0

System Center Configuration Manager (SCCM) ile Vmware vCenter 6.5 Dağıtılarak Otomatik Kurulumu. Bu yazımda System Center Configuration Manager ile Vmware VCenter 6.5 dağıtımını ve yapılandırmasını inceliyor olacağız. SCCM ile neredeyse dağıtıp yapılandıracağımız bir uygulama bulunmamaktadır. İnternette bir araştırma yaptığımda Vmware vCenter’ın daha önceden SCCM ile dağıtıldığına dair bir kaynak veya paylaşım göremedim.

Bunun üzerine biraz Vmware kaynaklarına baktığımda bunun aslında kolaylıkla dağıtılabileceğine kanaat getirdim. Birçok kurumun ve işletmenin sanallaştırma platformlarında Vmware kullanıyor olması ve bu platformlarda ki High Availability ve Distributed Resource Scheduler vb. Bir çok özelliğini yöneten vCenter’ın sanallaştırma platformları için kritik bir önem arz ettiğini biliyoruz.

Bunun için vCenter sunucuları olabildiğince hızlı ve yapılandırılmış bir şekilde kurabiliyor olmamız önemlidir. Herhangi bir sebepten ötürü kaybedilen vCenter sunucuları erişilebilir olmadıkları her bir süre içerisinde zafiyetlere ve daha da kritik durumlara sebebiyet verir.

Bizde bunun için Vmware vCenter sunucularının olabildiğince çabuk pratik bir şekilde konfigüre edilerek dağıtılmasını System Center Configuration Manager ile sağlıyor olacağız.

Bu uygulamamızda Vmware vCenter’ın Windows platformları üzerine kurulabilen sürümünü kullanıyor olacağız. Bunun için Vmware vCenter Server For Windows link’i üzerinden indirebilirsiniz. vCenter’ın Windows için uygun olan sürümünü indirdikten sonra içerisinde bulunan kurulum dosyalarını görebilirsiniz.


Resim-1

Vmware vCenter içerisinde bazı Template’ler ile gelir. Bu Templateler aracığı ile katılımsız kurulumlar ve yapılandırmalar yapılabilir. Default olarak aşağıdaki gibi içerisinde üç farklı Template ile gelir. Bu Templateleri kullanabileceğiniz gibi özel Templateler oluşturarak da kullanabilirsiniz.

Biz yeni bir Template hazırlıyor olacağız gerçekleştireceğimiz işlemler için…


Resim-2

Bu kısımda özel bir Template oluşturacağız. Bunun için hazırladığım Template aşağıdaki şekildedir. Hazırladığım Template içerisinde yeşil olarak işaretlemiş olduğum kısımlar özel olarak belirttiğim kısımlardır. Burada öncelikle 3 satırda bulunan deployment.node.type kısmı eğer embedded veritabanı kullanacaksanız mutlaka “embedded” olarak kalmalıdır.

Öncelikle kurulum lokasyonu ben default olarak bırakıyor fakat değiştirebilirsiniz. DNS üzerindeki Host A kayıtlarını oluşturmuş olmalısınız. Bundan sonrasında appliance.net.pnid kısmında DNS üzerinde oluşturmuş olduğumuz FQDN bilgisini belirtilmelidir.

Vmdir.domain-name kısmında vCenter kurulumundaki domain bilgisini belirtmeniz gerekmektedir. Burada Default olarak ben vSphere.local olarak belirttim. Vmdir.password kısmında administrator@vsphere.local kullanıcısının şifresini belirtmiş oldum. Kurulum sonrasında vCenter’a bu hesap üzerinden erişiyor olacağız. Son olarak da vmdir.site-name kısmında site adını belirterek Template’imizi hazırlamış oluyoruz.

{


“INSTALLDIR” : “C:\\Program Files\\VMware\\”,

“vmware.data.directory” : “C:\\ProgramData\\VMware\\”,

“deployment.node.type” : “embedded”,

“db.type” “embedded”,

“vc.svcuser” : null,

“vc.svcuserpassword” : null,

“appliance.net.pnid” : TS-VC.MCORP.LOCAL,

“appliance.net.ports” : {

“rhttpproxy.ext.port1” : 80,

“rhttpproxy.ext.port2” : 443,

“syslog.ext.port” : 514,

“syslog.ext.tls.port” : 1514,

“netdumper.ext.serviceport” : 6500,

“autodeploy.ext.serviceport” : 6501,

“autodeploy.ext.managementport” : 6502,

“vpxd.ext.port1” : 902,

“vsphere-client.ext.port1” : 9443,

“sts.ext.port1” : 7444

},

“vmdir.first-instance” : true,

“vmdir.domain-name” : vsphere.local,

“vmdir.password” : Aa12345!,

“vmdir.site-name” : HQ-SITE

}

Hazırlamış olduğumuz bu Template’i bir isim vererek *.json formatında vCenter-Server > Templates > install altına kaydediyoruz. Command-Line Installation Of Vmware vCenter kurulumu için link üzerinden ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz.

vCenter Server 6.5 Dağıtılması

vCenter 6.5 dağıtımını için SCCM yönetim konsolu üzerinden Software Library > Applications üzerinden Create New Application diyerek sihirbazı başlatıyoruz. Manuel olarak uygulamamızı ekleyeceğimizden dolayı sihirbazımız üzerinden Manually specify the Application information‘ı seçerek devam ediyoruz.


Resim-3

General Information sekmesinde oluşturacağımız vCenter Application’ımız için genel bilgileri belirtmemiz gerekmektedir. Burada ne kadar açıklayıcı bilgiler girerseniz sizin için iyi olacaktır. Application bilgilerimizi belirttikten sonra bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-4

Application Catalog sekmesinde vCenter uygulamamızın Application Catalog üzerinde görünmesini isterseniz bu bölümde belirtebilirsiniz. Fakat vCenter Application Catalog üzerinde gözükmesi gereken bir uygulama olmadığı aşikardır. Bu kısımda sadece alt tarafta bulunan Icon kısmında Browse diyerek dağıtımda gözükecek olan ikonumuzu belirterek bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-5

Deployment Types sekmesinde Add diyerek bir dağıtım tipi oluşturmamız gerekiyor. Açılan sihirbaz üzerinde Manually specify the deployment type information seçeneğini seçerek devam ediyoruz.


Resim-6

General Information sekmesinde dağıtım tipimiz için bir isim belirleyerek bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-7

Content sekmesinde öncelikle indirdiğimiz Vmware vCenter uygulamamızı share edilmiş bir lokasyona taşımalıyız. Content Location kısmında uygulamamızın kurulum dosyaları içerisinde bulunan vCenter-Server klasörünün içerisi belirtilmelidir.

Installation program bölümünde kullanmanız gereken parametre aşağıdaki gibidir.

VMware-vCenter-Server.exe /qr CUSTOM_SETTINGS=aslcustomed_vc.json Bu parametrede belirtilmesi gereken oluşturmuş olduğunuz Template’in belirtilmesidir. İlgili yapılandırmayı gerçekleştirdikten sonra bir sonraki adıma geçiyoruz.


Resim-8

Detection Method adımında uygulamanın var olup olmadığını algılayacak bir tanımlama kuralı eklemliyiz. Detection Rule olarak Windows Installer’I kullanacağız. vCenter paketimiz içerisinde bulunan VMware-vCenter-Server.msi paketi üzerinde Properties dediğinizde Product Code’unu bulabilirsiniz.

Product Code {1845CDD7-221C-4746-9E3B-D3C07868774C}

Bunun için Setting Type kısmında Windows Installer‘ı seçtikten sonra Product Code kısmında ürün kodunu belirtmek gerekmektedir. Daha sonrasında aşağıdaki gibi This MSI product code must exist on the target system to indicate presence of this Application seçeneğini seçerek ilgili tanımlama kuralımızı eklemiş oluruz.


Resim-9

User Experience adımında Yükleme davranışını Install for system olarak / Kullanıcı Gişi Gereksinimini Whether or not a user is logged on olarak / Uygulama Kurulum Görünürlülüğünüde Hidden olarak ayarladıktan Dağıtım Tipi sihirbazımızı tamamlayabiliriz.


Resim-10

Ayarlarımızı yaptıktan sonra dağıtım tipini başarılı bir şekilde oluşturmuş olduk. Summary penceresinde gerçekleştirmiş olduğumuz ayarlamaları görebilirsiniz.


Resim-11

Bütün ayarlamalarımızı tamamladık ve Application’ımız başarılı bir şekilde oluşturmuş oluyoruz. Close diyerek sihirbazımı kapatıyoruz.


Resim-12

Oluşturmuş olduğumuz Vmware vCenter uygulamamızı ilgili Distribution Point’imize göndermemiz gerekmektedir. Bunun için uygulamamız üzerinde sağ klik yaptıktan sonra Distribute Content diyerek sihirbazımızı başlatarak gönderiyoruz.


Resim-13

Content Destination sekmesinde Add diyerek gönderilmesi gereken Distribution Point veya DP’lerimizi seçerek ekledikten sonra aktarımı başlatıyoruz.


Resim-14

vCenter uygulamamız dağıtmadan önce başarılı bir şekilde DP’e aktarıldığını teyit etmelisiniz. Bunun için uygulama tıkladığınızda aşağıda bulunan menüde ki Summary kısmında Content Status kısmında “Yeşil” başarılı bir şekilde aktarıldığı görülebilir.


Resim-15

Uygulamamız üzerinde artık sağ click yaparak Deploy diyoruz. Açılan sihirbazda Collection kısmında dağıtılacak olan Device Collection‘ımızı belirttikten sonra aşağıda bulunan Automatically distribute content for dependencies kutucuğunu işaretliyoruz. Böylelikle uygulamanın kurulumu için gereken farklı uygulamalar bulunuyor ise otomatik olarak dağıtacaktır.


Resim-16

Deployment Settings penceresinde Action : Install / Purpose
: Available olarak seçiyorum ki uygulama Software Center üzerinde gözükerek kurulumu yapılsın. Eğer otomatik olarak kurulmasını isterseniz Required olarak belirterek dağıtabilirsiniz.


Resim-17

Vmware vCenter uygulamamızı dağıttığımız sunucumuz üzerinde bulunan Software Center’a baktığımızda vCenter uygulamamızı geldiğini görebiliyoruz.


Resim-18

Uygulamamıza geldiğimizde artık Install diyerek Vmware vCenter 6.5’in kurulumunu başlata biliriz. Böylelikle vCenter sunucumuz belirlediğimiz yapılandırmaya uygun bir şekilde otomatik olarak kurulacaktır.


Resim-19

Vmware vCenter 6.5 sunucumuz başarılı bir şekilde kurulmuş oldu. Diğer yapılandırmalarınızı yaparak Vmware sanallaştırma platformlarınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.

Not : vCenter uygulamasını dağıtacağınız sunucu veya sunucularınızın kaynakları minimum 2 CPU ve 8 GB RAM olması gerekmektedir. Aksi taktirde kurulumunuz başarısız olacaktır.


Resim-20

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : sccm, sccm ile yazilim kurulumu, software installaiton with sccm, vcenter installation, vcenter kurulumu, sccm ile vcenter kurulumu, sccm ile vcenter dagitimi, sccm ile vcenter nasil kurulur, Vmware vCenter 6.5 kurulumu,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Yaklaşık 7 yıldır sektörün içerisindeyim. 5 yıldır profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalışıyorum. Sektörde farklı firmalarda ve pozisyonlarda görev aldım. Çalıştığım şirket bünyesinde Disaster Recovery, Failover Cluster, System Center projeleri gerçekleştirdim. Şirket bünyesinde Senior System Engineer olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir