0

System Center Virtual Machine Manager 2008,Windows Server 2008 üzerinde çalışan Hyper-V,Virtual Server 2005 R2 ,ESX Server ve yine ESX Virtual Center gibi sanal platformların yönetimi sağlayan merkezi çözüm ürünüydü.Son zamanlarda Windows Server 2008 R2 çıkması ve Windows Server 2008 R2 Hyper-V’ye gelişmiş yeni özelliklerinde katılmasıyla Microsoft, System Center Virtual Machine Manager 2008’in üst sürümü olan System Center Virtual Machine Manager 2008 R2’yi çıkardı.Bu makalemizde SCVMM 2008 R2 yeniliklerin neler olduğunu inceleyeceğiz.

Not: System Center Virtual Machine Manager 2008 makalenin ilerleyen bölümlerinde SCVMM kısaltmasıyla kullanılacaktır.

Windows Server 2008 R2 yeniliklerine destek sağlaması

  • Live Migration:Hostlar arasında sanal makinelerin taşınması işlemidir.Diğer bir deyişle Quick Migration ismiylede anılmaktadır.Kısacası online olarak sunucular arasında sanal makinelerin herhangi bir data kaybı olmadan diğer bir sunucu üzerine aktarılmsıdır.Bu sayede planlı kesintiler olacağı durumlarda sistem yöneticilerine daha esnek ve  daha yüksek bir makine kullanılabilirliği sağlar.Live Migrtation için ortamın bazı özelliklerde olması gerekmektedir storage yapısı,Windows Server 2008 R2’ler ve SCVMM 2008 R2’ler olmalıdır.Bu heyecan vericinin uygulamasını çok kısa bir süre sonra sitemizde yer alacak System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Live Migration makalesinde bulabileceksiniz.
  • Anında Storage Ekleme ve Kaldırma Özelliği:Bu özellik sayesinde Sanal sabit diskler (VHDs) veya iSCSI teknolojileri ile sistem yöneticileri artık yedekleme ve daha fazla bilgi depolamak için anında diskler ekleyebilecektir.Özellikle kritik uygulamaların çalıştığı ortamlara kolayca disk eklenmesi yapılabilecektir.
  • Optimize Edilmiş Yeni Network Teknolojileri:SCVMM 2008 R2 iki yeni network teknolojisini bizlere sunmakta.Bunlar Virtual Machine Queue (VMQ) ve TCP Chimney.Sanal makinelerden gelen TCP/IP yükü gerçek sunucunun CPU’suna belirli bir yük getirmekteydi.TCP Chimney,CPU üzerindeki yük miktarını azaltarak performansın artmasına yardım olacak bir teknolojidir. Virtual Machine Queue destekleyen ethernet kartları ilede direk olarak Hyper-V üzerinden gelen sanal makine ağ paketlerini geçirerek hostlar üzerinde çalışan sanal makinelerin herbiri için ayrı bir sanal ağ kuyruğu oluşturarak performansı arttıracaktır.Bu teknolojilerin en büyük avantajı network paketlerinin CPU üzerinde oluşturdukları yoğunluğu ethernet kartına aktarıp performansın üst seviyeye çıkmasını sağlamaktır.

Gelişmiş Depolama ve Cluster Desteği

  • Clustered Share Volumes(CSV):Tüm sunucuların ortak depolama bölümüne erişmesine olanak sağlayan bir teknolojidir.Çok daha verimli ve yüksek performanslı bir depolama kullanımı sağlar.CSV aynı LUN paylaşan sanal makineler Live Migration’a olanak sağlar.
  • Cluster hostlarına (hyper-v lere) SAN üzerinde migration özelliği : Sanal bilgisayarların cluster hostlarına storage area network üzerinde migration işlemine imkan tanıyarak , network üzerinde sanalları koplayamak için gereken zamanı  ve imkanı sağlayabilirsiniz.
  • SAN’lar için Genişletilmiş iSCSI Desteği:Daha önceki sürümlerde isci için sadece bir LUN’a destek verirken şimdi ise genişletilmiş iscsi desteği birden çok LUN’a destek verebilmektedir.
  • Storage Migration:Vmware’ler için Vmotion desteği sağlar ve çok kısa kesintilerle göç işleminin gerçekleşmesine imkan verir.
  • Rapid Provisioning:Clone teknoloji  ve hazır VHD’lerle, VMM içiresinde işletim sistemleri şablonları hazırlanır böylelikle çok daha hızlı bir şekilde sanal makine kurulumları gerçekleştirilebilir.
  • 3th Pary CFS için Destek:Cluster dosya sistemine (CFS) gerek duyanlar için VMM 2008 R2 diskleri tespit ettip üçüncü parti CFS  dosya sistemlerini destekleyerek, LUN başına birden fazla sanal makine oluşturulmasına olanak sağlar.
  • Veritas Volume Manager için Destek:SCVMM 2008 R2 kaynak olarak Veritas Volume diskleri destekler.

Host Yükseltmeleri için Gelişmiş Destek

  • Bakım Modu:Live Migration ile hostlar üzerinde çalışan sanal makineler diğer hostlara aktarılabilir ve böylelikle sistem yönetici bakım ,güncelleme ve yapılandırma için gerekli zaman ve olanağa sahip olur.

Diğer SCVMM 2008 R2 Gelişmiş Özellikleri

  • Disjoint domains Desteği:Farklı Active Directory alan adlarına sahip sunuculardaki karmaşıklığın engellenmesine olanak sağlar.Böylelikle SCVMM 2008 R2 otomatik olarak Service Principal Name (SPN) konfigüre ederek AD ve DNS kimlik doğrulamalarına izin verir.
  • VMware Virtual Center Kullanımı için özel port tanımlama:SCVMM 2008 R2 birden fazla VMWare Virtual Center kullanan sistem yöneticilerinin işlerini kolaylaştırmak için virtual center serverları grupla ve farklı portlardan yönetim imkanı vermektedir.
  • Live Migration Kuyruğu:Aynı anda yapılan birden fazla live migration uygulaması başarısızlıklarla sonuçlanır.Ancak SCVMM 2008 R2 yeniliklerinden biri Live Migration Queuing’dir.Aynı anda gerçekleşen Live Migrationları kuyruğa alarak sırayla ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlar.
  • Host Uyumluluk Kontrolü:VM Migration işleminin gerçekleşebilmesi hostların donanımlarının uyumlu olması gerekmektedir.Sistem yöneticisi migration işlemi yapmadan önce diğer hostun donanımlarının uygun olup olmadığını kontrol etmek zorundadır.Bu yeni özellik sayesinde VM host üzerinde belirli CPU özelliklerini kapatarak sistemi uyumlu hale getirir.

Yukarıda sıralamış olduğum bu yeni özellikler gerçekten SCVMM 2008 R2’yi sanal platformların efendisi haline getirmekte.SCVMM2008 R2, Hyper-V,Virtual Server ve ESX Server gibi tüm virtulizationları tek başına eşsiz bir merkezi sanal yönetim araçı olduğunu herkese göstermekte.

Referanslar


Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir