1. Anasayfa
  2. Haberler

Windows 8 ile İlgili Bilmeniz Gerekenler


0

Yazılım devi Microsoft, nihayet geçtiğimiz günlerde uzun zamandır merakla beklenen yeni işletim sistemi Windows 7’yi kullanıcılarına sundu. Özellikle son 12 ay içerisinde gündemden hiç düşmeyen ve Vista’nın bile kendine çekemediği kullanıcıların satın almasının beklendiği Windows 7, daha satışa sunulmadan önce bile satış rekoru kırmayı başardı; zira Windows 7’yi ön siparişle satın almak isteyen müşterilerin sayısı beklenenden bir hayli fazla çıktı.

Microsoft, Windows 7’yi kullanıcılarına sundu sunmasına; ancak gelecek işletim sistemi için de çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Yeni işletim sistemi için ‘start’ verildi demiyoruz; çünkü Windows 7’nin hazırlandığı son aylarda bile Windows 8 için ciddi çalışmaların yürütüldüğü biliniyordu.

Ancak Windows 8 şimdilik gerçekten de muamma. Microsoft, Windows 8’le ilgili açıklama yapmaktan şimdilik uzak duruyor; ne de olsa Windows 7’nin lansmanının yapıldığı bugünlerde Windows 8’den bahsetmenin pek de sırası olmadığı düşünülebilir.

Biz de bu galerili makalemizde pek de bilinmeyen ancak kullanıcıların şimdiden merak ettiği yeni nesil işletim sistemi Windows 8’le ilgili bilmesi gereken 8 önemli noktayı bir araya getirdik. İşte Windows 8 ile ilgili bilmeniz gereken o 8 şey…

Windows 8 ne zaman çıkacak? 2011? 2012?

Yeni Windows’la ilgili merak edilen en önemli şey, Windows 8’in ne zaman kullanıcılarla buluşacağı… Bunun için Windows Vista ile 7 arasındaki süreci baz alabiliriz. Diğer bir deyişle, Windows 8’in Windows 7’den itibaren 2-3 sene içerisinde kullanıcılara sunulması mümkün. Bu da Windows 8’in en erken 2011’in sonu veya 2012 ortalarında kullanıcılarla buluşabileceği anlamına geliyor.

Windows 8 kullanıcılara ne getirecek?

Şu aşamada bu sorunun cevabını Windows geliştirme ekibinin dahi tam olarak bildiğini düşünmüyoruz. Bu nedenle Windows 8’le ilgili kamuoyuna yansıyan hemen hiçbir bilgi, Windows 8’le ilgili bizi aydınlatmaya şimdilik yetmiyor. Windows 8’in hangi özellikleri kullanıcılara sunacağı ise 2010’un sonlarına doğru netlik kazanması olası. Zaten bu döneme gelindiğinde Windows 8’in halka açık beta sürümü de gün yüzüne çıkmış olacak. Bunun dışında Windows 8’in 128-bit’i de destekleyeceği yönünde ciddi söylentiler var; ancak bu bilginin ne kadar doğru olduğu konusunda şu aşamada bir şey söylemek pek de doğru değil.

Windows 8 ve güç kazanmış Hibernate fonksiyonu

Windows ekibine göre, uyku modu, yeni TLZ dosya sıkıştırma motorunu kullanacak. Böylece uyku moduna ve akabinde tekrar bilgisayarın çalışır hale gelmesine kadar olan süreç çok daha hızlı işleyecek.

Windows 8 ve yeni ağ ve güvenlik fonksiyonları

Windows ekibinin yeni ağ fonksiyonlarıyla ilgilendiği ve bu konuda bazı ciddi çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Bunun yanı sıra Windows 7’de kullanıcılara sunulmayan bir güvenlik özelliği de Windows 8’de yer alacak ve doğrulama ve şifreleme sistemi, Windows Server’a dayanacak.

Windows 8,çoklu monitör desteğinde daha iyi olacak

Bu soruya ‘evet’ yanıtını verebiliriz; zira bir süre önce bu konuda bir açıklama yapan Steven Sinofsky, yeterli zamanlarının olmaması nedeniyle çoklu monitörlerde yer alacak yeni kullanıcı arabiriminin Windows 7’ye yetiştirilemediğini, ancak Windows 8’de bu özelliğin büyük olasılıkla bulunacağını belirtmişti.

Windows 8 ARM üzerinde çalışabilir

Windows kernel, akıllı telefonlarda bulunan ARM ve Qualcomm Snapdragon yongaları üzerinde çalışabilir. Ancak bu olayı doğrudan Windows 8’le de ilişkilendirmek doğru olmayabilir; zira bahsedilen bu olayın çok daha düşük seviyedeki sistemlerde çalışan daha ileri bir Windows sürümünde görülmesi de olası.

Ve SeaDragon…

Silverlight’ta bulunan SeaDragon ve Deep Zoom özelliğinin arkasındaki ekibe yeni bir üst düzey uzman alınacağı yönünde söylentiler bulunuyor. Ancak resmi kanallara bakıldığında böyle bir uzmanın Windows 8 ekibine dahil olacağı dillendiriliyor.

Windows 8’in sorumluluğu Steven Sinofsky’da

Bu hem iyi hem de kötü haber… İşin iyi yanı Sinofsky Windows 7’nin bugünlere gelmesinde de önemli bir rol üstlenmişti. Ancak madalyonun diğer yüzüne de bakmak lazım: Sinofsky daha çok yönetim konusunda uzmanlaşmış bir isim ve vizyon sahibi olmaktan biraz uzak olduğu düşünebilir. Sonuçta ne denirse densin, Windows 7, Vista mimarisi üzerine kurulmuş bir işletim sistemi. Windows 8’in ise ilgi odağı olabilmesi için artık çok daha fazla efora ve yeniliğe ihtiyacı olacak.

Kaynak: chip.com.tr

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir