1. Anasayfa
  2. Symantec ve Trend Micro

Symantec Enterprise Vault İçin Windows Failover Cluster Hizmetini Kullanarak Cluster Kurulumu


0

Bu yazımda Windows Failover Cluster servisini kullanarak Symantec Enterprise Vault ürününün Cluster konfigürasyonu adımlarını açıklayacağım. Windows Failover Cluster servisi yerine farklı bir Cluster yazılımını da kullanabilirsiniz. Yazımın sonunda bundan biraz daha bahsedeceğim. Neyse şimdilik konuyu fazla dağıtmadan devam edeyim J

Test ortamımı açıklayarak başlayabilirim.

Domain Controller : windc.test.ev , Windows Server 2008 R2

Exchange Server 2010 : windc.test.ev , Windows Server 2008 R2

SQL Server : sql.test.ev , Windows Server 2008 R2

iSCSI Target Server : windc.test.ev

Enterprise Vault (version 10.0.3):

Node 1 : n1.test.ev , Windows Server 2008 R2

Node 2 : n2.test.ev , Windows Server 2008 R2

Failover Cluster Name : ha.test.ev

Windows Failover Cluster servisi yapılandırması için TechNet’e bakabilirsiniz. Üstte yazdığım gibi ismi ha.test.ev olan, 3 adet Storage’ı olan bir Cluster oluşturdum. 1 adet Storage’ı Cluster Quorum Diski ( Node and Disk Majority) olarak kullandım. Bu kısma kadar yaptıklarım bilindik Failover Cluster Serivisi yapılandırmasıdır.

Şimdi de Enteprise Vault ürününü tarafından kullanılacak Cluster servisini yapılandırabiliriz.

Failover Cluster yönetim konsolunu açıyoruz. Yapılandırmanın genel görünümü aşağıdaki gibidir.


Resim-1

“Services and applications” ‘a right – click ile aşağıdaki sihirbazı başlatabilirsiniz.


Resim-2

Belki ilerleyen yıllarda bu kısımda ön tanımlı bir Enterprise Vault servisi gelir. Şimdilik gerekli Resource’ları tanımla işi bize ait !


Resim-3

Client Access Point, Enterprise Vault Server’ın ismi olarak düşünülmelidir. Yani Enterprise Vault Cluster ismi! İleride bu Cluster ismini point eden bir alias tanımlayacağız.

Enterprise Vault Cluster yapısında kullanılacak Disk Resource’larını seçiyoruz. MSMQ , Index / Cache ve Vault Store için 3 ayrı Disk kullandım.


Resim-4

Kullanmak istediğiniz Disk’leri üstten seçiyoruz.


Resim-5

İşlemin özeti üstteki gibidir.


Resim-6

Enterprise Vault Cluster servisinin kullanacağı, fakat Services and Applications sihirbazında göremediğimiz bir bileşen kaldı. Cluster içinde hizmet verecek olan MSMQ Resource’u!!!


Resim-7

Üstte de göreceğimiz gibi Archive‘e MSMQ Resource’unu ekliyoruz.


Resim-8

Üstteki resme bakacak olursak; Archive altında Server (client access point) , MSMQ ve Disk Drives Resource’ları görülüyor. Bu Resource’ların dependency’leri mevcuttur. Sağlanmadığı taktirde “Online” yapamayız. Bu dependency’ler hakkında Symantec’in sitesinden bir alıntı aşağıdaki gibidir.


Resim-9

Bu listeye göre yapımızı kontrol edebiliriz !


Resim-10

Client Access Point’in dependency’si üstteki gibidir. IP Address Resource!

MSMQ’nun dependency’si aşağıdaki gibidir. Storage ve Client Access Point Resource !


Resim-11

Resource’larda bir değişiklik yaparsanız dependency’leri de kontrol ediniz! Zira Resource’ları online yapabilmeniz için doğru dependency yapılandırması şarttır!

Failover Cluster altında Enterprise Vault için kullanılacak olan Cluster Servisi’ini(Resource’lari ile birlikte) hazırlamış olduk.

Enterprise Vault media’sını Node’larımıza mount ederek sunucuyu “Perpare my System” seçeneği ile kuruluma hazırlayabiliriz.

Ardından “Deployment Scanner” seçeneği ile kurulum öncesi kontrol yapabiliriz. Bu iki madde sağlıklı bir kurulum için önemlidir! Her iki işlemi de aşağıdaki Launcher’dan yapabilirsiniz.


Resim-12

“Prepare my System” ve “Deployment scanner” işlerinden sonra standart kurulum sürecini gerçekleştiriniz. Bu süreçte ürünün lisansını kullanmanız gerekecektir.

Her iki Node’da da “System preparation” , “Deployment scanning” ve Enterprise Vault Installation işlemlerini yapıyoruz.

Burada belirtmiyorum fakat Enterprise Vault kurulumu ve Exchange Server arşivlenmesi için yapılması gereken bir dizi işlem mevcuttur.


Resim-13

Şimdi, Node’lardan bir tanesinde Enterprise Vault’un konfigürasyonunu yaparak devam edelim.

Vault Configuration sihirbazını başlatıyoruz. İlk görünüm aşağıdaki gibidir.


Resim-14

Sihirbaz, Cluster servisinin varlığını keşfetti! İlk seçenek ile devam ediyoruz.

Hatırlarsanız daha önce Archive isminde bir Cluster servisi oluşturmuştuk. Bu servis içinde Client Access Point, IP adresi, MSMQ servisi ve Disk‘ler vardı. Bakın sihirbaz tam da onları istiyor J


Resim-15

Eğer Cluster servisinizde eksik/hata yoksa Archive isimli servis seçip Next ile devam edebilirsiniz.( siz servis ismini nasıl belirlediyseniz, onu seçerek ilerleyebilirsiniz)


Resim-16

Vault Directory’yi yapılandıracağız. Next ile devam.


Resim-17

Dil seçimi. Değişiklik yok. Next ile devam.


Resim-18

Vault Admin hesabı olarak kullanmak istediğiniz hesabın bilgilerini yazarak devam ediyoruz.


Resim-19

SQL Server ismi (Bilindik bir isim olacaktır yapıdan yapıya göre değişebilir). Next ile devam.


Resim-20

Directory DB’nin ve Log’larının yerini nerede tutmak istiyorsanız belirtiniz!


Resim-21

Monitoring DB için benzer bilgiler gerekiyor.


Resim-22

Yine DB ve Log path’i belirleme zamanı.


Resim-23

Üstteki resimde görüleceği üzere ARCHIVE servisini point edecek olan bir alias belirliyoruz. (DNS’te cname açmayı unutmayınız)


Resim-24

Index ve Cache alanı için Cluster Disk Resource’larından uygun olanı seçtik. Index ve Cache için I: Diskini , MSMQ için M: Diskini , Vault Store için V: Diskini kullanmayı tasarlamıştım. ( 3 farklı Disk).


Resim-25

Ardında devam. Resource’ları online hale getirebilirsiniz artık (Bring Resource online kutucuğu işaretlenerek devam edilebilir). İsterseniz Failover Cluster konsolundan da olanları gözleyin.


Resim-26

Rapora dikkatlice bakarak hata olmadığından emin olun! Ve Next ile devam.


Resim-27

Üstteki seçenekler ile şimdi yada sonra Enterprise Vault’u Exchange Server arşivlemeye hazırlamaya başlayabilirsiniz(Domain, Vault Store Group, Mailbox Policy, vs…). Yazının konusu gereği ben burada bitiriyorum sihirbazı.

Üstte görülen Other Resources altındaki Resource’ların dependency’lerini de gözleyin!!!

Birinci Cluster Node’u hazırdır.

İkinci Cluster Node’una geçerek Enterprise Vault Configuration Sihirbazını çalıştırıyoruz.

Size Vault Admin hesabı bilgilerini ve Cluster Resource bilgilerini soracaktır. Bunları ilk Node’un yapılandırılması sürecinden hatırlıyor olacaksınız. İlave bir yapılandırma yok. Böylece ikinci Node’da öncesinde yapılandırdığımız Enterprise Vault Cluster yapısına dahil oluyor.

Şu durumda Enterprise Vault Failover Cluster yapılandırması tamamlanmış oldu. Enterprise Vault Cluster Servisini ( Archive ) Node’lar arasında gezdirip test edebilirsiniz. Node’ları devre dışı (iki Node’u aynı
anda değil)
bırakıp Failover’ı test edebilirsiniz.

Sonuç: Enterprise Vault Cluster yapısı tamamlanmış oldu.

Symantec’in ilgili web sayfalarına bakmak isterseniz http://www.symantec.com/business/support/index?page=content&id=HOWTO58149 adresinden başlayabilirsiniz.

Yapınızda mevcut ise ya da satın almak isterseniz, Enterprise Vault Cluster yapısını Veritas Cluster ile de yapabilirsiniz. Enterprise Vault için Highly Available bir yapı yada Disaster Recovery site yapılandırmaları; Storage Foundation + Veritas Cluster + Veritas Volume Replicator ile kurulabilir.

Aslında Microsoft Hyper-v 3.0 kullanıyorsanız vm replication ile de kolayca DR site hazırlamak mümkün. İncelemek isterseniz http://blogs.technet.com/b/tommypatterson/Archive/2012/10/10/replication-with-hyper-v-replica-part-i-replication-considerations-made-easy-step-by-step.aspx adresi ve http://blogs.technet.com/b/tommypatterson/Archive/2012/10/10/replication-with-hyper-v-replica-part-i-replication-considerations-made-easy-step-by-step.aspx adresi ile başlanabilir. Benzer durumlar Vmware için de mevcuttur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir