1. Anasayfa
  2. Data Protection Manager (DPM)

System Center Data Protection Manager (SCDPM) 2012 R2 ile Microsoft Azure Backup Nasıl Yapılır – Bölüm 1


0

Bu yazıda Microsoft Azure Backup servisini System Center Data Protection Manager (SCDPM) 2012 R2 ürünü ile birlikte kullanarak On-Premises yapımızda bulunan verilerimizi nasıl koruyacağınız bunu inceleyeğiz. Microsoft Azure Backup servisi yardımı ile hem On-Premises yapıda bulunan sanal ve fiziksel sunucularınızdaki verilerinizi hem de Microsoft Azure platformu üzerinde çalışan sanal sunucularınızı koruyabilirsiniz.

Bu konu ile ilgili daha önce yazmış olduğum yazılara aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ön Gereksinimler ve limitler;

  • System Center Data Protection Manager 2012 R2 SP1 fiziksel sunucu veya Hyper-V üzerinde çalışan bir sanal makine üzerinde olmalıdır.SCDPM 2012 R2 download
  • System Center Data Protection Manager 2012 R2 Update Rollup 5 yüklü olması gerekmektedir. (Yüklü değil ise Azure Online Protection seçeneği çıkmamaktadır.) SCDPM UR 5 link
  • SCDPM Server Microsoft .Net Framework 4.5 yüklü olması gerekmektedir.
  • SCDPM Server ile beraber çoğu iş yüklerinizi yedekleyebilirsiniz. Desteklenen iş yükleri tam listesi için link.
  • Azure Backup ile yedeklenen veriler “copy to tape” seçeneği ile geri alınamazlar.
  • Azure Backup için Microsoft Azure hesabı gerekmektedir. Azure hesabınız yok ise link.
  • SCDPM ile Azure Backup servisini kullanmak için koruyacağınız sunucu ve,veya client işletim sistemi üzerinde DPM Agent yüklü olması gerekmektedir.
  • Azure Backup Vault ile maximum koruyacağınız data miktari 1.65 TB dır. Bu seviyeden fazla bir koruma yapıyorsanız ikinci bir Backup Vault oluşturaracak DPM Server üzerine Register etmelisiniz.


Resim-1

Azure Backup Vault Created and DPM Server Register

System Center Data Protection Manager konsolunu açarak daha önceden oluşturduğumuz bir Backup Vault yok ise Management > Manage Subcription seçeneğini ile beraber Azure portalı üzerinden yeni bir Backup Vault oluşturacağız.


Resim-2

Management Portal üzerine login olduktan sonra Recovery Services > Backup Vault > Quick Create diyoruz. Backup Vault için bir isim “SCDPM-Vault” ve Region “West Europe” belirtiyoruz.


Resim-3

Recovery Services altında oluşturduğumuz “SCDPM-Vault” içerisine giriyoruz. Quick Start ekranın da DPM Server register işlemi için kullanacağımız Vault Credentials dosyasını download ediyoruz.


Resim-4

Vault Credentials dosyasını Save diyerek kaydediyoruz.


Resim-5

DPM Server register işlemi için kullanacağım Microsoft Azure Recovery Services Agent kurulum paketini de link üzerinden DPM Server üzerine download ediyoruz.


Resim-6

“MARSAgentInstaller.exe” dosyasını Save diyerek kaydediyoruz.


Resim-7

Download etmiş olduğumuz “MARSAgentInstaller.exe” dosyasına çift tıklayarak çalıştırıyoruz. Microsoft Azure Recovery Services Agent kurulum sihirbazı açılıyor. Installation Settings ekranında herhangi bir işlem yapmadan geçiyoruz.


Resim-8

Proxy Configuration ekranında Proxy kullanıyorsanız gerekli bilgileri girerek ilerliyoruz. Yapımda Proxy kullanmadığım için devam ediyoruz.


Resim-9

Kurulum gereksinimi olan Microsoft .Net Framework 4.5 daha önceden sunucu üzerine yüklemiştik. Install seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.


Resim-10

Microsoft Azure Recovery Services Agent kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Şimdi DPM Server Register işlemini yapalım.


Resim-11

SCDPM konsolu üzerinde Management > Register seçeneğini seçiyoruz.


Resim-12

Proxy Configuration ekranında Proxy Server kullanmıyorsanız herhangi bir ayar yapmadan devam edebiliriz.


Resim-13

Backup Vault kısmında daha önceden download etmiş olduğumuz Vault Credentials dosyasını gösteriyoruz.


Resim-14

Credentials dosyası içerisinde Backup Vault bilgilerimiz ve Subscription ID yer almaktadır.


Resim-15

Throttling Setting kısmında ise Online Protection anında bandwidth kullanım detaylarını ayarlayabiliyoruz. (Siz kendi network yapınıza göre gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.)


Resim-16

Recovery Folder Settings ekranında Recovery işlemleri için bir klasör belirtiyoruz.


Resim-17

Korunmasını istediğimiz verilerimiz Azure üzerine taşınırken encrypt edilerek güvenli bir şekilde gönderilmektedir. Bunun için minimum 16 karakter içeren bir parola belirlememiz gerekiyor. Generate passphrase seçeneği ile de otomatik bir parola üretebiliriz. Bu parolayı güvenli bir şekilde muhafaza etmemiz gerekiyor. Azure üzerindeki datayı Recovery ettiğimizde DPM Server üzerindeki parola ile Azure Vault üzerindeki parola aynı olması gerekmektedir. Bu parolayı kaybettiğimizde verilerinizi geri alamazsınız.
Register diyerek kayıt işlemini yapıyoruz.


Resim-18

DPM Server Register işlemi yapılıyor. Bu süre birkaç dakika sürebilir.


Resim-19

Azure Backup register ve configuration işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Backup Vault’umuz DPM Server database üzerine yazılmıştır.


Resim-20

DPM konsoluna tekrar döndüğümüzde Management > Online seçeneği altında Registration status kısmını Registered olarak görüyoruz.


Resim-21

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

10 yıl gibi bir süredir sektörde çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Sistem Entegratörü olan bir firmada proje yöneticiliği pozisyonunda birçok proje gerçekleştirmiştir. Şu an Bilge Adam Bilişim Grubunda Sistem ve Güvenlik Departmanında Danışman olarak yer almaktadır. Sahip olduğu Sertifikalar; MCSE Private Cloud, MCSA Office 365,MCSA Windows Server 2012, MCPS, IBM System X, IBM System Storage, Veeam VMSP, VMTSP.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir