2

Microsoft, Hyper-V sunucularını domain üyesi yaparak yönetmenizi öneriyor. Peki, ortamda Domain Controller yoksa, sunucuyu nasıl yönetebiliriz sorusu akla geliyor. Sorunun birkaç cevabı mevcut olup biz bu anlamda Hyper-V yönetim konsolunu kullanacağız. Elimizde tüm güncellemeleri yapılmış Windows 7 Enterprise sürüm mevcut, elbette Windows 7 Pro ve ya Windows 8 de olabilir (Hyper-V yönetim konsolunun bilgisayarınızda aktif olduğunu farz ediyoruz)


Resim-1

Öncelikle Hyper-V yönetim ekranını açalım ve ortamdaki Hyper-V 2012 Server’a bağlanmayı deneyelim. Sunucumuzun adı Hyper-V2012.


Resim-2


Resim-3

Yönetim konsolumuz Hyper-V2012 sunucusuna ulaşamayıp hata verdi ve birkaç olasılık sundu. (isim çözümle sorunu, bilgisayar isminin doğru olup olmadığı ve bir network erişim sorunu).

Hyper-V sunucumuz erişimi kabul etmedi. Varsayılan güvenlik duvarı ayarları buna uygun değildi. Şimdi uygun hale getirelim önce komut(komut satırını yönetici olarak açmayı unutmayın) satırından Powershell alanına geçelim ve komutumuzu yazalım :

Enable-NetFirewallRule –DisplayName “*”

Bu komut uzaktan yönetim ile ilgili güvenlik ayarlarını düzenleyerek yönetim için erişilebilir hale getirecek.(Aslında daha fazlasını yapmakta ama detaya girmeyelim).


Resim-4


Resim-5


Resim-6

Komut sonrası Hyper-V yönetim konsolumuzu tekrar kontrol ettiğimizde; daha önce yaşamış olduğumuz olası sorunu şimdi yaşamadık. Hyper-V sunucusunu bağlantı kurduk ama gerekli yönetim yetkilerinin tam ve yeterli olmadığı anlamına gelen farklı bir hata aldık.


Resim-7

Bu kısımda takdir edersiniz ki Hyper-V yönetim konsolunu kullandığımız Windows 7 client ayarlarında öncelikle herhangi bir kullanıcı adının ve şifrenin Hyper-V sunucusuyla haberleşmediğini söyleyebiliriz. Mevcut Windows 7 kullanıcı adımız ve şifremiz ile Hyper-V Server 2012 sunucumuzun hiçbir bağı yoktu.

İhtiyacımız Hyper-V sunucusunun kullanıcı adı ve şifresini (yada Hyper-V üzerinde tanımlanmış bir local admin)Windows7 client bilgisayarımızla iletişim sırasında kullanmasını söylemek olacaktır. Başka bir deyişle: Hyper-V sunucusuna ait kullanıcı adı ve şifresini Windows 7 client bilgisayarımızda bir depo alanına kaydetmek ve kullanmak olacaktır. Komutumuz: cmdkey

Bu komut girdiğimiz kimlik bilgilerini içeren datayı bilgisayarımızda depolanmış bir alanda saklı tutar. Yenisini ekler ya da mevcudu siler.

Windows 7 bilgisayarımızda yönetici erişimiyle komut satırına geçiyoruz ve depolanmış bir bilgimiz varmı önce onu kontrol edelim. Komut satırında:

Cmdkey /list


Resim-8

*NONE* Her hangi bir bilgimiz olmadığını görüyoruz, muhtemelen sizde bir takım bilgiler görünecektir , biz mevcut olanı sildiğimizden bir şey görmedik.

Şimdi kimlik bilgimizi ekleyeceğimiz komut satırımızı yazalım:

Cmdkey /add:Hyper-V2012 /user:Administrator /pass
yazıyoruz ve akabinde şifremizi giriyoruz, komut yazılımında ve şifremizde hata yoksa başarılı bir kimlik bilgisinin eklendiğini söyleyen bir sonuç alıyoruz. (credential added successfully)


Resim-9

Cmdkey /list ile tekrar kontrol ettiğimizde aktif depolanmış kimlik bilgilerimizi görebiliyoruz.


Resim-10

Şimdi Hyper-V yönetim konsoluna gidip tekrar durumu kontrol edelim; az önceki hatamız giderildi ve şimdi sadece erişim hatası aldık. (HYPER-V2012 sunucumuz ile WIN7_IE8 isimli Client bilgisayarımız arasında iletişim kurulamadı ).


Resim-11

Bu hatamızı gidermek için Windows 7 Client bilgisayarımızın bileşen hizmetlerinde(component services)
bilgisayar özelliklerinde COM güvenlik ayarlarında Erişim izinleri kısmında erişimleri düzenle tıklayarak anonim girişin uzaktan erişim yetkisini aktif yapmamız gerekiyor. Bileşen hizmetlerine ulaşmak için komutumuz : dcomcnfg Bu komutu bilgisayarımızın başlat çalıştır kısmına yazarak ilgili servislere ulaşabiliriz.


Resim-12

Component Services > Computers > My Computer > Properties > COM security > Access Permissions > ANONYMOUS LOGON > Remote Access


Resim-13

Şimdi tekrar Hyper-V yönetim konsoluna bakalım ve sonucu görelim. Daha önceden Powershell ile oluşturduğumuz (örnek makale linki: https://www.mshowto.org/Hyper-V-Server-2012-uzerinde-Powershell-ile-sanal-makine-nasil-olusturulur-ve-calistirilir.html ) Windows8 isimli sanal makinemizin yönetim konsoluna geldiğini ve çalışır halde olduğunu görebiliyoruz. Bundan sonrası Hyper-V yönetim konsolu işlevleriyle alakalı olduğundan makalemize son veriyoruz.


Resim-14

Bu makalemizde fazla derine inmeden ve sade bir anlatımda bir Workgroup ortamında Hyper-V Server 2012 sunucunun yönetilebildiğini göstermiş olduk. Farklı bir makalede görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ali Biricik, 1971 yılında doğdu. Marmara Üniversitesi 1994 yılı bilgisayar programı mezunudur. Çalışma hayatına İstanbul Şişli’de staj yaptığı firmada başlamış olup yaklaşık 20 yıldır sektörün içindedir. 2000 yılında MCSE unvanını almıştır. 15 yıldır özel bir eğitim kurumunun bilgi işlem sorumlusu olarak görevini sürdürmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 18/01/2015

    Tşkkürler

  2. 30/01/2015

    Windows Hyper-V Server R2 içinde güncel bir makale yazar mısınız? R2 de bağlanamadım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir