2

Gün içerisinde birçok yeni konu okuyoruz. İşimize yarayan konuları, kendimize katmaya çalışıyoruz. Her yeni konu, hayatımıza yeni alışkanlıklar ve bakış açıları kazandırmaktadır. Kazanılan yeni alışkanlıklar ve bakış açıları yeni değişimler oluşturmaktadır.

Yeni konuları öğrenmek, eğlenceli olsa da uygulama sürecinde zorlu, ağdalı ve sancılı olmaktadır. Her yeni konu başlanacak yeni bir nokta olarak düşünülse de mevcut olan bilgilerin üzerinde çıkılan kat olarak görülmesi gerekmektedir. Her yeni oluşturulan kat, zirveye giden yeni bir merdiven olarak görmeliyiz.

Değişim süreçleri, değişime karşı dirençleri oluşturur. Meydana gelen direnç ise, adaptasyon sürecinde yeni adımların atılmasına neden olmaktadır.

Günümüzde teknolojik yenilikler birkaç gün, hafta ya da aylık değişimler ile gerçekleşmektedir. Sürece geliştirici gözünde bakıldığında ise, son kullanıcıdan daha hızlı adapte olmamız ve fark yaratmamız gerekmektedir.


Resim-1

Geçmişte Visual Basic ve Classic ASP ile geliştirdiğimiz uygulamaların yerini, ASP.Net MVC ya da SharePoint ‘in kullanılarak geliştirilen projeler aldı. Zaman hızla ilerliyor. Geçen zaman içerisinde değişimleri fark ederek, yeni bilgilere sahip olarak yürünmek gerekmektedir. Süreç, geleceğe daha sağlam adımlar ile yürümeyi sağlayacaktır.

Her değişim süreci, yeni adaptasyon süreçleri oluşturmaktadır. Geliştirici olarak, kullanılan Framework yapılarının kısa dönemler ile yeni sürümlerinin yayınlanması, teknik süreçlere hızlı adapte olmamıza neden olmaktadır. Teknik adaptasyon süreçlerinin hızlı, basit ve anlaşılır olabilmesi amacı ile uygulama ortamları hazırlamaktayız. Hazırlanan uygulama ortamları kimi zaman geçmişte gerçekleştirilen projelerden ya da yeni oluşturulan uygulama senaryoları ile şekillenmektedir.


Resim-2

Teknik adaptasyon süreçlerinde hızlı, anlaşılır ve eğlenceli olması amacı ile uygulama projeler geliştirmekteyiz. Cloud Computing mimarisi ve özellikle Windows Azure Platform anlam amacı ile uygulama projesi geliştiriyor olacağız.

Windows Azure Platform ‘u anlama ve ona eğlenceli şekilde adapte olabilmemiz amacı ile “WindowsAzure.FunnyApp” isimli uygulama projesini geliştiriyor olacağız.

Geliştirilmesi amaçlanan uygulama projesi, günlük hayatımızın parçası haline gelen “Instagram” projesine benzemektedir. Gerçekleştirilen proje ile kullanıcıların diledikleri fotoğrafları uygulama vasıtası ile paylaşması amaçlanmaktadır. Proje içerisinde bazı senaryolar aşağıda belirtilmiştir.

  • Kullanıcı hesabının işlemleri (kullanıcı adı, parola, eposta)
  • Resim yükleme alanının oluşturulması (istenen resmin yüklenmesi, açıklama, ilgili etiketler)
  • Yüklenen resimlerin thumbnail boyutlarında şekillendirilmesi (Windows Azure
    Worker Role)
  • Yüklenen resimlerin görüntülenmesi (thumbnail boyutunda resimlerin listelenmesi)
  • Resminde detay gösterilmesi (açıklama, etiketler ve yüklene boyutlarda resim)
  • Yorum giriş alanın oluşturulması (kullanıcı adı, eposta ve yorum)
  • Yorumların listelenmesi (Kullanıcı adı ve yorum gösterilmesi)

Belirtilen uygulama senaryolarına bağlı, veri yapılarının oluşturulması gerekmektedir. Aşağıda uygulama senaryolarının gereksinimlerinin sağlanması amacı ile oluşturulan sınıfın yapısı bulunmaktadır.


Resim-3

Geliştirilmesi amaçlanan uygulama projesi içerisinde kullanıcıların işlemleri gerçekleştirmesi amacı ile Windows Azure
Web Role(Web uygulaması), resim işleme ve diğer yoğun zaman gerektiren işlemlerin gerçekleştirilmesi amacı ile Windows Azure
Worker Role(Windows Service nesnelerini benzer çalışma prensipleri olan Windows Azure
Role yapısıdır.
) kullanılacaktır. Uygulama veri işlemleri ve katmanlar arasında haberleşme işlemlerini, Windows Azure Platform nesneleri olan Blob, Table ve Queue nesnelerini kullanacaktır.


Resim-4

Uygulama projesi Github ve Codeplex üzerinde bulunan repository üzerinde güncel kodları paylaşılmaktadır. Uygulama projesi ile ilgili olarak yaşanan problemleri çözümlenmesi amacı ile github ya da Codeplex üzerinde bulunan Wiki kullanmanızı önermekteyim. Uygulama repository adresleri aşağıda belirtilmiştir.

Codeplex / https://windowsazurefunnyap.codeplex.com/

Github / https://github.com/ibrahimatay/WindowsAzure.FunnyApp

Mesleki gerekliklere bağlı olarak şekillenen hayatlarda, adaptasyon öğrenilmesi zor olmasına karşın, çözümleri de yanında getirmektedir. Yeni bir adaptasyon sürecine girmekteyiz. Ama geçmişte sahip olduğumuz bilgilerin üzerine yeni kat oluşturmaktayız. “WindowsAzure.FunnyApp” projesi ile Windows Azure Platform ve Cloud Computing mimarisini anlayarak. Eğlenceli olarak sürece adapte olmayı amaçlamaktayız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İbrahim ATAY, 2006 yılında itibari ile profesyonel olarak uygulama geliştirmeye başlamıştır. 2007 yılında C# ve. Net ile tanışarak çeşitli uygulamalar geliştirmiştir. Şuanda Bilge Adam Bilişim Hizmetleri şirketinde yazılım ve veritabanı danışmanı olarak çalışmaktadır. Kişi ile ilgili daha detaylı bilgi için blog (http://www.ibrahimatay.org) adresini inceleyebilirsiniz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir