0

Terminal Server, kullanıcıların remote bağlantı ile Windows server üzerinde ortak olarak çalışmalarını sağlayan bir servistir. Özel programlar üzerinde veya client bilgisayarların düşük konfigürasyonlarda çalıştığı ortamda güçlü bir server üzerinde çalışılması hem performans hem de maliyet açısından çok yararlı olacaktır. 4 adımda terminal server  mimarisini anlatmaya çalışacağım. İlk makalede terminal server kurulumu, 2. makalede client yapılandırması, 3. makalede lisanslama ve terminal servera lisans ekleme, son makalede ise yapılandırılmış bir terminal serverın performansının nasıl en iyi ve en güvenli şekilde yapılandıracağımız hakkında bilgi vereceğim.

Terminal server kurulumunu Add/remove programs altında Windows componentlerinden ulaşabilirsiniz.

Terminal Server
Şeki-1

Bu işlemden sonra kurulum işlemi başlayacaktır. Gelen pencere bilgilendirme penceresidir Next ile devam edebilirsiniz.


Şekil-2

Karşınıza gelecek yeni ekranda remote bağlanan kullanıcıların sistem içersinde Windows klasörü ve kayıt defteri gibi sistemin önemli bölümlerine müdahalede bulunup bulunamayacağı ile ilgili ayarlamayı seçiyoruz. Full security ayarı ile bu sistemin daha güvenceli olacağından bu seçeneği seçerek devam ediyoruz. Ayrıca bu ayarı kurulum sonrasında terminal server configration içerisinden tekrar ayarlamanız mümkün olacaktır.


Şekil-3

Bu bölümde terminal sever için bir lisans sunucusu belirtmeniz gerekecektir. İlerleyen makalelerde bu konudan bahsedileceği için şuanda ikinci seçenek olan Use automatic discovered license servers seçeneğini seçerek devam ediyorum.


Şekil-4

Bu bölümde ne şekilde bir lisanslama yapacağımızı belirtiyoruz. Terminal server için hazırladığım lisanslama ile ilgili 3. bölümde de detaylı olacak anlatacağım gibi 2 çeşit lisanslama türü vardır. Bunlardan biri makine başına lisanslama bir değeri de kullanıcı bazlı lisanslama. Her ikisinin de kendisine göre avantajları bulunmaktadır. Örneğin çalıştığınız ortamda vardiyalı bir çalışma sürdürülmekte. Bu durumda bir bilgisayarı en az 2 farklı kişi kullanır. Bu durumda 30 PC olan bir ortamda 60 çalışanımız olduğunu düşünürsek 60 tane kullanıcı lisansı almaktansa 30 adat makine başına lisans almamız maliyet açısından daha faydalı olacaktır. Konu hakkında detaylı bilgi sonraki terminal server lisanslama başlığında ayrıntılı şekilde ele alınacak. Ben bu bölümde Per Device seçeneğini seçerek devam ediyorum. ( Kurulumdan sonra bu seçeneği düzeltme şansımız olacaktır.)


Şekil-5

Son olarak gelen pencerede almış olduğumuz lisansların hangi locasyonda tutulacağını belirliyoruz. Default locasyon olarak %systemroot%\system32\LServer seçeneğinde tutulur. Ancak binlerce çalışanımız olduğu bir ortamda bu lisansların başka bir disk üzerinde veya partitionda tutmak isteyebilirsiniz.


Şekil-6

Kurulum bu aşamalardan sonra tamamlanacaktır. Sistemi yeniden başlattıktan sonra Administrator Tools altında terminal server için oluşturulan alanları kontrol edebilirsiniz.

Terminal serverın kullanıcılara hizmet verebilmesi için remote bağlanabilme özelliklerini etkin hale getirmelisiniz. Bunun için eğer bir firewall kullanıyorsanız 3389 portuna bu bilgisayar için izin vermeniz gerekir ayrıca server üzerinde bilgisayarım simgesini sağ tıklayarak özelliklerinde remote tabında uzak erişimine izin vermeniz gerekir.


Şekil-7

Terminal server kurulumundan sonra Administrative Tools bölümünde terminal server manager, terminal server licensing manager, terminal service configration seçenekleri aktif olacaktır.

Terminal Server Manager: Terminal server istemcilerin yönetilmesinde birincil olarak kullanılan araçtır. İstemcilerin bu bölümden takip edebilir kullandıkları işlemleri kontrol edebilir ve bunlara müdahale edebilirsiniz.

Terminal Server Licensing Manager: Satın almış olduğunuz lisansları terminal server üzerinde etkinleştirmeniz için kullanılan seçenektir. Varsayılan olarak remote bağlantıya Windows server 2003 içersinde 2 administrator herhangi bir lisans kısıtlaması olmadan bağlanabilir. Bunun dışında 120 gün süre ile tüm remote desktop kullanıcıları terminal sever üzerine herhangi bir kısıtlama olmadan bağlanma haklarına sahiplerdir.

Terminal Services Configration: Bu seçenekte varsayılan sunucu ilkelerini ve terminal server yapılandırmasını oluşturmada kullanılır. Genel olarak setup aşamasında oluşturulan seçenekleri bu bölümden tekrar yapılandırmanıza olanak sağlar.

Makalenin ikinci bölümünde client tarafında yapılması gereken adımlara değineceğiz. Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Guidelines for Deploying Terminal Server

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Balıkesirde doğdum. Orta öğrenimi İstanbul da bitirdim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldum. 5 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. MCP, MCSA,MCSE sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir