1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

VMTurbo Operations Managers, Planning Virtual Infrastructure


0

Önceki yazılarımda genel olarak üründen ve ürünün çeşitli özelliklerinden bahsetmiştim. Bu yazımda ürünün bir başka önemli bir özelliğinden bahsetmek istiyorum.

IT personeli olarak hemen her işimizde olduğu gibi firma alt yapısına gelişen ihtiyaçlardan dolayı yeni sanal sunucular (VMware, Microsoft Citrix , RedHat vs.. ) , fiziksel sunucular (Dell,HP,Fujitsu vs…) , depolama üniteleri (Netapp , IBM vs.. ) eklemek istediğimizde de maliyet ve karşılanması gereken taleplere ilişkin raporlara ihtiyaç duyarız yada hazırlarız. Virtual Infrastructure’ınızı VMTurbo Operations Manager ile yönetiyorsanız ürün bu işlem (planlama ) için hayli gelişmiş ve customize edilebilen bir arabirim sunuyor. “Planner”

Planner modülü ile neler yapabiliriz?

  • Eğer yapınızda çalışan sunucuları değiştirirseniz workload/cost değişimi nasıl olurdu?
  • Yeni sunucular eklerseniz workload/cost değişimi nasıl olurdu?
  • Yeni storage alırsanız workload/cost değişimi nasıl olurdu?
  • -Yapıya yeni sanal sunucu eklerseniz elinizdeki alt yapı ile workload/Host nasıl değişirdi?
  • Ve dahası…

Yani Planner modülü size “what if….” sorularına cevap vermeniz için basitçe ve kişiselleştirilebilir bir arayüz sunuyor. Bu soruların cevaplarını satın alma sürecine girmeden tamamen giderdiğinizi düşünürseniz bir firma için en ideal analiz raporunu yapmışsınız demektir. Çünkü her firma uygun maliyetli ve gerekli durumlar için çözüm arayışına bütçe ayırımına girer.

Yine bu soruların cevaplarını tam anlamıyla bulduğunuzda ürünün sizin yapınıza dair amacını korumuş olursunuz. Ürünün amacı nedir derseniz: Sizin yapınız için Intelligent Workload Management, Assure Service Performance, Compliance. Aslında bu amaçlar firmanın amacıdır değil mi?

VMTurbo bunları nasıl yapıyor derseniz bir kaç örnek üzerinden ve ekran görüntüleri eşliğinde inceleyelim.

VMTurbo yönetim konsolunu browser yardımı ile açıyoruz.


Resim-1

Plan tab’ına geldiğimizde bizi bekleyen manzara üstteki gibi. Görüntünün ortalarındaki bir kısmı (kullanacağımız kısım) daha da büyütüyorum.


Resim-2

Üstte görülen ayarlar ve seçim menüleri ile “what if….” Sorularına cevap buluyoruz. Öncelikle Scope kısmından yapınızdaki cluster’ı ( üzerinde oynamalar yapmak için ) seçiyoruz.


Resim-3

Ardından aşağıdaki görüleceği gibi, ne tür bir değişimi gözlemek istiyorsak (VM ekleme, Host ekleme /çıkarma vs…) bunu belirliyoruz.


Resim-3

Dilerseniz daha gelişmiş planlamalar yapabilirsiniz. Örneğin eklemek istediğiniz fiziksel sunucularınız ya da kullandığınız fiziksel sunucularınızın yük durumunu simule edebilirsiniz.


Resim-4

Yapıma 10 adet ( pre-defined template’den ) VM ekleme senaryosunu deneyeyim.


Resim-5

Bendeki test ortamı göz önüne alındığında (test ortamımda her şey sanal üzerinde çalıştığından ESX’lere vs… ayrılan Resource’lar limitliydi ) ilaveten 10 Host, ve 2 Storage almam gerekiyormuş.

Peki elimdeki Host’lardan birini değiştirsem ne olur? ( daha iyi bir sunucu template’i ile )

İşte bu noktada şu durumları daha rahat değerlendirebiliriz. 10 adet yeni Host (yeni fiziksel sunucu ) almak yerine elimdeki 4 fiziksel sunucuyu daha donanımlı 3 fiziksel sunucu ile değiştirsem maliyet ne olurdu? Üstelik simulasyona bu tür taleplerimizi ekleyerek maliyet/gereksinim analizi yapabiliyoruz. Bu sayede neye ihtiyacımız olduğunu daha net belirleyebiliyoruz. Durumu raporlama isteseniz bu işlemde basitçe gerçekleştiriliyor. Örnek bir raporun ilk sayfasından görünüm aşağıdaki gibi.


Resim-6

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir