1. Anasayfa
  2. Server 2016

Windows Server 2016 DCHP Failover Yapılandırması – Bölüm 1


0

Bu yazimizda Windows Server 2016 üzerinde DHCP Failover yapılandırmasini anlatiyor olacağım. Windows Server 2012 ile birlikte gelen DHCP Server Failover özelliğini ortamimizda DHCP Server’in kesintisiz bir şekilde çalışmasina olanak sağlamaktadir.. DHCP Server sahip olduğu görev nedeniyle network ortamimizda kritik sunucu rollerinden biridir. Bu nedenle ortamda bulunan DHCP Server rolünün herhangi bir şekilde devre dişi kalmasi ya da hizmet verememesi durumunda network ortamimizda bulunan Clientlerimiz, Mobil cihazlarimiz ya da network cihazlarimiza TCP/IP konfigürasyonunun dağıtılmamasında dolayi network yapımız içinde bulunan cihazlarimizin haberleşmesi olumsuz etkilenecektir. Böyle bir riske karşı Windows Server 2012 ile gelen ve yeni bir özellik olan DHCP Server Failover yapılandırmasi ile bu sorunlarin yaşanmasini engellemiş olacağız.

DHCP Server Failover yapı itibariyle iki şekilde çalışabilmektedir. Birinci DHCP Server Sunucusu ile İkinci DHCP Server sunucusunu Load balance ( Yük Dengelemesi ) ile Aktif-Aktif ya da ikinci DHCP Server Sunucusunu tamamen hot-standby yedekte bekleterek Aktif-Pasif olarak yapılandırabiliriz.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16PDC isminde ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurularak ortamimizda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir. Ayrica bu sunumuzu ortamimizda birinci DHCP Server sunusu olarak bu sunucum görev yapacaktir.

İkinci sunucum Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16ADC isminde ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak Additional Domain Controller olarak yapımızda görev yapmaktadir. İkinci DHCP Server sunucusu olarak bu sunucum görev yapacaktir.

W16PDC ismindeki sunumuz üzerinde DCHP Server rolünün kurulumunu başlatıyoruz.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features  tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

Resim-1

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-2

Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz DHCP Server rolünü kurulumu yaparak DHCP Server Failover yapılandırılmasi yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-3

Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Benim ortamımda sadece W16PDC olduğu için ve DHCP Server rolünü kurulumu yaparak DHCP Server Failover yapılandırılmasi yapacağımız için bu W16PDC isimli sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz

Resim-4

Select server roles ekraninda DHCP Server rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için DHCP Server işaretliyoruz.

Resim-5

DHCP Server rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza DHCP Server‘i ile birlikte Remote Server Administration Tools altinda bulunan DHCP Server Tools özelliğininde kurulması gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek  Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliğinde kurulmasi sağlıyoruz.

Resim-6

DHCP Server kuruluma hazir Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-7

Select features ekraninda DHCP Server ile birlikte kurulacak olan featuresleri ( Özellik ) görüyoruz. DHCP Server Failover kurulumu için Failover Clustering features ( Özellik ) kurmaya gerek yoktur. DHCP Server Failover yapılandırmasini DHCP Server üzerinde yapılandırılmaktadir. DHCP Server kurulumu için herhangi bir features ( Özellik ) gerekli olmadiği için bu ekranda herhangi bir şeçim yapmiyoruz ve Next diyerek yapılandıramaya devam ediyoruz

.

Resim-8

DHCP Server ile ilgili özet bilgi ekranına göz atıp, DHCP Server kurulumunu Next diyerek başlatıyoruz.

Resim-9

Confirm installation selections ekraninda DHCP Server rolünün ve Remote Server Administration Tools altinda bulunan DHCP Server Tools özelliğinin kurulacağını görüyoruz.

Resim-10

Confirm installation selections ekraninda Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlediğimde DHCP Server rolünün kurulumundan sonra eğer gerek duyarsa sunucumuzu otomatik olarak sunucumun restart edeceği bilgisini veriyor bana Yes diyerek onay veriyoruz.

Resim-11

Confirm installation selections ekraninda Install diyerek DHCP Server kuruluma başlıyoruz.

Resim-12

Installation progress ekraninda DHCP Server rolünün kurulumu gerçekleştiriliyor.

Resim-13

DHCP Server rolünün kurulumu tamamlandıktan sonra Complete DHCP configuration diyerek DHCP Server kullanıcı yapılandırmasini yapıyoruz eğer bu ekrandaki yapılandırmayi tamamlamazsaniz eğer Server Manager Dashboard ekranında sağ üst kısımda gelen bayrak simgesine tıklayınca açılan Task detaylarında Post-deployment Configuration ilişkin bir hata alabilirsiniz buradan da Complete DHCP configuration diyerek gerekli işlemi yapabilirsiniz.

Resim-14

DHCP Post-Install configuration Wizard ekraninda DHCP Server yapılandirmasi için gerekli olan kullanıcı ayarlarini yapılandırmak için Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-15

Authorization ekraninda DHCP Server yapılandırmasini Active Directory Domain Services ile çalışmasi için Use the following user’s credentials bölümündeki Administrator kullanıcı ile yapılandırabiliriz. Use alternate credentials ile farkli bir Domain kullanıcı ile yapılanırabilirsiniz. Skip AD authorization ile Active Directory ile bağlantili bir şekilde yapılandırmadan devam edebilirsiniz. Ben  Use the following user’s credentials seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-16

Summary ekraninda gerekli yapılandırmanin tamamlandiğini görüyoruz. Close diyerek DHCP Post-Install configuration Wizard ekranini kapatiyoruz.

Resim-17

Installation progress ekraninda DHCP Server rolünün yapılandırmasini Close diyerek kapatiyoruz.

Resim-18

W16PDC ismindeki sunucumuz üzerindeki DHCP Server rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra DHCP Server yapılandırmasi için Administrative Tools menüsü altinda bulunan DHCP Server konsolunu açıyoruz.

Resim-19

DHCP Server konsolunda IPv4 üzerinden sağ tuş New Scope diyerek DHCP Server üzerinde bir Scope ( Havuz ) yapılandırmasi başliyoruz.

Resim-20

Welcome to the New Scope Wizard ekranını geliyor karşımızı Next diyerek yapılandırmaya geçiyoruz.

Resim-21

Scope Name ekranı geliyor karşımıza. Name bölümünde yapılandıracağımız Scope ( Havuz ) için bir isim veriyoruz. Ben bakicubuk veriyorum. Description bölümü zorunlu olmadığı için bu bölümü boş birakabiliriz ya da buraya bir açıklama belirtebilirsiniz. Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

Resim-22

IP Address Range ekranı geliyor karşımıza Configuration settings for DHCP Server bölümünde Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) sekmelerinde yapılandıracağımız Scope ( Havuz ) için  Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) belirtiyoruz. Configuration settings that propagate to DHCP Client bölümünde bulunan Subnet Mask ( Alt Ağ Maskesi ) yapılandırıyoruz ve bir sonraki yapılandırma için Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-23

Add Exclusions and Delay ekranı geliyor karşımıza bir önceki IP Address Range ekranda yapılandırmış olduğumuz Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) aralığında bulunan IP adreslerinden DHCP Server tarafından dağıtılmasini istemediğimiz IP Adreslerini ya da IP Adresi varsa  bunların dağıtılmamasi için bu ekranda yapılandırıyoruz. Eğer DHCP Server tarafindan dağıtılmasini istemediğimiz IP Adresleri var ise Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) bölümüne yazarak Add diyerek bunlarin dağıtılmamasini sağlayabiliriz.Eğer DHCP Server tarafindan tek bir tane IP Adresinin dağıtılmamasini istiyorsaniz bu IP Adresini hem Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) hem de End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) yazarak Add diyerek ekleyebiliriz. Gerekli yapılandırmayi tamamladıktan sonra  Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-24

Lease Duration ekranında DHCP Server tarafindan dağıtılan TCP/IP konfigürasyonunun ortaminiza dahil olan cihazlara ne kadar süreyle kiralayacağını belirtiyoruz. Days bölümünde kaç gün Hours bölümünde kaç saat Minutes bölümünde kaç dakika kiralanacağını yapılandırabiliriz. Ben default olarak 8 günde herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek yapılandıramaya devam ediyoruz.

Resim-25

Configure DHCP Options ekranı geliyor karşımıza DHCP Server IP Address ( IP Adresi ) ve Subnet Mask ( Alt Ağ Maskesi ) dışında DNS Servers, WINS Server, Router ( Default Gateways ) gibi konfigürasyonunun dağıtılmasini yapılandırmak için Yes, I want to configure these options later seçeneği seçili iken Next diyerek bunlari yapılandırmasina geçiyoruz.

Resim-26

Router ( Default Gateways ) yani Varsayilan Ağ Geçidi adresini yapılandırıyoruz burada ortamimizda bulunan Modem ya da Firewall gibi cihazlarimizin IP Address ( IP Adresi ) bilgisini yapılandırıyoruz. IP address bölümüne Ip adresini yazarak Add diyoruz.

Resim-27

Router ( Default Gateways ) ekraninda ortamimizda bulunan Modem ya da Firewall gibi cihazlarimizin IP Address ( IP Adresi ) bilgisini yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-28

Domain Name and DNS Servers ekranında ortamimizda bulunan DNS Server bilgilerini yapılandırıyoruz. Parent domain bölümüne Domain Name otomatik olarak geliyor. Ben kurulumu Domain Controller üzerinden yapılandırdığım için Domain Name ve DNS Server bilgileri otomatik olarak geldi. Siz farkli bir sunucu üzerinden kurulumu yapılandırıyorsaniz eğer Server name bölününe yazarak ortaminizdaki DNS Server ismini yazarak Resolve diyerek IP address gelmesini sağlayabilirsiniz. Domain Name and DNS Servers ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-29

WINS Servers ekraninda ortaminizda kullanmış olduğunuz bir WINS Server varsa WINS Server IP adresini yapılandırarak Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-30

Active Scope ekranı geliyor karşımıza yapılandırmış olduğumuz Scope ( Havuz ) yapısının aktif olarak kullanılıp kullanılmayacağını soruyor bizlere yapılandırmış olduğumuz ayarlar aktif olarak kullanılması için Yes, I want to activate this scope now seçeneği seçili iken Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-31

Completing the New Scope Wizard ekranında Finish diyerek New Scope yapılandırmasını sonlandırıyoruz.

Resim-32

DHCP Server konsolunda IPv4 bölümü altında yapılandırmış olduğumuz bakicubuk ismindeki Scope ( Havuz ) yapılandırmasının geldiğini görüyoruz.

W16PDC ismindeki birinci sunucum üzerinde DHCP Server rolünün kurulumunu ve Scope ( Havuz ) yapılandırmasını tamamlıyoruz. Şimdi W16ADC ismindeki ikinci sunucum üzerinde DHCP Server rolünün kurulumunu gerçekleştireceğiz ve daha sonra da DHCP Failover yapılandırmasını yapacağız. Load balance ( Yük Dengelemesi ) ile Aktif-Aktif ya da hot-standby yedekte bekleyecek şekilde Aktif-Pasif olarak yapılandırabiliriz.

Resim-33

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Windows Server 2016 DHCP Failover Yapılandırması, windows server 2016 dhcp failover yapılandırması, dhcp failover yapılandırması, DHCP Failover Yapılandırması, DHCP Failover, dhcp failover

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
062718_0846_WMIDebugLog1.png

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir