çözümü sağladım.
sistemi kurmamla birlikte server üzerine Roolback Rx adlı Recovery yazılımını kurdum ve yaptığım her işlemden sonra sistemin snapshot unu aldım. yaptığım tüm ayarları bu program ile geri aldım exchange kurulumundan sonraki sistemin ayarsız haline geri çevirdim. daha sonra standart ayarları yaptım ve mailler gelmeye başladı. fakat daha önce nerede hata yaptığımı bilmemekle beraber dnslerden olduğunu sanıyorum.
sorun çözüldü. roolback rx adlı program sayesinde sistemi geri çevirdim ve ayaları baştan yaptım şu an sorunsuz kullanabiliorum.
programı serverlar üzerinde kullanabiliyorsunuz. sistemin hdd görüntüsünü alıp kayıtlıyor daha sonra geri dönüş yapabiliyor ve hatta komple çevirmek yerine dosya dosya bile geri dönüş yapabiliyorsunuz. ama unutlmaması gereken bir olay geri dönüş yaptığınız anda dönüş yaptığınız tarihteki ayalarınız olduğu gibi gelior ondan sonra olan herşey gidiyor. yani veri tabanı veya dosyalar hepsi gidiyor... ama geri dönüş anındaki tüm ayalar AD DNS EXCHANGE IIS DHCP yani kısacası tüm ayarlar geri geliyor. ben bu programı artık tüm serverlarımda kullanıyorum. ve clientlarda.
saygılar
NOT: Programın distrübütörü kesinlikle değilim. sadece bu program aracılığı ile geri dönüş yapılabildiğini bildirmek istedim. gün gün yedek alırsanız sisteminizin hayatını kurtarır. boot işleminden önce işlem yapabiliyor.