Yazılım Geliştiriciler için Azure: App Services – Bölüm 4 (Kudu Dashboard)
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Yazılım Geliştiriciler için Azure: App Services – Bölüm 4 (Kudu Dashboard)

0

Konuya girmeden önce eğer Azure App Services hakkında çok bilgim yok diyorsanız okumaya başlamadan önce Azure App Services Bölüm-1, Bölüm-2 ve Bölüm-3‘ü okuyabilirsiniz.

Kudu Dashboard’u, Azure App Service üzerinde çeşitli araçları barındıran bir ara yüz olarak tanımlayabiliriz. Kudu’ya ulaşmak için App Service üzerinden Development Tools altında yer alan Advanced Tools‘u kullanarak (Resim-1) ya da App Service’inize ait url’e scm ekleyerek (Resim-2) ulaşabilirsiniz. Örnek olarak tarayıcıdaki adres çubuğunda <appname>.azurewebsites.net olan adresi <appname>.scm.azurewebsites.net olarak değiştirmeniz yeterli.

Resim-1

Dashboard ilk açıldığında sistem ile ilgili versiyon, site ve temp klasörü yolu gibi çok genel bilgileri görebilirsiniz. Environment sekmesi ya da REST API ile sistemle ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Rest API’yi tarayıcı üzerinden çağıracaksanız JSON viewer extension kurmanızı öneriyor (Resim-2).

Resim-2

Kudu’nun en faydalı kısımlarından birisi de 2. sekme olan Debug console. Buradan sunucu üzerinde kullanabileceğiz bir Command Prompt ya da PowerShell açabilirsiniz (Resim-3). App Service üzerindeki Console seçeneğine çok benziyor, ama burada Command Prompt seçeneği de mevcut. Böylece herhangi bir sorunda sunucu üzerinde tercih ettiğiniz ortamı kullanabilirsiniz.

NOT: App Service’i Windows olarak açtığım için CMD ve PowerShell seçenekleri çıkıyor. Eğer Linux olarak seçerseniz de Bash seçeneği ile karşılacaksınız.

Resim-3

CMD ya da PowerShell seçeneklerinden bağımsız olarak Resim-4‘te göreceğiniz gibi bir de file explorer benzeri bir grid göreceksiniz. Burada sunucu üzerindeki dosyaları görebilir, yeni dosya oluşturabilir, silebilir ve güncelleyebilirsiniz. Bu sayede küçük güncellemeler için publish ve ftp gibi seçenekler yerine Kudu üzerinden hızlıca ilerleyebilirsiniz.

Resim-4

Siz grid üzerinden gezindikçe alt tarafta yer alan console üzerinden de yaptığınız işlemlerin komut karşılıklarını görebilirsiniz (Resim-5). Dosya editlemek için ise kalem şeklindeki ikona basarak Web.config dosyasını açalım.

Resim-5

Ekran üzerinde açılan editor ile dosya içeriğini görebilir ve gerekli güncellemeleri direkt olarak yapabilirsiniz.

Resim-6

Grid üzerindeki dünya ikonuna tıkladığınızda ise LocalSiteRoot içeriğini görebilirsiniz (Resim-7). Burada temp klasörleri, ProgramData, LocalAppData gibi klasörler bulunuyor.

Resim-7

Benzer şekilde grid üzerindeki hdd ikonuna tıklarsanız da SystemDrive içeriğini görebiliyorsunuz (Resim-8). Burayı da localinizdeki C: sürücüsü gibi düşünebilirsiniz.

Resim-8

Bir diğer sekme ise Process Explorer. Buradan da localdeki gibi çalışan processleri görebilir, eğer uygulamanızda performans sorunları varsa w3wp.exe’nin CPU ve memory kullanımına localde çalışıyormuş gibi bakabilirsiniz (Resim-9)

Resim-9

Properties butonuna tıkladığımızda ise o process ile ilgili daha detaylı bilgilere erişebiliyoruz. İlgili modüller, handle’lar va process’e ait thread ve environment variables’ı görebilirsiniz (Resim-10).

Resim-10

En sağda yer alan Start Profiling’e bastığınız zaman ise profiler size bir rapor oluşturacak ve detaylı incelemek için bunu bilgisayarınıza indirebileceksiniz (Resim-11).

Resim-11

İndirdiğimiz .diagsession formatındaki dosyayı Visual Studio ile açabilir, diagnostic session boyunca arka planda neler olduğunu inceleyebilirsiniz.

Resim-12

Tools altında ise aşağıdaki seçenekler mevcut:

  • Diagnostic Dump ile dump alabilir,
  • WebJobs dashboard ile (eğer varsa) site üzerindeki webjobları görebilir,
  • Web Hooks ile web hook subscribe edebilir (şu anda sadece PostDeployment ve TriggeredJobFinished eventleri destekleniyor),
  • Zip Push Deploy ile birden fazla dosya taşıyacaksanız zip formatında sıkıştırdığınız dosyalarını sürükle-bırak yaparak tek seferde taşıyabilir,
  • Download deployment script ile deployment script’ini indirebilirsiniz.
  • Support ekranı deprecated olduğu için size App Service altındaki Diagnose and solve problems’a yönlendiren bir ekran çıkıyor.

Site Extensions altında galeriden App Service için eklentiler kurabilirsiniz (Resim-13).

Resim-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure, Azure Portal, Yazılım Geliştiricileri için Azure, Kudu, Kudu Dashboard, App Service, Dump, PowerShell, Command Prompt, CMD, Diagnostic

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir