0

Değerli Mshowto Takipçileri,

Bu makalede sizlere Windows Server 2003 işletim sisteminde 802.1x yapılandırmasını anlatacağım. Hatırlarsanız daha önceki makalemde Windows Server 2008 R2 Enterprise işletim sisteminde bu konuyu anlatmıştım. Yine bu makalede belirtmek istediğim bir nokta var. Eğer bu yapıdan yararlanmak isteyen kullanıcı sayısı 50 den fazla ise işletim sürümünüzün Enterprise sürümü olması gerekiyor, yararlanacak kullanıcı sayısının 50’nin altında olması durumunda ise işletim sisteminizin Standart sürümü işinizi görecektir. 

Windows Server 2003’de 802.1x yapılandırabilmeniz için gerekenler ;

  • Active Directory Ortamı
  • Dns Server
  • Dhcp Server
  • Certificate Authority
  • Internet Authentication Service

Şuanda yapılandırma yapacağım sitemde Active Directory, Dns , Dhcp hizmet veriyor, bunlara ek olarak Certificate Authority ve Internet Authentication Service bileşenlerin kurulumlarını yaparak 802.1x yapılandırmasını yapacağız.

Kurulum :

1.)    Windows Server 2003 işletim sisteminde bileşen eklemek için Denetim Masasında yer alan Program Ekle /Kaldır ‘ı çalıştırıyoruz. Gelen ekranda Windows Compenents ‘leri ekleme ve kaldırma olanağına sahibiz. Bu ekrandayken önce Certificate Services kurulumu yapmamız için bu seçeneği işaretleyerek Next ile kurulum işlemini başlatıyoruz.


Resim 1

2.) CA Type ekranında Enterprise root CA seçeneğini seçerek Next diyoruz,


Resim 2

3.)    CA Identifying Information ekranında Common name kısmına bir isim belirterek Next diyoruz,


Resim 3

4.) Gelen ekranda ise CA için oluşturulacak Database ve Log dosyalarının nereye oluşturulacağı bilgileri gelecektir, varsayılan bilgileri değiştirmeden Next diyoruz ve kurulum işlemini tamamlıyoruz.


Resim 4

5.) Şimdi ise  Internet Authentication Service bileşenini kuracağız.Bunun için yine aynı ekranda Networking Services altında hizmet veren “Internet Authentication Service” seçeneğini aktif hale getirerek Ok diyoruz ve kurulum işlemini tamamlamak için gelen ekranda Next ile devam ederek kurulum işlemini tamamlıyoruz.


Resim 5

6.) Bileşen kurumlarını tamamladığımıza göre artık Internet Authentication Service yönetim konsolunu açarak işlem yapabiliriz. Bu yönetim konsolu 4 farklı bölümden oluşuyor.


Resim 6

7.) Öncelikli olarak yapmamız gereken artık Internet Authentication hizmetini Active Directory ‘e kaydını yapmamız gerekiyor. Bu işlem için yönetim konsolundayken Internet Authentication Services üzerinde sağ buton > Register Server in Active Directory diyoruz ve gelen ekranları Ok ile onaylıyoruz.


Resim 7

8.) Onaylama işlemini tamamladıktan sonra artık Radius Client oluşturabiliriz. Özellikle belirtmek istiyorum Radius Clients kısmına 802.1x hizmetini sağlayacak kablosuz modem cihazınızın ip adres bilgilerini belirteceksiniz. Bu işlem için Radius Clients üzeride sağ buton > New Radius Client diyoruz.


Resim 8

9.) Gelen ekranda 802.1x hizmetini verecek olan donanım bilgilerini belirtiyoruz ve Next diyoruz,


Resim 9

10.) Gelen ekranda Client Vendor kısmına “ Radius Standart “ seçerek alt kısımda yer alan “Shared secret” bilgilerini  belirterek Next diyoruz, bu işlemle birlikte Radius Client oluşturma işlemimiz tamamlandı.


Resim 10

11.) Şimdi ise bu Radius Client ile ilgili policy tanımlayacağız. Bu işlem için Remote Access Policies üzerinde sağ buton > New Remote Access Policy diyoruz ve gelen bilgilendirme ekranına Next diyoruz.


Resim 11

12.) Policy Configration Method ekranında birinci seçenek olan ve “Use the wizard …”  ile başlayan seçeneği seçerek Policy name kısmına dilediğiniz bir ismi veriyoruz, Next diyoruz.


Resim 12

13.)  Access Method ekranında “ Wireless” seçeneğini seçerek Next diyoruz,


Resim 13

14.) Gelen ekranda oluşturduğumuz bu policy den yararlanacak grubu seçiyoruz, Next diyoruz.


Resim 14

15.) Authentication Methods ekranında ise uygulanacak olan policy de kimlik doğrulama işleminin hangi metoda göre yapılacağını belirtiyoruz, Next diyoruz ve policy oluşturma işlemini tamamlıyoruz.


Resim 15


Resim 16

Makalemizin ilk bölümünün sonuna geldik. İkinci bölümümüzde kalan adımları görebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

technet.microsoft.com

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 Ankara doğumlu ve Ankara'da ikamet etmektedir. Yazarımız MCT ve MVP ünavanlarına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir