1. Anasayfa
  2. Virtual Machine Manager (SCVMM)

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Self-Service Portal Ayarları


0

SCVMM 2008 R2’nin web tabanlı uygulaması olan VMM Self-Service Portal kurulumunu sitemizde yer alan kurulum makalesi ile tamamlamıştık.VMM Self-Service Portal şirket içerinde yada dışardan sistem yöneticilerine Internet Explorer gibi browserla SCVMM 2008 R2 üzerinde işlemler yapmaya yönelik olarak geliştirilmiş bir yönetim aracı olarak karşımıza çıkıyor.VMM Self-Service Portalından erişim yapıp VMM Server yönetebilmek için kullanıcı tanımlaması yapılmalı ve bu kullanıcı(lar) gerekli yetkilendirmelerin verilmesi gerekiyor.VMM Self-Service Portala kullanıcıların erişmebilmesi hesaplarının Active Directory’de oluşturulması gerekmektedir.

VMM Self –Service portal ayarlarının ilk makalesinde User Role eklemeyi ,User Role Profilerın ne olduğunu göreceğiz.Bu makalemizde Self-Service User Profilini işleyeceğiz.Artık kullanıcı tanımlama işlemlerinin nasıl yapıldığına geçelim.

VMM Self-Service portalın web tabanlı olduğunu ve erişim için IIS ,DNS bileşenlerinin ayarlanması gerektiğini bir önceki makalemizde göstermiştik.Http://vmmportal yazarak VMM Self-Service portala erişiyorum.Domainde yer alan tüm kullanıcılarla oturum açmayı hatta administrator ile oturum açmayı deniyorum,oturum açma işlemi başarısız.Nedeni ise VMM Self-Service portalda bir user role eklememiş olmamızdır.Resim-1’de Systemcenter.com domainin yöneticisi administrator ile oturum açmayı deniyorum.


Resim 1

Ancak az öncede belirttiğim gibi administrator dahi oturum açamıyor.


Resim 2

VMM Administrator Console ile VMM Server’a bağlanıyorum,Administration bölümünü seçiyor ve Action bölümünün en altında yer alan New User role yazısına tıklıyorum.


Resim 3

Create User Role bölümünde eklemek istediğim kullanıcının ismi yazıyor ve User role profile text boxundan belirleyeceğim profili seçiyorum.Bu bölümde iki tip user profile tanımlaması yapabiliyoruz bunlar

Delegated Administrator:Bu profille eklediğiniz kullanıcı belirlen host üzerinde virtual machine oluşturabilir,belirlenen library veya mevcut library’ı yönetebilir v.b buna benzer diğer yönetimsel işlemleri yapabilir.Bu saydığım ayarların o kişiye delege edebilirsiniz.Ancak bu kullanıcı portal üzerinden işlem yapamaz VMM Administrator Console ile VMM Server’a bağlanır bu araç ile yönetimlerini gerçekleştirebilir.Delegated Administrator kullanımı anlatan makalemiz System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Self-Service Portal Ayarları – Bölüm 2 başlığıyla sitemizde yayınlanmaktadır.

Self-Service User:Bu kullanıcıya hangi host’ta işlem yapabileceğini,yada host üzerinde virtual machine oluşturup oluşturamayacağı gibi haklar verebilirsiniz.Kullanıcı oluşturacağı virtual machine template’den mi yoksa sıfırdan mı oluşturacak,oluşan virtual machineler üzerinde ne yapabilecek (açma,kapama,restart,shutdown gibi) bu tip ayarlamaları self-service user olan bir kullanıcıya atayabilirsiniz.Bu makalemizde Self-Service User profil ayarlaması yapacağız.Resim-4’de görebileceğiniz gibi Mustafa Kara-SSP User adında bir kullanıcı ekliyorum.


Resim 4

Kullanıcı ekleme işlemi için Add butonuna tıklıyorum ve Active Directory’den user seçimi yapıyorum.


Resim 5

Seçmiş olduğum kullanıcının üyeliğini tamamlamış bulunmaktayım.


Resim 6

Kullanıcı hangi host group üzerinde sanal makine kurulumu yapabilecek bunu belirliyorum.Kadıköy host groupunu işaretliyorum.Kullanıcı sadece ve sadece benim belirlemiş olduğum bu host groupta işlem yapabilecek.


Resim 7

İsterseniz kullanıcının sanal makineler üzerindeki izinlerinide belirleyebilirsiniz.Eğer tüm herşeyi yapsın istiyorsanız All actions seçmeniz yeterli olacaktır.Resim-8’den de anlıyacağınız üzere kullanıcıya sanal makine üzerinde Local adminlik hakkından tutunda,sadece sanal makineyi açabilmeye kadar istediğiniz tüm izinleri verebilirsiniz.


Resim 8

Kullanıcı sanal makine oluşturabilmesini istiyorsanız Allow users to create new virtual machines check boxunu işaretlemeniz yeterli.İsterseni Add butonuna basarak Libray içerisinde sanal makine ve templateler varsa bu makineleri kullarak virtual machine oluşturmasına da izin verebilirsiniz.Ayrıca kullanıcının kaç tane sanal makine oluşturacağınıda kota ile belirleme şansına sahipsiniz.


Resim 9

Library içerisinde sanal makineleri arayıp kullanıcıya bu özellikte virtual machine oluşturma imkanınız var ancak Resim-10’da görüyorsunuz ki library’de sanal makine mevcut değil.Bu bilgiler ve daha fazlasını System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Self-Service Portal Ayarları – Bölüm 3 ve System Center Virual Machine Manager 2008 R2 Library ayarları makalelerinde bulabilirsiniz.

Resim 10

Kullanıcı oluşturulmadan önce belirlediğiniz ayarlamaların özetini Resim-11’deki gibi görebilirsiniz.


Resim 11

Self-Service User’ın oluştuğunu Resim-12’de görebilirsiniz.


Resim 12

Http://vmmportal yazarak VMM Self-Service portala erişiyorum.Domainde yer alan az eklemiş olduğumuz Mustafa Kara adlı  kullanıcıyla oturum açıyorum.


Resim 13

Kullanıcı oturum açtı ve actions bölümü,yeni bilgisayar oluşturma seçeneği tüm yapabilecekleri Resim-14’deki ekran görüntüsüyle karşımıza geliyor.


Resim 14

New Computer yazısına tıklıyorum ve yeni bir makine oluşturup oluşturamadığını kontrol ediyorum.Herhangi bir sorun görünmüyor.


Resim 15

Uzaktan SCVMM 2008 R2 yönetimleri için ideal olan VMM Self-Service portal’a kullanıcı tanımlama işlemini bu makalemizde tamamladık.Bir sonraki makalemiz olan System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Self-Service Portal Ayarları – Bölüm 2’de de Delegated Administrator profilini inceleyip,ayarlayacağız.

Bir Sonraki SCVMM makalesinde görüşmek üzere….

Referanslar:

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir