygulamaya sağ tıklayıp publish seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Sonrasında wizard yardımı ile yönergeleri izleyip, ilgili subscription’ı seçip deployment işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Publish işlemi başarılı şekilde tamamlandığında aşağıdaki gibi oluştutulan web app’e ait bilgiler ekranda götüntülenecektir.

Resim – 1

İşlemin ardından Azure platformunu açtığımızda oluşturulan web app aşağıdaki gibidir. Browse seçeneğine tıklayarak web sayfasının düzgün şekilde çalıştığını da kontrol edebilirsiniz. Şimdi bu kısma kadar olan bölüm yapacağımız logging konfigürasyonları için hazırlık aşamasıydı. Şimdi Diagnostic bölümüne giderek Azure platformunun bize sunduğu üst seviye loglama seçeneklerine göz atabiliriz.

Resim – 2

Diagnostic logs bölümüne geldiğimizde ilk bakışta bir çok konfigürasyon birimi göze çarpmaktadır. Bunlar özetle loglama işleminin yapılacağı birimleri konfigüre edebildiğimiz ve logların ne kadar süre ile tutulacağını ayarladığımız bölümlerdir. Ayrıca hangi çeşit logların toplanacağını da yine bu bölümden belirleyebiliriz. Örn: IIS logları, Uygulama logları vb.

Şimdi ilk olarak ilk seçenekten başlayalım. Uygulamaya ilişkin log’ları uygulama dizininde bir klasöre loglayalım. Bunun için ilk seçenek olan “Application Logging(File System)” seçeneğini etkinleştirelim. Bu etkinleştirme sırasında hangi logların collect edileceğini isteyen bir aşağı açılır menü belirecektir. Oradan toplamak istediğiniz log seviyesini seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Resim – 3

Bu işlemi yaptıktan sonra hızlı şekilde uygulama dizinini FTP bağlantısı ile kontrol edelim. Dizine ilk bağlandığımızda LogFiles isimli klasör göze çarpacaktır. Uygulama üzerinde filesystem logging’i etkinleştirdiğimiz için bu dizin içerisine loglama yapılacaktır.

Resim – 4

LogFiles klasörü içerisine girdiğimizde ilk etapta şekilde görünen bileşenleri görebilirsiniz. Bu loglamanın henüz başlamadığı anlamına gelir. Çünkü uygulama loglarına ilişkin loglama “Application” isimli bir klasöre yapılmaktadır. Bu klasörün oluşması ve loglamanın yapılabilmesi için web sayfasına istek gönderebiliriz. Böylece loglama başlayacaktır.

Resim – 5

Loglamanın başlaması için aşağıdaki gibi web sayfasına istek gönderelim. Yazdığımız custom log’ların bulunduğu dynamicdata isimli sayfayı bu amaçla ziyaret etmemiz gerekir. Çünkü bu sayfanın OnGet() metodu içerisine custom loglarımızı oluşturacak kodları makalenin ilk bölümünde entegre etmiştik.

Resim – 6

Bu işlemin ardından FTP üzerindeki dizini tekrar kontrol ettiğimizde “Application” isimli klasörün LogFiles klasörü altında oluştuğunu görebiliriz.

Resim – 7

Application klasörünün içerisinde aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi log dosyasını görebilirsiniz. (Bu log dosyaları günlük olarak oluşturulur.)

Şimdi oluşan bu log dosyasının içerisine bir göz atalım.

Resim – 8

Log dosyasını açtığımızda şekilde oluşturduğumuz custom logları aşağıdaki gibi görüntüleyebilirsiniz. Tekrar hatırlatmakta fayda var. Bu loglar uygulamaya ait loglardır. IIS ile alakalı logları almak için daha farklı bir işlem yapılması gerekir. Bununla alakalı konfigürasyonu ilerleyen kısımlarda anlatacağım.

Resim – 9

Bu bölümde uygulamaya ait logların file system üzerinde bir lokasyona nasıl alınacağını özetlemiş olduk. Bir sonraki bölümde uygulamaya ait logların Azure üzerindeki blob storage’a nasıl loglanacağını ele alacağım.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/app-service/troubleshoot-diagnostic-logs

https://app.pluralsight.com/library/courses/microsoft-azure-app-services-managing

TAGs: Azure Logging, Azure Log Streaming, Azure Web App Logging, Azure app service logging, Azure web app application logging, Windows Server logging, Azure for Architects, Azure Architect, Azure IAAS Planning, Azure SAAS Planning, Azure app services, Azure web app diagnostic, Azure app service diagnostic, Azure web app diagnostic logs, Log streaming with powershell, Azyre web app log streaming with azure cli, Azure Web App FileSystem Logging, Azure web app blob storage logging

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık