0

System Center Configuration Manager 2007 kurulumunu başarı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra yapınızdaki clientları ve kaynakları SCCM konsolu altına eklemeye başlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için SCCM altında çeşitli discovery metodlarınız bulunuyor. Discovery metodları ile yapınızdaki client bilgisayarları keşfedebileceğiniz gibi aynı zamanda Active directory altında bulunan objeleri (userlar, grouplar, bilgisayarlar), networkteki diğer cihazları (hublar, routerlar, printerlar) ve network altında bulunan ip adresi atanabilir tüm cihazları keşfedebilirsiniz.

Configuration Manager altında 6 adet discovery metodunuz bulunmaktadır.

  • Network Discovery
  • Heartbeat Discovery
  • Active Directory System Group Discovery
  • Active Directory Security Group Discovery
  • Active Directory System Discovery
  • Active Directory User Discovery

Bu makalede en çok kullanım alanı olacağını düşündüğüm Network Discovery ve Heartbeat Discovery metodlarını inceleyeceğiz.

Network Discovery: Bunlar arasında en sık kullanılan ve sizinde kolaylıkla organizasyonunuzda kullanabileceğiniz metod Network discovery’dir. Bu yöntemde DHCP tarafından atanan ip aralığı taranır ,routerların ARP cachelerine bakılır.Böylece sadece bilgisayarlar değil printer gibi diğer cihazlarda rahatlıkla bulunabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, tarattığınız aralık ne kadar büyükse ve farklı subnetlere hizmet ediyorsa bir okadarda fazla network trafiği oluşacaktır.Bunun için taramaları farklı zamanlarda gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer discovery için “network discovery” metodunu seçtiyseniz 3 farklı seviyede uygulama yapabilirsiniz.

Topology: Bu seviyede yapılan bir taramada yalnızca routerlar ve subnetler keşfedilecektir. Sonrasında bu bilgiler SCCM veritabanında saklanır.

Topology and Client: Bu seviyede bir taramada bilgisayarlar,printerlar, SNMP, DHCP ve Windows Browser  kullanan clientlar keşfedilebilir.

Topology, Client and Client Operating Systems: Yukarıdakilerin dışında network discovery aynı zamanda bilgisayarların işletim sistemlerini, SNMP versiyonlarını ve benzeri bilgileri keşfedebilir.

Network Discovery’i configure etmek için;

1. Configuration konsolu içerisinde SystemCenterConfigurationManager / Site Database / Site Management / <site ismi> / Site Settings / Discovery Methods dizinine indikten sonra Network Discovery’i sağ tıklayarak özelliklerini girin.


Resim-1

2. Eğer enable durumda değilse kutucuğu doldurarak enable edin.
3. General tabında yukarıdaki bahsettiğimiz seviyelerden bir tanesini seçin. Eğer yavaş bir networkte çalışıyorsanız aşağıda bulunan “slow network” kutucuğunu işaretleyebilirsiniz. Bu discovery zamanını uzatacak fakat network çok fazla yormadan çalışmaya devam edecektir.


Resim-2

4. Subnets tabında local subnetiniz dışında diğer subnetlerde de discovery özelliğini kullanmak istiyorsanız eklemeler yapabilirsiniz.Yalnız alt taraftaki “search local subnets” kutucuğu seçili ise local subnetleriniz üzerinde arama yapabilir durumda olacaksınız.


Resim-3

5. Domains tabında yine aynı şekilde “search local domain” seçili ise localdeki domaininiz üzerinde varsayılan olarak discovery işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Local domain dışındaki domainler içerisinde arama yapmak isterseniz domain ekleme şansınız bu pencerede bulunuyor.


Resim-4

6. SNMP ekranında networkünüzdeki snmp kullanan cihazlardan bilgi almak için kullanacağınız community string’i düzenleyebilirsiniz. Public değeri neredeyse tüm cihazlarda varsayılan olarak gelen string değeridir. Eğer güvenlik nedeniyle değiştirilmediyse bu değer ile discovery gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde yine bu ekrandan community string ekleme şansınız bulunuyor. Maximum hop seçeneğinde de network discovery’nin gerçekleşeceği maximum hop sayısını belirtebilirsiniz. Bildiğiniz gibi özellikle dinamik yönlendirme protokollerinde hop kavramına çok rastlıyoruz. Örneğin RIP yönlendirme protokolu maximum 15 hop sayısını destekler.Bu tanıtım paketlerinin en fazla 15 routerdan geçebileceğini 16. Routerda ise geçerli olmayacağını belirtiyor.

7. Bir sonraki ekran olan SNMP Devices tabında ise spesifik olarak networkteki SNMP cihazları ekleme şansınız bulunuyor.


Resim-5

8. DHCP tabında yapınızdaki DHCP sunucuları belirtebilirsiniz. Böylece network discovery bu dhcp sunucusundaki DHCP clientları kullanabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, eğer SCCM’in çalıştığı bilgisayarın ip yapılandırması DHCP yerine static configure edilmişse varsayılan olarak hiçbir DHCP sunucuyla, siz bu ekranda ekstra belirtmedikçe, haberleşmeyecektir.


Resim-6

9. Schedule tabında network discovery’nin çalışacağı saatleri ve günleri belirtebilirsiniz.

Bu konfigurasyonları yaptıktan sonra artık networkünüzdeki cihazları keşfedebilirsiniz. Keşfedilme süreci sizing belirlediğiniz zamanlamaya gore gerçekleşecektir. Eğer manuel olarak başlatmak istiyorsanız Computer Management \ Collections altında ilgili bölüme tıklayıp Update Collection Membership’e tıklayabilirsiniz. Refresh ettiğinizde yapınızdaki diğer sistemlerin konsol ağacı altına düştüğünü göreceksiniz.


Resim-7

Aynı şekilde discovery için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise Hearthbeat Discovery’dir. Diğer discovery yöntemlerinin dışında bu yöntem varsayılan olarak enable şekilde gelecektir.Sizin yapmanız gereken sadece gerekli zamanlama ayarlarını gerçekleştirmektir. Bunun için System CenterConfiguration Manager / Site Database / Site Management /<site name>/ Site Settings / Discovery Methods altında Hearthbeat Discovery özelliklerine girerek zamanlama işlemlerinizi yapabilirsiniz.


Resim-8

Discovery işlemleri gerçekleştikten sonar yapınıza eklene clientlar üzerine client installation yazılımlarını yüklemeye başlayabilirsiniz.Bir sonraki makalede bun değineceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Configuring Discovery in Configuration Manager

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir