0

Bir Windows Server 2000 ya da Windows Server 2003’ü domain controller olarak yapılandırdığınızda kurulum sırasında directory service restore mode administrator parolası’nın girilmesi istenir ve bu parola, aynı zamanda Recovery Console tarafından da kullanılır. Girilen bu parola, Administrator parolasından farklı olup ilgili server domain controller olarak yapılandırıldıktan sonra Active Directory’de saklanır.

Recovery Console’u başlattığınızda ya da işletim sistemi açılırken F8 ile Directory Service Restore Mode  ile başlatıldığında kullandığınız Administrator parolası, local bilgisayarda registry-tabanlı Security Accounts Manager (SAM)’da saklanır. SAM, %SystemRoot%\System32\Config klasöründe tutulur. SAM-tabanlı hesap ve parolalar bilgisayarlara özeldir ve domain içindeki diğer domain controller’lar ile replikasyona girmez.

Recovery console ya da directory services restore mode’da istenen administrator parolasını değiştirmenin birden fazla yolu bulunmaktadır.

Metot 1:

Windows 2000 Service Pack 2 ya da daha üstü yüklü olan bilgisayarınızda,  SAM-tabanlı Adminsitrator parolasını değiştirmek için Setpwd.exe aracını kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için,

1.    Komut satırını açın.

2.    Setpwd yazıp enter tuşuna basın.

3.    SAM-tabanlı Administrator parolasını değiştirmek istediğiniz Domain Controller’ın adını aşağıdaki gibi girin. setpwd /s: servername enter’a basın.

4.    Directory Service Restore Mode Adminstrator hesabı karşınıza geldiğinde yeni parolayı girerek var olan eski parolanızın yerine yazabilirsiniz

Not: Herhangi bir hata yaptığınızda bu adımları tekrarlayarak parolayı değiştirebilirsiniz.

Metot 2:          

Windows 2000’de Directory Service Restore Mode Administrator parolasını biliyorsanız aşağıdaki yöntem ile daha kolay bir şekilde parolayı değiştirebilirsiniz. Bunun için,

1.    Parolasını değiştirmek istediğiniz Domain Controller’ı kapatın.

2.    DC’yi tekrar başlatın ve açılış esnasında F8 tuşuna basarak Advanced Startup özelliklerini görüntüleyin.

3.    Directory Service Restore Mode’u seçin.

4.    Başarılı bir şekilde log on olduktan sonra net user administrator * yazın ya da local user anda groups snap-in’ini kullanarak (Lusrmgr.msc) Administrator parolasını değiştirin.

5.    DC’yi kapatın ve tekrar açın.

Bundan sonra recovery console’a ya da Directory Services Restore Mode’da bu parolayı kullanarak log on olabilirsiniz.

Metot 3:

Windows 2000’de Directory Service Restore Mode Administrator parolasını bilinmiyor ise,  komut satırını açın ve

1.    net user administrator 123456 yazın. Artık local Administrator parolası 123456 olarak değişmiştir.

Metot 4:

Windows Server 2003’de Windows 2000’de kullandığımız setpwd ya da NET USER komutları işe yaramamaktadır. Parolayı değiştirmek için,

1.    Start, Run, ntdsutil yazın ve Enter’a basın.

2.    Ntdsutil komut satında iken set dsrm password yazın ve Enter tuşuna basın.

3.    DSRM komut satırında, reset password on server null yazın ve enter tuşuna basın ya da reset password on server <servername> yazıp enter tuşuna basın.

4.    Q tuşuna basarak DSRM komut satırından çıkın.

5.    Q tuşuna basarak NTDSUTIL komut satırından çıkın.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

How To Reset the Directory Services Restore Mode Administrator Account Password in Windows Server 2003

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet MUTLU 1976'da İzmir'de doğdu.Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans mezunu. 1994 yılında bilgisayar ile tanıştıktan sonra şirketlerin IT departmanlarında çalıştı. 1.5 yıl boyunce yetkili Microsoft ve Cisco eğitim merkezinde eğitmenlik yaptı. 5.5 Yıl Birim Bilgi Teknolojileri T.A.S'nde Teknik Destek Takım Lideri olarak çalıştıktan sonra, Mayıs 2010 tarihinden itibaren SuperOnline bünyesinde çalışmaya başladı. 2007'den beri çeşitli community'ler de yaptığı çalışmalardan dolayı Virtualization dalında Microsoft Most Valuable Professional ödülüne layık görülmüştür. Halen Turkcell grup bünyesinde büyük müşteri portföyünde Pre-Sales Manager olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir