Cisco’nun Müthiş Eğitim Başarısı: Packet Trace 8.0 Physical Mode

PT8

İnsanlık olarak yaşadığımız zorlu pandemi süreçleri üreticileri de eğitim, seminer alanında yeni metodlar denemeye zorladı. Cihazlar üzerinde uygulama gerektiren branşlarda uzaktan eğitimlerin kalitesini artırma çok önemli bir aşama. Bu konuda Cisco Packet Tracer 8.0 sürümünde Physical Mode‘a geçerek büyük bir yeniliğe öncülük etti. Cisco cihazlarının kullanımını gerçeğe en yakın haliyle sistem odası, şehirler arası bağlantı, merkez şube bağlantıları gibi lokasyonel farkları bile kullanabileceğiniz projeleri Packet Tracer 8.0‘da simule etmek artık mümkün. Packet Tracer’ın önceki sürümlerinde de Physical Mode vardı fakat bu kadar başarılı değildi. Şimdi gelin bu mod ile neler yapabiliyoruz, nasıl kullanıyoruz bir bakalım. Öncelikle Packet Tracer 8.0’ı indirmeniz gerekli. Bunun için de www.netacad.com’a üye olmalısınız ve sayfanın en altında yer alan Packet Tracer bölümünden indirmelisiniz. Packet Tracer’ı açınca sol üst köşeden Physical Mod’a geçiş yapabilirsiniz :

Resim-1

Physical Mod’a geçiş yaptığınızda sizi mevcut şehiriniz karşılar. İsterseniz Home City yazan yere tıklayıp şehrin adını değiştirebilir, isterseniz de aşağıdaki fotoğraftaki sembolden yeni bir şehir ekleyebilirsiniz.

Resim-2

Ben örneğimde hem yeni bir şehir ekliyor, hem de adlarını değiştiriyorum. Şehirin içine girmek için şehir çerçevesi içine çift tıklamanız yeterli.

Resim-3

Bu arada yeni şehir, bina eklediğinizde öncekinin tam üstüne konumlandırıyor, bu durumda yan tarafa Mouse ile sürükleyip bırakabilirsiniz. Ben Ankara’nın içine giriyor ve Create New Building ile yeni bir şube de açıyorum ve adlarını değiştiriyorum:

Resim-4

Çankaya’ya çift tıklayıp içine girip, Main Wiring Closet’a çift tıklayıp içine giriyorum. Burası boş bir sunucu/network odası. Şimdi burayı dolduralım. Üstteki Create New Rack ile bir kabinet ekliyorum. Hemen yanındaki düğme olan Create New Table ile NoteBook’umu koyacağım bir masa, hemen yanındaki tuş (Create New Inventory Shelf) ile de kabinete uygun olmayan diğer masaüstü ürünlerini koyacağım bir raf ekliyorum.

Şimdi şehirleri birbirine bağlamak üzere fiber portlu bir router ekleyelim. Bunun için alt kısımda bulunan PT-Router cihazını kabinete sürükleyip bırakınız :

Resim-5

Şimdi de Router’ımıza bağlanmamız için gerekli olan bilgisayarımızı masamıza koyalım. Bunun için önce sol alttaki End Devices’ı seçin, sonrasında NoteBook’u sürükleyip masaya bırakınız:

Resim-6

Şimdi Router’ımıza bilgisayarımızdan bağlanmak kaldı. Bunun için ihtiyacımız olan Console kablosunu sol alttaki kategorilerden şimşek düğmesine basarak açılan sağdaki Console kablosunu alıyoruz. Sonrasında bilgisayarımızda aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterdiğim RS232 portundan Router’ın Console portuna bağlantı yapabiliriz. Üstteki (+) büyüteç tuşundan zoom yaparsanız daha rahat çalışırsınız:

Resim-7

Sonrasında artık Router’ı yönetmek için bilgisayarımızda terminal bağlantısını açacağız. Bunun için notebook’unuza tıklayın, üstteki sekmelerden Desktop, sonrasında Terminal’ e tıklıyoruz :

Resim-8

Çıkan penceredeki değerler bağlantı için doğru değerler olduğundan OK deyip onaylıyoruz ve artık Router’ımızı yönetebiliriz. Bu kabinete switchler de ekleyebilir, ihtiyacınız olan kabloları kullanarak cihazları birbirine bağlayabilirsiniz. Şimdiki aşama diğer il yada lokasyonlara nasıl bağlanacağımız. Üstteki Navigation Panel düğmesine yada Shift+N tuşlarına basarak panel den Çorum’u seçip Jump to Selected Location diyebiliriz. Bu panelden istediğimiz lokasyona rahatça geçiş yapabiliyoruz.

Resim-9

Çorum’a geçtikten sonra orada da aynı şekilde Create New Closet deyip bir sunucu odası oluşturup içine girelim ve Ankara’da yaptığımız herşeyi burada da yapalım. Çorum da Create New Closet deyince sol üst köşede minicik oluşuyor dikkat edin :

Resim-10

Şimdiki sorumuz ise Çorum’u Ankara’ya nasıl bağlayacağımız, yani Router’lar arası fiber bağlantıyı nasıl oluşturacağımız. Bunun için ekranın sol üstündeki Logical Mod’a geçiyoruz ve tüm cihazlarımızı görüyoruz.

Resim-11

Diğer illeri yada cihazları göremiyorsanız ekranı aşağı yada sağa kaydırıp kontrol edebilirsiniz. Mouse’unuzu basılı tutarak seçtiğiniz cihazları sürükle bırakla yerini de değiştirebilirsiniz. Ben ekranımın altında kalan diğer il router ve bilgisayarını ekranın üstüne sürükledim. Şimdi iki Router’ı birbirine bağlayabiliriz. Alttaki şimşeği seçtikten sonra sağdaki fiber kabloyu seçiyoruz :

Resim-12

Fiber kabloyu seçtikten sonra önce soldaki Router’a tıklıyor fiber port olan FastEthernet 4/0’ı seçiyoruz. Diğer Router’a da tıklayıp aynısını seçiyoruz.

Resim-13

Artık şehirleri de birbirine bağladık. Projenizde istediğiniz lokasyona istediğiniz kadar cihaz ekleyebilir, projenizi zenginleştirebilirsiniz ve istediğiniz zaman üstten Physical Mod’a geçebilirsiniz. Bu konuda Cisco’nun örnek verdiği uygulamasını da incelemeniz için paylaşıyorum. İndirip açtıktan sonra çift tıklayarak lokasyonların içine girip inceleyiniz :

https://mega.nz/file/eoxCBIKB#XhW6quxQgAxgpTXrXHjz2ZcQZ8ZHC1CUoFGK61favp0

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar
www.mshowto.org

www.sinanbalci.com.tr
TAGs: Radius, Tacacs+, Tacacs, Cisco, Authentication, Authorization, Accounting, AAA

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık