1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Yazılım Geliştiriciler için Azure: App Services – Bölüm 1


0

Bir yazılım geliştirici olarak Azure üzerinde faydalanabileceğimiz birçok servis bulunuyor. Bunlardan ilk akla gelenlerinden biri de “web server as as service” olarak özetleyebileceğimiz App Services. Azure üzerinde web uygulamamızı host etmek deyince genelde bir sanal makine ve bu sanal makine üzerinde yaptığımız gibi IIS vb bir web sunucusu düşünülebilir. Infrastructure as a service (IaaS) olarak adlandırılan bu yapı özellikle işletim sistemi ya da web server üzerinde özel bir optimizasyon yapmayacaksak bizim için fazladan işletim sistemi bakımı ile uğraşmak anlamına da geliyor, maliyet kısımlarına girmiyorum :) Bu nedenle de Platform as a service (PaaS) olarak adlandırılan hizmetler özellikle de yazılım geliştiriciler için çok daha avantajlı olabiliyor.

NOT: Bu yazıda genel Azure kavramlarından bahsetmeyeceğim. MSHOWTO üzerinde değerli hocalarımızın Azure konusundaki makalelerini okumanızı tavsiye ediyorum.

App Services hizmeti bize neler sunuyor portal üzerinden kısaca inceleyelim. Azure Portal üzerinde App Services’i seçtiğimizde Resim-1‘de göreceğiniz seçenekler ile karşılaşıyoruz.

Resim-1: Azure App Services

Buradaki her seçeneği teker teker incelemek için uzun bir zamana ihtiyaç olacağını düşünerek ve hazır yapılmışı var diyerek Resim-2‘de göreceğiniz “ASP.NET Starter Web App” seçeneği ile devam edelim.


Resim-2: ASP.NET Starter Web App

Sağ tarafta yer alan kısa açıklama alanında Create butonuna bastıktan sonra servis ile ilgili bazı ayarlamaları yapmamız gerekiyor. Burada ilk olarak servisimize özgün bir isim vermemiz gerekiyor. Textbox’ın sağında yer alan yeşil tick işaretinden bunu görebilirsiniz. Azure Portal’a giriş yaptığınız hesap üzerinde birden fazla subscription varsa kullanmak istediğiniz Subscription’ı da seçmeliyiz. Resource Group olarak da yeni bir tane oluşturalım. Resource Group’u kullanacağımız kaynakları diğerlerinden ayırt etmemizi sağlayan mantıksal bir container olarak da düşünebilirsiniz.


Resim-3: ASP.NET Starter Web App Oluşturma

Yeni bir App Service Plan oluşturma kısmında ise isim, servisimizin host edileceği data center ve hangi seviyede ve özelliklerde olacağı ile ilgili Resim-4′te göreceğiniz seçenekleri dolduruyoruz. Ülkemize yakın olması açısından Web Europe seçebilirsiniz. Maliyetlere daha önce de belirttiğim gibi çok fazla girmek istemiyorum, ama deneme yapmanız için ücretsiz seçenekler de mevcut.


Resim-4: New App Service Plan

Servisimizi oluşturduktan sonra App Services altında görebilirsiniz.


Resim-5: App Services

Oluşturduğumuz App Service üzerine tıkladığımızda ise Resim-6‘te göreceğiniz detay bilgileri ve sonraki yazılarımızda inceleyeceğimiz diğer seçenekleri görünüyoruz.


Resim-6: mshowtoappservice

URL kısmında yazan adrese tıkladığımızda ise browser üzerinden web uygulamasına erişebilirsiniz. Burada domain vb ayarlamadığımız için url adresi .azurewebsites.net şeklinde görünecektir.


Resim-7: MSHOWTO ASP.NET Starter Web App

Yazımızın 2. bölümünde ise Visual Studio 2017 kullanarak App Service üzerinde neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure, Azure Portal, ASP.NET, Web App, App Services, Resource Group, Yazılım Geliştiricileri için Azure

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir