Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure Content Delivery Network (CDN) – Bölüm 2
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure Content Delivery Network (CDN) – Bölüm 2

0

İlk bölümde genel olarak CDN kavramını incelemiş ve Azure üzerinden basit olarak bir CDN Endpoint oluşturup web uygulamamamızı CDN üzerinden açmıştık. Bu bölümde ise Azure Portal üzerinden neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

Bu kez App Service üzerinden değil, Azure Portal üzerinden yeni bir CDN profil oluşturarak başlıyoruz. Oluşturduğumuz CDN profili üzerinden Resim-1‘de göreceğiniz gibi bir Endpoint ekliyoruz.

Resim-1

Endpoint’e bir isim veriyoruz (mshowtodsa). Dynamic Site Acceleration (DSA) kullanacağım için böyle bir isim verdim. Tip olarak web uygulaması üzerinden yapacağımız için “Web App” seçiyorum. Burada “Storage”, “Cloud Service” ve “Custom Origin” seçenekleri de bulunuyor. Web App seçtiğimiz için Origin hostname seçeneği olarak da web uygulamamızın adresini seçiyoruz. Origin path olarak da cachelemek istediğimiz kaynakların yolunu belirtmemiz gerekiyor. Host header değeri olaral her istekte gönderilmesini istediğiniz header değerini girebilirsiniz (Resim-2‘de varsayılan değeri bıraktım).

Resim-2

Dynamic Site Accelaration seçtiğimiz için bizden bir “Probe path” girmenizi istiyor. Bu dosya içerisinde Azure CDN POP’larından origin server’a optimal yolu bulmak için gerekli probe path’i tanımları bulunuyor. Resim-2′de göreceğiniz gibi “Download the sample project” linkinden bir örnek indirerek devam ediyoruz.

İndirdiğimiz bu dosyayı sunucuya yani web uygulamamızın altına atmamız gerekiyor. Bunun için publish, ftp vb yerine Kudu Dashboard kullanarak yapacağız. App Service’de Development Tools/Advanced Tools altından ya da <appname>.azurewebsites.net şeklindeki web app url’ine <appname>.scm.azurewebsites.net şeklinde “scm” ekleyerek de ulaşabilirsiniz.

Kudu Dashboard üzerinden Resim-3‘te göreceğiniz gibi “Debug console” altından CMD ya da Powershell seçerek sunucu üzerinde çalıştırabiliyorsunuz. Biz bunu aslında Resim-4‘te göreceğiniz file explorer ekranına ulaşmak için yapacağız.

Resim-3

Sunucu üzerindeki dosyaları açtığımız console ekranı üzerinde görebiliyoruz. Buradan /site/wwwroot altına giderek uygulama dosyalarımızı görebiliriz. Console üzerinde de gittiğimiz path’i görebilirsiniz.

Resim-4

Burada + işaretine basarak yeni dosya ya da klasör oluşturabilirsiniz, ama bu boş bir dosya oluşturacağı için yeni dosya/güncelle işlemi yerine sürükle-bırak yöntemi ile “sample-probe.txt” dosyasını sunucuya atabiliyoruz.

Resim-5

Resim-6

Sunucuya dosyayı attıktan sonra probe path değerini de attığımız path’e göre belirliyoruz.

Resim-7

Endpoint’imizi oluşturduk. Şimdi de hangi ayarları değiştirebiliriz, inceleyelim.

Origin altında kaynağı oluştururken girdiğimiz tip, hostname, host header, origin path ve protocol/port değerlerini değiştirebilirsiniz.

Resim-8

Custom domains altından kendi hostname değerinizi ekleyebilirsiniz. Ancak burada Resim-9‘da göreceğiniz gibi DNS sağlayıcıda bir CNAME kaydı oluşturmanız ve kayıtta App Service url’ini belirtmemiz gerekiyor.

Resim-9

Compression seçeceğinde ise dosya sıkıştırmayı aktif/pasif hale getirme ve aktif ise hangi tipleri sıkıştıracağını belirleyebilirsiniz.


Resim-10

Caching rules‘da cache’leme ile ilgili kuralları belirleyebiliyorsunuz. DSA için optimize ettiğimiz için varsayılan değer cache’i bypass geçme olarak karşımıza çıkıyor. Burada kendiniz de size özel kurallar belirleyebilirsiniz.


Resim-11

Geo-filtering ise belirli dosya ya da klasöre erişimleri ülkelere göre izin verebilir ya da erişimi engelleyebilirsiniz. Bu da ülkeye özel içerik olması durumlarında erişim kısıtlaması için kullanabileceğiniz bir yöntem.


Resim-12

Optimization seçeneğinde ise kaynağı oluştururken belirlediğimiz DSA seçeneğini ve probe path’i değiştirebiliyorsunuz.


Resim-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-gb/azure/cdn/

TAGs: Azure, Azure Portal, Yazılım Geliştiricileri için Azure, Azure CDN, CDN, Kudu, Dynamic Site Accelaration, DSA, Content Delivery Network, App Service, Caching, Probe

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir