0

Ürün ile ilgili daha önce yazdığım yazılarda tanıtım ve yeni versiyonundaki yeniliklerden bahsetmiştim. İnceledikçe günlük işleri kolaylaştıran genel olarak  gözlem ve optimizasyon için gereken administrative effor’u azaltmaya yönelik özelliklerini keşfedebileceğiniz bir ürün. Bu yazımda ürünün sanal sunucularda çalışan application’ları keşfine ve bu application’ların tükettiği kaynakları gözlemlemesi değinmek istedim.


Resim-1

Operations Manager’ın application’ları keşfetmesi için yapılandırmalar menüsü aşağıdaki gibi Policy Tab’ı altında konuşlandırılmış.


Resim-2

Application Credentials altında application’ların üzerinde çalıştıkları platformlara VMTurbo’nun erişebilmesi için uygun credential bilgilerini girmeniz gerekiyor.


Resim-3

Test amacıyla bir adet ESXi host’um üzerinde çalışan VM’ler içindeki uygulamaları keşfetmek istedim. Üstteki gibi ilgili ESXi host’umun içindeki VM’lere erişimde kullanılacak credential’ı belirledim. Burada tabii ki inheritance söz konusu. Hiyerarşinin daha üstünden bir ayarlama yaparsanız hızlı bir şekilde tüm HOST’larınıza işleyecektir. Apply Settings butonuna basmayı unutmayınız.

Ardından hangi uygulamalın keşfedilmesini istediğinizi belirliyorsunuz. Bu işlem için Application Signature kullanılıyor. (genelde uygulamaların servisleri olarak da değerlendirilebilir ama kullanmamız gereken spesifik signature’larda olabilir )


Resim-4

Üstteki resimde taradığım 6 signature varsayılanda geliyor. Ben test amacıyla kurduğum Exchange Server’larımın ve kaynak tüketimini gözlemek istemiştim. İlgili Exchange servislerini signature olarak ekledim. Bu servislerin executable isimlerine services.msc yönetim konsolundan bakabilirsiniz.

Örnek: mad.exe system attendant , store.exe information store vs… gibi

Hemen sonuç almak isterseniz re-discover işlemi yapabilirsiniz. Yada 20-30 dakika kadar bekleyebilirsiniz.

Rediscover işlemi aşağıdaki gibidir.


Resim-4

Ardından Inventory tab’ına geri dönebiliriz.


Resim-5

Üstte görüldüğü gibi öncesinde belirlediğim Application Signature’lara istinaden test için kullanacağım Exchange Server’larım keşfedilmiş. AD topology servisinin iki sunucuda çalıştığına dikkat edersek 2 adet sunucum da keşfedilmiştir. 1 sunucuda HUB transport Role’üm vardı. 1 Sunucuda Mailbox Role’üm vardı. Sonuç olarak keşif başarılı.

Örnek olması açısından Informatin Store’un kaynak tüketimi inceleyelim.


Resim-6

Mailbox Server’ımdaki Information Store Servisinin kaynak tüketimi üstteki gibi. 8GB’lık toplam memory’nın  yaklaşık 1.5GB ‘lık kısmını kullanmış şu an toplanan verilere göre.

NOT: Üstteki tablo sadece uygulama içindir. Exchange Server’ın çalıştığı VM’ın kaynak tüketimi göstermez. Onu görmek için  Inventory tab’ındaki farklı menüleri inceleyebilirsiniz.

Burada şu şekilde bir ihtiyaç olabilir. Yazımın ilk aşamalarında ESXi’daki sunucular keşfedilsin diye bir credential belirlemiştim. Her sanal sunucu aynı credential uygun olmayabilir. Credential belirleme işini de VM bazında yapamıyorsunuz. Bu durumda ne yapabiliriz dersek, Ürün bize sanallarımızı (ya da her neyi istiyorsanız) group’lama opsiyonu sunuyor.


Resim-7

Test amaçlı isimleri ArchiveServer olan ve Email Servers olan iki grup açtım. İkinci group’ta üye yok. İlk grupta bir üye var. Bu durumda Group objeleri üzerinde credential belirleme imkanımız oluyor.


Resim-8

Bu şekilde farklı credential’lara sahip sanalları gruplayarak (aslında ilk baştan tasarım düzenliyse buna gerek yok ama bizim işlerde her zaman değişen şeyler oluyor ve sıkça oluyor)  application discovery işini esnetebiliyoruz.

Bence bu tür işlemlerde Best Practice şu şekilde olabilir. Eğer dizaynınıza göre bir ESXi/Hyper-V/Xen Server’ınızda tek bir  credential tüm sanallarınız için uygunda hiyerarşik olarak  host seviyesinden credential tanımı uygundur. Değilse Host seviyesinden yapmayın. Öncelikle Group Management’ı  kullanarak mantıksal olarak sanallarını gruplayın sonrada group seviyesinde credential belirleyin.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir