1. Anasayfa
  2. Virtual Machine Manager (SCVMM)

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 P2V (Converting Physical Computers to Virtual Machines)


0

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 ürünün belkide en gösterişli ve işlevsel özelliklerinden biri olan P2V Convert özelliğiyle SCVMM 2008 R2 makalelerine devam ediyoruz.Peki Nedir P2V özelliği? Öncelikle bu özelliğin kısaltmasını açarak  sizlere anlatmak istiyorum.Physical to Virtual (Gerçeği sanala dönüştürme).Ortamınızda bulunan gerçek sunucu veya pclerinizi sanallaştırmak istiyorsunuz,üzerinde bulunan tüm servis,ayar ve konfigürasyonlarla işte P2V tam sizin aradığınız yazılım.Gerçek sunucular üzerinde çalışmak zaman zaman bizleri biraz korkutur özellikle kesintisiz çalışması gereken Exchange Server,SQL Server veya Domain controller gibi sunucular sürekli açık kalmalı ve kesintiye uğramamalıdırlar.Bu ürün ile sizde örneğin Gerçek DC’nizi sanallaştırabilir,bu sanal DC’yi farklı bir networkte yada networkten yalıtılmış bir ortamda açar ve gerçekleştirmeyi planladığınız işlemleri bu sanala uygulayabilirsiniz.Az önce yazdığım P2V uygulaması için bir kullanım örneğiydi, bu örnekleri çoğaltmak mümkün,P2V’nin başka bir kullanım alanını da şöyle bir örnekle verebiliriz.Şirketiniz yeni sistem alt yapısı için tüm sunucuların Hyper-V hostlar üzerinde çalıştırılması kararını aldı,Hyper-V’ler üzerine yeni sanallar kurabilirsiniz örneğin Exchange,DC ancak bu yeni serverlar sizin mevcut yapıda kullanmış olduğunuz Exchange ve DC olmayacaktır.

İşte bu bölümde kullanıcağınız özellik P2V olacaktır,ortamda bulunan ve sanallaşmasını istediğiniz tüm gerçek sunucu veya pcleri bu yazılımla Hyper-V yada diğer virtualization platformlar üzerine alabilirsiniz.

Gerçek makineleri sanallaştırmak bizlere çok daha fazla fayda sağlayacaktır,bu faydalara ise şunları yazabiliriz;Sanal bir DC’nin üzerinde kritik bir işlem yapacaksınız,işlemden önce snapshot’ını alabilir,sorun çıktığında almış olduğunuz snapshota geri dönebilirsiniz,yada istediğiniz an sanal DC’nizden bir tane daha sanal DC yapabilirsiniz (V2V),VHDs (virtual Hard Disks) alıp başka bir sanal ortamda bu diskleri kullanabilirsiniz.Kısacası sanal makineleri SCVMM 2008 R2 üzerinde yöneterek HA (High Availability),Live Migration gibi kullanım özelliklerini de ekleyebilirsiniz.

SCVMM 2008 R2’nin bu kullanışlı özelliğinin nasıl uygulanacağını hep birlikte gerçekleştirelim.Her zamanki gibi VMM Administrator Console ile VMM Server’ımıza bağlanıyoruz.Hosts alanın,Actions bölümden yer alan Convert physical server yazısına tıklayarak dönüştürme işlemine başlıyoruz.


Resim 1

Sihirbaz bir kaç adımla P2V işlemini yapmamıza yardımcı olacak.İlk bölümde Select Source kısmı bizleri karşılamakta,bu alanda sanallaştırmak istediğimiz sunucun bilgilerini giriyoruz.IP adresi yada bilgisayar ismi,o sunucu üzerinde yönetimsel haklara sahip bir kullanıcının credentials bilgilerini giriyoruz ve next ile devam ediyoruz.


Resim 2

Oluşturacağımız sanal makineye vereceğimiz ismi ve bu işlemi yapacak owner’ı belirliyoruz.


Resim 3

System Information bölümde VMM agent yükleniyor ve gerçek sunucuya ait bilgiler toplanıyor.Bu bilgilerin detayını Resim-4’de yer alan System Information bölümünde görebilirsiniz.


Resim 4

Gerçek sunucu üzerinde çalışan disklerin bilgisi Resim-5’de yer alan Volum Configuration bölümünde yer almakta.Birden fazla disk var ise hepsini sanallaştırmadan sadece istediklerinizi de sanallaştırabilirsiniz.


Resim 5

Oluşacak sanal makinenizde kaç tane CPU çalışsın yada RAM boyutu ne kadar olsun gibi ayarların yapıldığı Virtual Machine Configuratin bölümündeyiz.Resim-6’da göreceğiniz üzere RAM ve CPU ayarlamalarını yaparak P2V işlemine devam ediyoruz.


Resim 6

Dönüştüreceğiniz sanal bilgisayarı hangi Host üzerinde çalıştıracağınızı bu bölümde ayarlıyorsunuz.Benim mevcut yapımda aktif bir tane Host olduğu için Hyper-V.systemcenter.com ‘u seçiyorum.Bu bölümde oluşacak sanal makinenin o host üzerinde çalışma ratingini’de yıldızlar şekliyle görebilirsiniz.


Resim 7

Sanal makineyi nerede saklayacağımıza sıra geldi.Host üzerindeki default sanal makinelerin saklandığı yerde bırakıyorum.


Resim 8

Sanal makinenin network ayarını yaptığımız bölümdeyiz.Bu bölümde Virtual Network’ü, hostun etherneti ile ilişkilendiriyorum.


Resim 9

Additional Properties bölümden sanal bilgisayara ek ayarlamaları yapıyoruz.Fiziksel server çalıştığında ne yapsın ve fiziksel server durduğunda ne yapsın gibi eklemeler Resim-10’da yapılmakta.


Resim 10

Conversion Information bizlere çevirme işlemi öncesi çıkan sorunların neler olduğunu göstermekte.Bu sorunları dönüştürmeden işleminden önce düzeltmemiz gerekmekte.Resim-11’de gördüğünüz gibi yayınlanmış herhangi bir sorun bulunmakta.


Resim 11

Özet bilgisi ile convert sihirbazınında sonuna geliyoruz.


Resim 12

Job listesinde yer alan ilk sıradaki işlem dönüştürme işleminin durumunu bizlere göstermekte.


Resim 13

Bir süre sonra gerçek sunucumuz artık host üzerinde çalışan bir Virtual Machine dönüşmekte.Resim-14’de convert edilmiş eski gerçek şimdi ise sanal sunucumuzu görmektesiniz.


Resim 14

P2V işlemi sanal ortamda sistem yöneticilerin işlerini kolaylaştıran ve gerçek sistemleri sanal alt yapımıza dahil eden çok efektif bir araç.Bu makalemizde bu işlemin nasıl gerçekleştirildiğini tüm detayları sizlere anlattık.

Bir Sonraki SCVMM makalesinde görüşmek üzere….

Referanslar:

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir