Veeam Backup ile Cloud’a Yedek Alma
0

Bu yazımda sizlere Veeam Backup & Replication yazılımının Cloud Backup servisinin nasıl kullanıldığından bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle herkes Onprime’e backup alıyordur diye düşünüyorum. Veeam, Onprime alınan yedekler dışında 3-2-1 kuralı olarak adlandırdığı çözümü de önermektedir. Nedir 3-2-1 kuralı;

3-2-1 kuralı, verinizin üç kopyasını tutmanız, iki medya türünde depolamanız ve bir kopyasının iş yeri dışında olması gerektiğini belirtir. Sınırlı bant genişliği, artan veri hacimleri ve gerçek bir iş yeri dışı yedekleme havuzunun oluşturulması ya da kullanılması için yeterli kaynak bulunmamasından dolayı yedekleri iş yeri dışına taşımak zor olabilir. Veeam Cloud Connect ile ikinci bir siteye para ve kaynak ayırmaya ya da bant genişliğini artırmaya gerek duymadan 3-2-1 kuralını uygulayabilirsiniz, tek yapmanız gereken Veeam Cloud & Service Provider’dan bulut yedekleme havuzu hizmeti almak ve Veeam’in Yerleşik WAN Hızlandırma teknolojisi ile birçok farklı özellikten yararlanmaktır.”

Veeam kullanarak Onprime’daki fiziksel veya sanal sunucuları iş yeri dışına yedek alabilmeniz için öncelik olarak bir Veeam Service Provider ile anlaşma yapmanız ve ihtiyaçınızın olduğu kadar Yedekleme alanının size’ını belirtmeniz gerekmektedir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra Service Provider sizlere bir Tenat Name, Şifre ve IP/DNS bilgisi verir ve siz bu bilgileri OnPrime’deki Veeam Backup Server’ına tanımlar sonrasında ise Backup job veya Copy Backup yaparak yedeklerinizi dışarı almış olursunuz.

Görsel olarak en basit şekilde aşağıdaki gibi çalışmaktadır.

Resim-1

Eğer Veeam Enterprise Plus kullanıyorsanız. WAN Acceleration yani Yerleşik WAN Hızlandırma seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Böylece “Sanal Makinelerinizi iş yeri dışına 50 kata kadar daha hızlı taşınabilir” Gereksinimler ve detaylar için https://www.veeam.com/tr/backup-wan-acceleration.html ilgili linkten yaralanabilirsiniz. Şimdi bu adımları sırasıyla tamamlayalım. Öncelikli olarak Service Provider tarafı;

Service Provider Tenant Name ve Kapasite tanımlaması yapıyor.

Add Tenant.

Resim-2

Service Provider’ın belirtmiş olduğu Tenant bilgileri. İşlemimiz Backup olduğu için Backup Storage (cloud backup repository) seçiliyor.

Resim-3

Belirtmiş olduğumuz kapasite tanımlanıyor. Bu arada Keep deleted backup files for “..”days seçeneğini kullanmak istediğinizi Services Provider’ınıza iletirseniz Cloud’a alınan backup’ların silinmesi durumunda (Repository’ı sildiğinizde) belirttiğiniz gün kadar yedekleriniz saklanır.

Resim-4

Cloud Repository ismi ve kapasite tanımlanır.

Resim-5

Onprime’den cloud’a aynı anda kaç adet job çalıştırılacak ise gerekli sayı yazılır. Ve ilgili tenat’da network trafiği için limit tanımlaması yapılabilir.

Resim-6

Resim-7

Service Provider’ın tanımlamaları yukarıda gördüğünüz gibi tamamlanmış olur. Şimdi sıra Onprime’deki Veeam Backup Server’ımızda; İlk olarak bize verilen bilgiler ile Service Provider tanımlıyoruz.

Resim-8

Veeam Backup Server’ımızın dış dünya ya 6180 portunun açık olası gerekir.

Resim-9

Add diyerek Tenant bilgilerimizi yazıyoruz.

Resim-10

Resim-11

Bilgiler yazdıktan sonra Service Provider’daki Repository’umuza ulaşmış oluyoruz.

Resim-12

Resim-13

Resim-14

Resim-15

Resim-16

Repository tanımlandıktan sonra ister onprime’e yedek alır gibi backup job yazabilir ister copy backup yaparak onprime’deki yedeklerinizi cloud’a yedekleyebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken Backup Job yaparsanız veriyi Host’unuz üzerinden alarak doğrudan Cloud’a gönderir. Copy Backup yaparsanız mevcut yedeklerinizin bir yedeğini Cloud’a gönderir. Benim tavsiyem her zaman Copy backup tarafından olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:        

https://www.mshowto.org

TAGs: Veeam, Veeam Backup, Veeam Backup ile Cloud,Backup Job, Copy Backup, Cloud Backup, Veeam Backup Server, Veeam Service Provider, Veeam Cloud Connect, Veeam Cloud

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Bursa’da doğdum. Profesyonel olarak 2005 Yılından beri Bilişim sektörünü içerisinde birçok farklı görev de yer aldım. 01.05.202 tarihi itibariyle Data Platform Bilgi Sistemleri, İzmir Regional Technology Director olarak görev almaktayım. Sahip olduğum sertifikalar; VCP | MCP | MCDST | MCSE (w2k,w2k3), + Security | MCITP: Windows Server 2008 Enterprise Administrator | MCITP: Enterprise Messaging Administrator on Exchange 2010 | MCSA: Microsoft Certified Solutions Associate: Windows Server 2012 | Watchguard | MFA Technical

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir