1

LiveUpdate Administrator 2.3, Symantec ürünleri için güncelleme paketlerini Symantec sunucularına bağlanarak indirip otomatik olarak bilgisayarlara dağıtmak için kullanılan web tabanlı programdır. Bu program sayesinde networkteki bilgisayarlar güncelleştirmelerini Symantec sitesine bağlanmadan LiveUpdate Administrator programının kuruluğu olduğu sunucudan alabilirler.

LiveUpdate Administrator ile güncellemeleri indirip daha sonra bilgisayarlara dağıtmak için dağıtım merkezine gönderebilir ya da bilgisayarlara dağıtmadan önce test edebilirsiniz. Güncellemeleri indirip dağıtmak için zamanlanmış görev oluşturarak otomatik olarak çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca manuel olarak da Güncellemeleri indirip dağıtabilirsiniz.

LiveUpdate Administrator 2.3 ile gelen birkaç yeni özellik:

  • E-Posta Bildirimi : LiveUpdate Administrator 2.3’de e-posta bildirim ayarlarını yaparak indirme ve dağıtım tamamlandığında ya da sorun olduğunda istediğiniz kullanıcılara bildirimde bulunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Hızlı Geri Yapılandırma : Yönetim konsolu içindeki bir şeçenek ile tüm LiveUpdate Administrator yapılandırma ayarlarınızı tek bir dosyaya yedekleyebilirsiniz.Böylelikle LiveUpdate Administrator’ı yeniden yüklemek zorunda kalırsanız bu dosya aracılığıyla hızlı bir şekilde eski ayarlarınıza geri dönebilirsiniz.
  • Geliştirilmiş Otomatik Bakım : LiveUpdate Administrator 2.3 bakım ve diğer görevleri düzenli olarak otomatik şekilde gerçekleştirir.
  • Otomatik Görev Yürütme : LiveUpdate Administrator 2.3 Güncellemeler için ayarlanan indirme görevi yürütülürken zamanlanmış görev olarak atanan dağıtım görevini de indirmeler tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlatır.

Kuruluma başlamadan önce sistem gereksinimlerine bakmanızı tavsiye ederim.

Not : Windows XP hariç,Windows 64-bit versiyonlarının desteği bulunmaktadır.Optimal kullanım için sunucu işletim sistemi kullanımı tavsiye edilir.

Kurulum Adımları :

LiveUpdate Administrator yüklendiğinde otomatik olarak Apache Tomcat 5.5 ve PostgreSQL database 8.2.9 uygulamalarıda yüklenir. LiveUpdate Administrator yüklenip çalışmaya başladıktan sonra LUA Apache Tomcat ve LUA PostgreSQL servisleri de otomatik olarak çalışır.

NOT : Kuruluma başlamadan Java™ Runtime Environment (JRE) yüklemeyi unutmayalım.

Bu bilgiyi de verdikten sonra kuruluma başlayabiliriz.

1. \Tools\LiveUpdate\LUAESD.exe dosyasını çift tıklayarak çalıştırıyoruz. Kurulum sihirbazının başlangıç ekranını Next i tıklayarak geçiyoruz. Eğer istersek en iyi uygulama önerilerini de görüntüleyebiliriz.

Resim – 1

2. Lisans sözleşmesini onaylayıp Next ile devam ediyoruz.

Resim – 2

3. Kurulum yapılacak klasörü ve güncellemelerin indirileceği klasörü istersek değiştirebiliriz. Ben default bırakıp Next ile devam ediyorum.

Resim – 3

4. Yönetici hesabımız için kullanacağımız kullanıcı adı,şifre ve e-posta adresimizi girip Next ile devam ediyoruz.

Resim – 4

5. Yüklemeye başlamak için Install’u tıklıyoruz.

Resim – 5

6. Yükleme tamamlandığında Finish’i tıklıyoruz.

Resim – 6

7. Yükleme tamamlandıktan sonra masaüstünde oluşan kısayoldan LiveUpdate Administrator’ı çalıştırıyoruz. Kullanıcı adı ve şifremizi girerek Log on oluyoruz.

Ek olarak LiveUpdate Administrator başka bilgisayarlardan bağlanılarak da çalıştırılabilir. Bunun için adres satırına :

http://ipadresi_yada_pcadi:7070/lua yazmak yeterli olur.

Resim – 7

8. Karşımıza LiveUpdate Administrator ana ekranı açılıyor. Bu ekranda altı ayrı bölüm ve bilgilendirme pencereleri bulunmaktadır.

Bölümler :

  • Home : Bu bölümde altı bilgilendirme penceresi bulunmaktadır.Bunlar ;
    • Download and Distribution Activity : İndirme ve dağıtım görevleri ile ilgili ayrıntılar görebilirsiniz.
    • Event Log : Olay günlüklerini görüntüleyebilirsiniz.
    • Configuration Restore : İlk giriş yaptığımızda önceden alınmış konfigürasyon dosyanızı geri yükleyebilirsiniz.
    • System Statistics : Boş disk alanı ile veritabanı ve güncellemeler için kullanılan alanı görebilirsiniz.
    • Quick Links : Yeni dağıtım merkezi ile zamanlanmış indirme ve dağıtım görevi ekleyebilirsiniz.
    • My Symantec Products Overview : Ürünlerimiz hakkında kısa bilgi görebiliriz.

Resim – 8

  • Configure : Bu bölüm de altı başlıktan oluşmaktadır.Bunlar;
    • My symantec Products : Ürün ekleyip çıkarabilirsiniz.
    • Source Server : Varsayılan sunucunun ayakta olmadığı zamanlar için ikincil sunucu ekleyebilirsiniz.
    • Distribution Centers : Ürünler ve test için dağıtım merkezleri ekleyip,çıkarabilir ya da varsayılan olanları kullanabilirsiniz.
    • Client Settings : Client LiveUpdate ayarlarını export edip manuel kopyalayabilirsiniz.
    • Preferences : Görüntüleme ayarları,veritabanı bakım planlama,e-posta bildirimi için alıcı tanımlama,geçici klasör tanımlama gibi ayarları yapabilirsiniz.
    • Export : Ayarlarınızı oluşabilecek yeniden yükleme durumlarında kullanabilmeniz için dışa aktarabilirsiniz.
  • Download & Distribution : Bu bölüm de iki başlıktan oluşmaktadır.Bunlar;
    • Schedules : İndirme ve dağıtım için zamanlanmış görev oluşturabilir ya da elle bu işlemleri yapabilirsiniz.
    • Activity Monitor : Çalıştırdığınız görevlerle ilgili tüm aktivite bilgilerini görebilirsiniz.
  • Manage Updates : Kullandığınız ürünlere ait tüm güncelleme dosyalarını bu bölümden yönetebilirsiniz.Görüntüleyebilir,onaylayabilir ya da silebilirsiniz.
  • Event Log : LiveUpdate Administrator da yapılan tüm işlemleri görüntüleyebilirsiniz.
  • Manage Users : Kullanıcı eklemek,çıkarmak,değiştirmek için tüm ayarları buradan yapabilirsiniz.

Bilgilendirme pencereleri :

  • Download and Distribution Activity : İndirme ve dağıtım görevleri ile ilgili ayrıntılar görebilirsiniz.
  • Event Log : Olay günlüklerini görüntüleyebilirsiniz.
  • Configuration Restore : Önceden alınmış konfigürasyon dosyanızı geri yükleyebilirsiniz.(Kurulumu yaptıktan sonra ilk kez log on olduğunuzda çıkar.)
  • System Statistics : Boş disk alanı ile veritabanı ve güncellemeler için kullanılan alanı görebilirsiniz.
  • Quick Links : Yeni dağıtım merkezi ile zamanlanmış indirme ve dağıtım görevi ekleyebilirsiniz.
  • My Symantec Products Overview : Kullanılan ürünler hakkında kısa bilgi görebiliriz.

9. Log on olduktan sonra ilk yapacağımız işlem Configure > My Symantec Product Catalog’a tıklayıp ürün kataloğunu güncellemektir.

Resim – 9

10. Ardından Add New Products’a tıklayarak ürün hattından Symantec Endpoint Protection’ı tıklıyoruz sonrasında sayfanın altına inip kullanacağımız ürünün versiyonu hangisiyse onun yanındaki kutucuğu işaretlereyek OK’u tıklıyoruz.

Resim – 10

11. Ardından Source Servers’a girip güncellemelerin çekileceği sunuculara erişim problemi olup olmadığını denemek için Test butonuna tıklıyoruz. Eğer bağlantı ile ilgili bir problem yoksa sayfada “Connection the Symantec LiveUpdate was successful” mesajını görürüz.

Resim – 11

12. Sonra Distribution Center’a girip default production ve testing için ürün tanımlamamızı yapıyoruz. İstersek buraya kendi oluşturacağımız dağıtım merkezleri de ekleyebiliriz. Ya da farklı gruplara farklı dağıtım merkezleri tanımlayabiliriz.

Resim – 12

13. LiveUpdate Administrator aracılığıyla dağıtılan güncellemelerin bilgisayarlar tarafından çekilebilmesi için ilgili erişim linkinin yönetim konsolu aracılığıyla bilgisayar gruplarına atanması gerekmektedir. Bu işlem istenilirse Client settings bölümünden özel bir LiveUpdate yapılandırma dosyası oluşturularak da yapılabilir. Bunun için client settings içinden ilgili dosyaların export edilip bilgisayarlara kopyalanması gerekmektedir. Ancak bu işlemlerin yönetim konsolu aracılığıyla yapılması daha çok tercih edilir ve daha basittir. Bu bölümde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Resim – 13

14. Preferences bölümünde uygulama tercihlerini isteğiniz doğrultusunda değiştirilebilirsiniz. Görüntüleme ayarları, veritabanı bakım planlama, e-posta bildirimi için alıcı tanımlama, geçici klasör tanımlama gibi ayarları yapabilirsiniz. Bu bölümde de ben herhangi bir değişiklik yapmadan geçiyorum.

Resim – 14

15. Export bölümünden, LiveUpdate Administrator’ı yeniden yüklemeniz durumda hızlı bir şekilde eski ayarlarınızı yüklemek için kullanmak üzere yapılandırma dosyasını export edebilirsiniz. Ancak bu dosyayı sadece yeni kurulum yaptıktan sonra konsola ilk log on olduğunuzda import etmek için kullanabilirsiniz. Tüm ayarları tamamladıktan sonra bu ekrandan yapılandırma dosyanızı export edebilirsiniz.

Resim – 15

16. Sıra geldi LiveUpdate Administrator için otomatik indirme ve dağıtma zamanlaması yapmaya. İndirme işlemi için Download & Distribute > Schedules > Add Download’a tıklıyoruz. İsim verip Add’e tıklayarak güncellemelerini çekeceğimiz ürünü ekliyoruz. Ben günlük indirmeyi tercih ettiğim için Daily’i seçip istediğim saati belirtiyorum. OK’ a tıklayarak çıkıyoruz.

Resim – 16

17. Aynı işlemleri dağıtım için de Add Distribution’a tıklayarak yapıyoruz. Burada indirmeden farklı olarak saat belirtmeden indirme işlemi tamamlandıktan sonra dağıtım işleminin başlaması için “After Download Schedule”i seçip OK’a tıklıyoruz.

Resim – 17

18. Yine Schedules ekranında oluşturduğumuz gunluk.indirme ve gunluk.dagitim görevlerini test etmek için yanındaki kutucuğu işaretleyerek Run Now’a tıklıyoruz.Request Status bölümünde “Completed successfully” gördüğümüzde işlem başarı ile sonuçlanmış demektedir.

Resim – 18

19. Ancak LiveUpdate Administrator üzerinde yaptığımız bu ayarlar bilgisayarların güncellemeleri alması için yeterli değildir. Bilgisayarların güncellemeleri alacağı yeri bilmesi gerekmektedir. Bu işlemi de yönetim konsolu aracılığıyla yapmamız gerekiyor.

Symantec Endpoint Protection Manager’a log on olup, Clients tabına tıklıyoruz. Ardından ilgili bilgisayarlarımızın olduğu grubu tıklayıp sağ üst köşeden Policies tabına giriyoruz, LiveUpdate Settings Policy’i editliyoruz. Windows Settings altından Server Settings’e giriyoruz. Sayfanın sağından “Use a LiveUpdate Server” ardından “Use a specified internal LiveUpdate Server ” a tıklıyoruz. Add’e tıklayıp Server name bölümüne LiveUpdate sunucumuzun ismini URL bölümüne Default Production Distribution Center’daki url i yazıp OK’a tıklıyoruz.

Resim – 19

20. Ardından sol taraftan Schedule bölümüne giriyoruz. Burada LiveUpdate sunucusunun belirli zamanlarda kontrol edilip otomatik indirme yapılmasını sağlayabiliriz. Bunun için “Enable LiveUpdate Scheduling” i işaretleyip zaman belirliyoruz. Retry Window aracılığıyla Schedule başarılı olamadığı durumlarda tekrar denemesini ayarlayabiliriz.

Resim – 20

21. Yine sol bölümden Advanced Settings’e girip User Settings altından “Allow the user to manually launch LiveUpdate” i işaretleyerek kullanıcıların manuel LiveUpdate’i çalıştırmalarına izin verebiliriz.”Allow the user to modify the LiveUpdate schedule” ı işaretleyerek kullanıcıların LiveUpdate için oluşturduğumuz zamanlama ile ilgili değişiklik yapmasını sağlayabiliriz. Ya da “Allow the user to modify HTTP,HTTPS,or FTP Proxy settings for LiveUpdate” i işaretleyerek kullanıcıların LiveUpdate için HTTP,HTTPS ya da FTP Proxy ayarlarını değiştirmesine izin verebiliriz.

Product Update Settings bölümünden kullanıcıların ürün güncellemelerini LiveUpdate aracılığıyla almasını etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabiliriz.

Son olarak OK’a tıklayarak bu pencereyi kapatıyoruz.

Benim önerim bu policy i uygulayacağınız gruba göre bu şeçeneklerin uygun olanlarını işaretleyip diğerlerini kaldırmanız yönündedir.

Resim – 21

Yaptığımız bu ayarlarla LiveUpdate Administrator’ı kurmuş, kullanacağımız ürünleri eklemiş, güncellemelerin indirilip dağıtılması için otomatik zamanlama ayarlamış ve son olarak kullanıcılarımıza LiveUpdate Administrator aracılığıyla indirilen güncellemelere erişim için tanımlama yapmış olduk.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981 İstanbul doğumlu. Mersin Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümünü bitirdi.11 yıldır bilişim sektöründe çeşitli kademelerde görev aldı.3 yılı aşkın süredir bir yazılım firmasında Sistem Destek Uzmanı olarak çalışıyor. MCITP:EA ve Symantec Technical Specialist (STS) sertifikalarına sahip.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 30/11/2015

    merhaba,
    ilgili ayarların tamamını backup exec için yaptım. backup exec içerisinde nasıl bir ayar yapılmalı ki updateleri benim liveupdate administrator kurdugum sunucudan alabilsin.
    backup exec versiyon 2012
    teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir