0

Terminal Services RemoteApp (TS RemoteApp) , organizasyonların; üzerinde Windows Vista, Windows Server 2008, ya da  Windows XP with Service Pack 3 (SP3) işletim sistemleri çalışan sistemleri kullanan kullanıcılarına standart Windows tabanlı programlara herhangi bir lokasyondan sanal bir şekilde erişmelerini sağlar.  Terminal Services RemoteApp (TS RemoteApp) ayrıca yeni RDC ( Remote Desktop Connection ) Client yüklü olan Windows XP  Service Pack 2 (SP2), Windows Server 2003  Service Pack 1 (SP1), ya da  Windows Server 2003 SP2 kullanıcılarıda kullanabilirler.

RemoteApp programlar Terminal Server’dan uzaktan erişim sağlanılan ve son kullanıcının sisteminde çalışıyormuş gibi görünen programlardır. Kullanıcılar aynı anda hem RemoteApp programları hem de kendi sistemlerinde olan programları kullanabilirler.

Kullanıcılar RemoteApp programları birden farklı yöntemler ile çalıştırabilirler. Bunlar:

  • Sistem yönecisi tarafından oluşturulmuş ve kullanıcılara dağıtılmış .rdp uzantılı dosya tıklanılarak,
  • Sistem yönecisi tarafından oluşturulmuş ve kullanıcılara dağıtılmış .msi uzantılı paketin kurulması ile Start Menüye eklenen program ikonu çift tıklanarak,
  • Msi paketi eğer dosya eşleşmesi sağlıyorsa eşleşmiş olan dosya türündeki bir dosyayı açmak istediğinizde,
  • TS Web Access sitesi üzerinden bir Remote App programı kullanarak.

Bu bilgileri verdikten sonra Terminal Services RemoteApp (TS RemoteApp) uygulamasını yapılandırmaya geçelim.

Server Manager içerisinden TS RemoteApp Manager uygulamasını çalıştıralım ve sağ kısımda bulunan Actions penceresinde bulunan Add RemoteApp Programs seçeneğini tıklayalım.


Şekil-1

Karşınıza gelen hoşgeldiniz ekranını Next tuşuna basarak geçelim.


Şekil-2

Sonrasında ise Terminal Services RemoteApp (TS RemoteApp) yüklü olan Server üzerindeki hangi programların TS Web Access ile ulaşımda kullanılabilir olacağını ayarlayacağımız pencere aktif olacaktır.  Bu alanda ise TS Web Access ile ulaşımda kullanılabilecek programları basitçe işaretleyerek Next tuşuna basıyoruz. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var.  Eğer bu server üzerine ofis uygulamaları kuracak iseniz ve bu ofis ürünlerinin TS bağlantılarda kullanılmasını sağlamak isteyecekseniz; bu durumda Ofis versiyonunuzun etkinleştirme gerektirmeyen veya Toplu Lisans Anahtarı kullanılan bir sürümünün sisteminizde yüklü olması gerekir. Konu ile ilgili olarak referans kısmında bulunan linkleri dikkate alabilirsiniz.


Şekil-3

Programların seçimi yapıldıktan sonra yaptığınız ayarları gözden geçirebileceğiniz bir alan görünecektir. Bu alanda gerekli kontrolleri yapıp Next tuşuna basalım.


Şekil-4

Artık Client sistemimizden TS Web Access’a ulaştığımızda bu RemoteApp yapılandırması yapılan programlarıda göreceksiniz.


Şekil-5

Örnek olarak bu programlardan Microsoft Excel’e tıkladığımızda ilerleme aşağıdaki gibi olacaktır. Önce kullanıcı adı ve şifre girilecek,


Şekil-6

Sonrasında bir ilerleme safhası görüntülenecektir.


Şekil-7

Ve Client sisteminizde Excel kurulu olmasa dahi Terminal Serverdan Excel’i kullanabilecek ve işlemlerinizi yapabileceksiniz. Tabi bu işlem dosya eşleştirme yapmadığı için eğer client sistemde excel yüklü değil ise ve kayıtlı bir excel dosyası açılmak istenirse dosya açılamayacak ve hata verecektir.  Bu gibi bir durumda bu dosyayı ancak Open ( Aç ) seçeneğinden açarak ve  lokasyon belirterek dosya üzerinde işlem yapabilirsiniz.  Bu eşleştirmeyi yapabilen bir uygulamada bulunmakta nonu bu makalede biraz daha ilerde anlatacağım.


Şekil-8

Bu şekilde excel açıldıktan sonra Kontrol ettiğinizde Excel’in exe’sinin client tarafında çalışmadığını,


Şekil-9

Sadece mstsc. exe dosyasının çalıştığını gözlemleyeceksiniz.


Şekil-10

Bu işlemi yapabileceğiniz diğer bir yöntem ise TS Remote App Manager’da bir .rdp dosyası oluşturmak ve bu dosyayı clientlara dağıtarak client işletim sistemlerinden o programa özel olarak TS bağlantısı yapmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için TS Remote App için izin verilen programlarda işlem yapılacak programın üzerinde sağ klik yaparak “Create . rdp File” seçeneği tıklamak,


Şekil-11

Hoşgeldiniz ekranında Next tuşuna basarak ilerlemek,


Şekil-12

İlave yapılabilecek gelişmiş ayarların kontrolünü yaparak ilerlemek,


Şekil-13

Ayarları gözden geçirmek,


Şekil-14

Ve dosyanın C:\Program Files\Packaged Programs klasöründe bulunduğu yerden gerekli olan client sistemlere network üzerinden dağıtımı yapılarak,


Şekil-15

Client sistemlerin bu rdp dosyası yardımı ile sadece bu programa bağlanması sağlanılabilir.


Şekil-16


Şekil-17


Şekil-18

Tabi bu işlem dosya eşleştirme yapmadığı için eğer client sistemde excel yüklü değil ise ve kayıtlı bir excel dosyası açılmak istenirse dosya açılamayacak ve hata verecektir.  Bu gibi bir durumda, bu dosyayı ancak Open ( Aç ) seçeneğinden açarak ve  lokasyon belirterek dosya üzerinde işlem yapabilirsiniz.

Ayrıca bu eşleştirmeyi yapabilen bir uygulamada bulunmaktadır.  Şimdi size bu uygulamayı anlatacağım. Bu uygulama bu işlemi bir Windows Installer Paketi yardımı ile yapan seçenektir. Bu seçenek için TS Remote App için izin verilen programlarda işlem yapılacak programın üzerinde sağ klik yaparak “Create Windows Installer Package” seçeneğinin seçilmesi,


Şekil-19

Hoşgeldiniz ekranının Next tuşuna başılarak ilerlenmesi,


Şekil-20

Yapılabilecek gelişmiş ayarların yapılıp yada varsayılan durumda bırakılıp ileri tuşuna basılması,


Şekil-21

Ve bu Windows Installer Paketi ile yapılan kurulumun kısayollarının nerede ( Desktop , Start Menu ) olacağının ayarlanabileceği seçilir.  Aynı sayfada client sistemlerde bu program ile kayıt edilmiş dosyaların çift tıklanıldığında Remote Bağlantı yapılmasını sağlamak için “Associate client extensions for this program with the RemoteApp program”  seçeneğinin seçili olması gerekmektedir.


Şekil-22

Sonrasında yapılan ayarlar gözden geçirilip işlem Finish tuşu ile sonlandırılır.


Şekil-23

Ve dosyanın C:\Program Files\Packaged Programs klasöründe bulunduğu yerden gerekli olan client sistemlere network üzerinden dağıtımı yapılır ( Bir çok farklı yol ile yapılabilir ),


Şekil-24

Daha sonra bu paket Client sistemde bir program kurulumu yapılıyormuş gibi yapılır.


Şekil-25

Sonrasında kayıtlı bir dosya dahi olsa o program ile ilgili bir dosya açılmak istendiğinde otomatik olarak Remote Bağlantı  başlar.


Şekil-26


Şekil-27

Burada dikkat edilmesi gereken bir noktada eğer bu dosyalar üzerinde bir işlem yapılırsa ve dosya kaydedilmek istenilirse ya da programda  Open ( Aç ) tıklanırsa bu işlemler  varsayılan olarak Terminal Serverda bulunan kullanıcı profili klasörüne olur.


Şekil-28

Eğer Client sisteme kaydedilmek istenilirse ya da programda  Open ( Aç ) tıklanırsa aşağıdaki gibi Clientta bulunan bölüm seçimi yapılmalıdır.


Şekil-29

Bu konu Terminal Server 2008 ‘in getirdiği en büyük yeniliklerden biridir. Bu yüzden oldukça ayrıntılı ve bol ekran görüntülü bir anlatım yapmayı tercih ettim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Terminal Services RemoteApp (TS RemoteApp)

Terminal Server istemci oturumu içinden bir 2007 Office programını başlatmaya çalıştığınızda hata iletisi: “Microsoft Office <Program_Adı> uygulamasının bu kopyası, Terminal Server’da kullanılamaz”

Windows Terminal Server çalışan bir bilgisayara Office 2003 veya Office XP nasıl yüklenir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir