2

Bildiğiniz gibi Terminal Hizmetleri Microsoftun CAL (Calient Access License) istediği bir uygulama. Server 2008 üzerinde de daha önceki sürümlerde olduğu gibi 120 günlük deneme süresi bulunuyor. Bu süre sonunda Terminal serverimizi kullanacağımız clientlerin sayısına göre lisanslamamız gerekiyor. “Server 2008 öncesi, server işletim sistemlerinde lisanslamadan servisi kaldırıp tekrar kuruyorduk ve 120 günlük lisans süresi baştan başlıyordu ve gene öyle yapılabilir mi? “ diye düşünen IT çalışanları varsa server 2008 ile beraber artık bu illegal yöntemi de kullanamayacaklar. 

Terminal Hizmetleri Lisansı kurulumu ve yapılandırılması; Öncelikle Hizmetin kurulması, sonrasında kurulan TH Lisans sunucusunun aktif edilmesi, Lisansların TH Lisans sunucusuna girilmesi ve Terminal hizmeti kurulu sunucularımıza TH Lisans sunucusunun gösterilmesi gibi 4 ana başlıktan oluşuyor. Şimdi bu işlemleri sırasıyla gerçekleştirelim.

Öncelikle Terminal serverimiz için gerekli servisleri kurduğunuzu kullanmaya başladığınızı ve 120 günlük deneme süresi geçmeden de lisanslama işlemine başlayacağınızı düşünerek işlemlerimize başlıyoruz.

Terminal Hizmetleri kurulumunda bazı hizmetlerin kurulumu gerçekleştirilmemektedir bunlardan bir tanesi de TH Lisans Sunucusu hizmetidir. Bu hizmeti eklemek için sunucu yöneticisi üzerinde Roller altında, Terminal Hizmetleri üzerinde sağ klik “Rol Hizmetleri Ekle” diyoruz.


Resim-1

Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkıyor.


Resim-2

Rol Hizmeti seçme kısmında Çıkan Pencerede TH Lisansı seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.

Resim-3

TH Lisansı için Bulma Kapsamı Yapılandırma kısmında, oluşturacağınız TH Lisans sunucusunu bulunduğunuz etki alanı için mi yoksa bir forest içinmi kullanacaksınız, burada da bu seçeneğe karar veriyoruz.

Resim-4

Bir sonraki pencerede Yükle diyerek kurulumumuzu çok basit bir şekilde tamamlamış oluyoruz.

Resim-5

Resim-6

Kurulumun yapıldığını ve sonrasındaki pencereleri yukarıda görebilirsiniz. Son pencereye de kapat diyerek artık TH Lisans Hizmetini kurmuş olduk. TH Lisans sunucumuz üzerindeki işlemlere geçebiliriz.

Resim-7

Aşağıdaki şekilde Yönetimsel araçlar içerisinde Terminal Hizmetleri altında TH Lisans Yöneticisinin geldiğini görebiliriz.

Resim-8

TH Lisans Hizmetini ilk açtığınızda aşağıdaki şekilde gözükecektir. Dolayısıyla önce TH Lisans sunucusunu aktif etmemiz gerekiyor.

Resim-9

Konsolda server adı üzerinde sağ klik Sunucuyu etkinleştir diyoruz.

Resim-10

Karşımıza çıkan Wizart üzerinde next diyerek devam edelim.

Resim-11

Burada seçtiğimiz seçenek ile Ms Clearinghuose ile iletişim sağlama yöntemimizi de belirlemiş oluyoruz. Burada otomatik bağlantı seçeneğini seçiyoruz ve bağlantı durumumuza göre gerekli iletişim şekli otomatik olarak seçilecek.

Not: Microsoft Clearinghouse Microsoft’un lisans sunucularını etkinleştirilmek, CAL’leri lisans sunucularına göndermek, CAL’leri kurtarmak ve lisans sunucularının yeniden etkinleştirmek için sağladığı hizmet birimidir. Bu, CAL satın almaya yönelik hizmet birimi değildir.

Resim-12

Burada isim soyisim, şirket ismini ve ülkeyi girerek ileri diyelim.

Resim-13

Bu kısımda da gerekli bilgileri girerek ileri diyoruz.

Resim-14

“Lisansları Yükleme Sihirbazını şimdi başlat” seçeneğini kaldırarak sihirbazı tamamladım. Lisans yükleme işlemini manual olarak kendim başlacağım.

Resim-15

TH Lisans yöneticisinde sunucu adı üzerinde sağ klik “Lisans Yükle” diyerek Lisans yükleme sihirbazını manual başlatıyoruz.

Resim-16

İlk pencereye ileri diyelim.

Resim-17

Yukarıdaki seçenekte almış olduğunuz lisans paketinin hangisi olduğunu seçiyoruz.

Resim-18

Burada sözleşme numarasını giriyoruz.

Resim-19

Ürün sürümü, Lisans türü ve CAL adedini seçtikten sonra devam ediyoruz.

Resim-20

Lisans girişi işlemini bitiriyoruz.

Resim-21

Terminal server lisans sunucumuzu yapılandırdık, artık bir lisans sunucumuz var. Ancak Terminal Server sunucular Lisans sunucudan nasıl haberdar olacak?

Şimdide terminal serverlerimize lisans sunucumuzu gösterelim.

Resim-22

Terminal Hizmetimizin kurulu olduğu server üzerinde Sunucu Yöneticisinde Terminal hizmeti Yapılandırmasına geliyoruz. Gördüğünüz gibi bu kısımda “Terminal Hizmetleri Lisans Modu” yapılandırılmamış durumda. İçerisine girerek yapılandıralım.

Resim-23

Lisans Sekmesinde Lisans modunu aygıt başına belirlediğimi belirtiyorum. Lisans sunucu bulma modu bölümünde ise istersem otomatik seçebilirim, istersem de lisans sunucumun adını yada ip numarasını girebilirim.

Taman dedikten sonra etkin kullanıcılarda hemen geçerli olmayacak gibi bir uyarı alırsanız tamam diyerek bu uyarıyı geçebilirsiniz. TS yi o anda aktif olarak kullanan userler olduğu için böyle bir uyarı alıyoruz. Tabi henüz TS aktif olmadıysa böyle bir hatada almayacaksınız demektir.

Resim-24

Gödüğünüz gibi değişikliklerimiz gerçekleşdi. Şimdi Terminal sunucusu Yapılandırma altında Lisans yapılandırma ayarlarına baktığımızda Bu işlemi yapmadan önce 0 (sıfır) gözüken CAL sayısı artık 50 gözükmekte.

Resim-25

Artık kullanıcılar TH sunucusuna bir şekilde oturum açtıktan sonra buradaki sayı duruma göre düşecek yada çıkacakdır. Örneğin 7 kullanıcı oturum açtıktan sonra aşağıdaki gibi CAL sayısı 43 e düşmüş durumda.

Resim-26

Terminal Server Lisanslama Makalemizi de böylece bitirmiş oluyoruz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.microsoft.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Alper Kaynak 1982 yılında İsviçre Winterthur’da doğdu ilk öğrenimini yurt dışında, orta öğrenimini de Eskişehir’de tamamladıktan sonra İktisat ve Bilişim Teknolojileri ve Programlama bölümlerini bitirdi. Microsoft Sistem Mühendisliği, Hp ASE System Mühendisliği ve Cisco eğitimleri ile beraber sektörde kurumsal firmalarının bilgi işlem departmanlarında görev aldıktan sonra, Sentim Bilişim Teknolojileri ve ProLine Bilişim Teknolojileri gibi sektör öncüsü firmalarda destek mühendisi olarak görev yapmış olup, şuanda Bilge Adam Kurumsal, Sistem Platform Danışmanlığı yapmakta ve Microsoft Türkiyede Altyapı Ürünleri Teknoloji Danışmanı olarak çalışmalktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir