SQL Server 2019 CTP 2.2 Kurulumu
0

10 Aralık 2018’de Microsoft, SQL Server 2019 CTP 2.2’nin yayımlandığını duyurdu. Veritabanı uzmanlarının teknoloji konusunda güncel kalmasının iyi olacağını düşünüyorum, bu yüzden SQL Server 2019’a alışmak adına bu yeni CTP’nin kurulum içeriğini hazırladım. Bu makalede, Azureda Windows Server 2016 kurulu olan sanal bir sunucuya SQL Server 2019 CTP 2.2 kuruluyor olacağız.

Adım 1 : Kurulum ortamının tedarik edilmesi

Henüz CTP olmasından ötürü SQL Server 2019 CTP 2.2’nin internetten indirilmesi gerekli, bu yüzden aşağıdaki adresi kullanmalıyız.

https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-2019#Install

Yukarıdaki adresi VM makinemde açtığımda aşağıdaki resim ile karşılaşıyorum.

Resim 1

Gördüğünüz gibi, SQL Server 2019 için kullanabileceğim hedef çalışma ortamları için dört farklı seçeneğim var. Daha önce de belirtiğim gibi, bir Windows Server 2016’a kurulumu gerçekleştireceğimiz için Yukarıdaki seçeneklerden “Windows” olanı seçiyorum.

“Windows” seçeneği seçildiğinde aşağdaki ekran ile karşılaşıyoruz.

Resim 2 

Yukarıdaki “Preview SQL Server 2019 For Windows” bağlantısına tıklayarak, SQL Server 2019 CTP ürün ailesi için değerlendirme sayfasına yönlendirildim. Bu sayfada benden kişisel bilgilerimi istiyorlar.

Resim 3

Tüm kişisel bilgilerimi verdikten sonra aşağıdaki işleme devam etmek istediğimde SQL2019CTP2.2-SSEI-Eval.exe dosyasını indirmem gerektiğini gördüm ve VM makineme kaydettim. Daha sonra SQL2019CTP2.2-SSEI-Eval.exe dosyasını çalıştırdım, ardından aşağıdaki kurulum türlerinden birini seçmemi istedi.

Resim 4

Gördüğünüz gibi kullanabileceğim üç farklı kurulum tipi var. Basic, Custom ve Download Media. Kurulum için dosyalara ihtiyacım olduğu için “Download Media” seçeneğine tıkladım. İndirme işlemi başladığında aşağıdaki sayfa görüntülenir.


Resim 5

Yukarıdaki resimde, indirmek istediğim paket türünü (ISO veya CAB) ve kurulum dosyalarını saklamak istediğim yeri seçebilirim. Varsayılanı değiştirmedim ve “Download” butonuna tıkladım. Bir indirme işlemini başlattı.

Resim 6

İndirme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı.

Resim 7

Artık SQL Server Kurulumu ISO dosyam mevcut olduğundan, SQL Server 2019 CTP 2.2 kurulum adımına geçebilirim.

Adım 2: SQL Server 2019 CTP 2.2’ı yükleyin

SQL Server 2019’un yeni sürümünü kurmak için önce indirdiğimiz ISO dosyasını winrar ile klasöre çıkarttım. ( Mount işlemi de yapabilirsiniz. )

Resim 8

Ekran tanıdık geldi değil mi ? İşleme devam edebilmek için Setup’ı çalıştırıyorum.

Resim 9

Kurulumu başlatabilmek adına sol menüden “installation” tıklayıp en üstte yer alan new installation seçiyorum.

Resim10

Kurulum hazırlık ekranı hızlıca tamamlandı ve karşıma aşağıdaki ekran geldi.

Resim11

Yukarıdaki resimde, 180 günlük ücretsiz deneme sürümünü yükleyen varsayılanları alıyorum. Yükleme işlemine devam etmek için “next” düğmesini tıklıyorum.

Resim12

Lisans bilgilendirmesi geldi, burada da lisansı kabul edip devam ediyorum.

Resim13

Lisansı kabul ettikten sonra yukarıkdai “Global Rules” ekranı ile karşılaşıyorsunuz, “Next” ile devam ediyoruz. Bu ekran bir kaç saniye görüntülendikten sonra “Microsoft Update” ekranı karşınıza gelir.

Resim14

Güncellemeleri kontrol etmek için Microsoft Update kullan (önerilir)” seçeneğini işaretliyorum. Bunu yaparak kurulumum Microsoft’tan güncelleme olup olmadığını görmenizi sağlar. Seçimi yaptıktan sonra “next” ile devam ediyorum.

Güncelleme tarama işlemi tamamlandığında, aşağıdaki “Install Rules” ekranı görüntülenir.

Resim15

Sadece Güvenlik Duvarı uyarısı olduğunu görüyorum. Şimdilik bunu görmezden geldim ve “nextile işlemime devam ediyorum.

Install Rules” ekranın geçtikten sonra karşımıza Feature Selectionekranı gelir.

Resim16

SQL Server 2019 CTP 2.2’da bulunan özellik öğelerinin listesini inceledim ve tüm özellikleri yüklemeye karar verdim. Bu sebepten “tümünü seç – Select All ” seçip kuruluma devam ediyorum. Bu işlemi yapınca sol tarafa yeni öğeler eklendiğini göreceksiniz.

Resim17

Feature Selection” sonrasında yukarıdaki gibi bir hata ile karşılaştım. Hatanın detayını görebilmek için Status kısımına tıklıyorum.

Resim18

Hatanın detayını görüntülemek için “C:\Program Files\Microsoft SQL Server\150\Setup Bootstrap\Log” yolundaki hata kayıtlarını da inceleyebilirim.

Resim19

Gördüğünüz gibi hatanın sebebi PolyBase Teradata Connector için java olması gerektiği fakat kurulumu yaptığımız sunucuda yüklü olmamasından kaynaklanıyor. Bu sorunu çözmek için Oracle JRE yazılımını yüklemem gerekiyor. Oracle JRE’yi yüklemek için, en son JRE’yi aşağıdaki konumdan indirdim:

https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre8-downloads-2133155.html

Resim20

Bu sayfada, lisansı kabul etmek için radyo düğmesini tıklattım ve daha sonra SQL Server 2019 kurulumum için kullandığım işletim sistemi için indirilecek doğru sürümü seçtim.

Java JRE indirildikten sonra kurulumunu yapıp SQL Server 2019 kurulum ekranında özellik taramasını “re-run” ile tekrar yaptırıyorum.

Resim21

Yeni JRE kurulumu ile aşağıdaki ekran görüntüsünün gösterdiği gibi artık JRE hatası almadık.

Resim22

Gördüğünüz gibi sadece bir uyarı var, görmezden gelip “next” ile devam ediyorum ve aşağıdaki “Instance Configuration” ekranı ile karşılaşıyoruz. Bu ekranda varsayılan ile devam etmek istiyorum. Bu ekran aracılığı ile farklı isimde bir sql server instance kurulumu da yapabilirsiniz. Varsayılan bırakılması durumunda localhost olarak erişebileceğiniz bir kurulum gerçekleşir.

Resim23

Polybase Configuration” ekranına geldiğimizde de varsayılan kurulum ayarları ile devam ediyorum.

Resim24

Server Configuration” ekranında önceliğimi SQL Server Database Engine servis hesabına veriyorum. Kurulum sonrasında yada herhangi bir restart işlemi sonrasında otomatik olarak başlaması benim için önemli. Daha önceki kurulum ekranlarından farklı olarak burada karşınıza “Grant Perform Volume Maintenance Task Privilege to SQL Server Database Engine Service” çıkacaktır. Bu ayarı da seçiyoruz. SQL Server 2019 öncesi versiyonlarda kurulum sonrası bu ayarı daha iyi performans ve disk büyümesinde öncelik için sonradan aktif ediyorduk.

Resim25

Artık bu özellik kurulum ekranına gelmiş iyi de olmuş. Ayarları yaptıktan sonra “next” ile devam ediyorum.Karşıma “Database Engine Configuration” ekranı geliyor.

Resim26

Bu ekran üzerinde 4 farklı kısım mevcut, yukarıdaki “Server Configuration” kısımı içerisinde öncelikli olarak “Authentication Mode” bölümünden Mixed’ı seçiyoruz ki bu sayede hem sql kullanıcıları ile ( sa Dahil ve diğer oluşturduğumuz sql kullanıcıları ) hem de windows authentication erişim sağlayabilelim. Password kısımında ise sa kullanıcısının şifresini giriyoruz.

Add Current User” kısımından ise Windows Authentication ile erişim yetkisine sahip mevcut kurulumu yapan kullanıcının bilgisini ekliyoruz.

Bu ayarları yaptıktan sonra SQL Server 2019 kurulumunu tamamladıktan sonra hem sa kullanıcı hemde windows authentication ile SQL Server’a erişebilir olacağız. Sırası diğer ayarları kontrol edelim.

Data Directories” kısımı ile oluşturulacak veritabanlarının nerede olması gerektiğini belirliyoruz. Test amaçlı kurulum yaptığım için varsayılan olarak bırakıyorum fakat canlı sistem için kuracak olsaydım buradaki dosya yollarını değiştiriyor olurdum.

Resim27

TempDB kısımı SQL Server 2017 ile kurulumlarında karşımıza gelmeye başladı. Eski versiyonlarda kurulum sonrası tempdb için ayarlamalar yapıyorduk. Test kurulumu yaptığım için varsayılan olarak bırakıyorum.

Resim28

Filestream özelliğini kullanmayacağım için aktif etmiyorum.

Resim29

Database Engine Configuration” bölümünüde tamamladığımıza göre “next” ile kuruluma devam ediyoruz. Karşımıza Analysis Service Configuration ekranı geliyor. Analysis Service kullanmayacağım fakat Add Current User seçeneğini ekleyip kuruluma devam etmem gerekiyor.

Resim30

Analysis Service kurulumu sorasında Integration Services Scale Out için Master Node configuration ekranı geliyor. Bu ekranı da varsayılan olarak bırakıp devam ediyorum.

Resim31

Integration Services Scale Out Configuration Master – Node ekranından sonra karşımıza Worker Node için konfigürasyon ekranı geliyor, burayı da bu özelliği kullanmak istemediğim için varsayılan olarak bırakıp devam ediyorum.

Resim32

Worker Node ekranını da geçtikten sonra karşımıza “Distributed Replay Controller” ekranı geliyor. Burada Add Current User seçeneğini seçip devam ediyoruz.

Resim33

Kurulum bitimine az kaldı, bir sonraki ekran ise “Distribusted Replay Client” ekranıdır, varsayılan olarak kurulumu tamamlamak adına devam ediyoruz.

Resim34

SQL Server’ın R Desteğinin gelmesi ile kurulumda R Kullanımını onaylamamız gerekli. Bildiğiniz üzere SQL Server’da R kullanımı yapabilirsiniz ve Machine Learning için kullanabilirsiniz.

Resim35

Bir diğer Machine Learning özelliği ise Python özelliğinin kabul edilmesi, R’da olduğu gibi bu özelliği de kabul ediyoruz.

Resim36

Kurulumu tamamlamıza az kaldı, son ekranlarımıza geliyoruz.

Resim37

Ready To Install ekranı seçilen özelliklerin özetini sunulduğu ve bu özelliklerin işaretli olduğu ini dosyasının yolunu gösterir. Ini dosyasını kullanarak sonraki kurulumlarınızda benzer özellikler ile SQL Server kurulumu daha hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Ini dosyası Window Server Core kurulumlarında olmazsa olmazımızdır.

Resim38

Nihayet kurulum işlemini başlatabilirdik. Kurulumun yüklenmesi biraz zaman alır.Kurulumum tamamlandığında aşağıdaki ekranı görürsünüz.

Resim39

Yukarıdaki ekrandan tüm özelliklerin kurulumlarının başarılı olduğunu görüyorum. SQL Server 2019 CTP 2.2 kurulumunu başarı ile gerçekleştirmiş olduk. Son olarak yapmamız gerek SQL Server 2019 CTP 2.2 yönetebilmek ve test edebilmek için SQL Server Management Studio ( SSMS ) kurulumunu yapmamız gerekiyor. Tabi SSMS kurulumu yapmaan sqlCmd ile de komut satırından işlemlerinizi yapabilirsiniz. İllaki SSMS şart değil, farklı GUI’lerde kullanılabilir.

SSMS Kurulumu için SQL Server Installation Center’da Install SQL Server Management Tools seçiyoruz.

Yukarıdaki bağlantıya tıkladığınız da https://docs.microsoft.com/en-us/sql/ssms/download-sql-server-management-studio-ssms?view=sql-server-2017 bu adrese sizi yönlendirecektir.

Resim41

Gördüğünüz gibi SSMS’in güncel versiyonlarının olduğu bir sayfa ile karşılaştık. Bu sayfada SQL Server Management Studio 18.0 için 6. önizleme sürümünün indirebilmek için bir bağlantı olduğunu görebilirsiniz. İsterseniz aynı sayfadan geçmiş versiyonları da indirip kurabilirsiniz.

SQL Server 2019 CTP 2.2 test edebilmek için bu SSMS önizleme sürümünü kullanacağım.Sayfada yer alan bağlantıyı kullanarak SSMS kurulum dosyasını (SSMS-Setup-ENU.exe) indirip VM makineme kaydettim.Bu SSMS’yi çalıştırdığımda aşağıdaki ekranı görürüz.

Resim42

SSMS 18.0 kurulumunu başlatmak için “Install” butonuna tıklayın. Bunu yaptığımda, SSMS’nin yükleme işlemi çalışırken aşağıdaki ekranı göreceksiniz.

Resim43

Kurulum tamamlandığında aşağıdaki ekran görüntülenir.

Resim44

Adım 3: Kurulumu Doğrulayın

Bu noktada SQL Server 2019 CTP 2.2 ve SQL Server Management Studio’yu (SSMS) kurdum. Doğrulama işlemime SSMS ile başlıyorum. SSMS ilk başladığında aşağıdaki ekranı görüyorum.

Resim45

Bu pencere birkaç saniye görüntülenir, ancak sonunda SSMS başlar ve aşağıdaki pencere görüntülenir.

Resim46

Connect to Server ekranında herhangi bir değişlik yapmadan “connect” diyorum ve sol tarafta yer alan Object Explorer penceresinde bağlantımı görüntülüyorum.

Resim47

Gördüğünüz gibi normal Sistem Veritabanlarına sahibim (master, model, msdb ve tempdb), fakat aynı zamanda üç DW ile başlayan veritabanına da sahibim (DWConfiguration, DWDiagnostics, DWQueue). Bu veritabanlarını daha önce görmediyseniz, bunlar PolyBase’i desteklemek için kullanılan veritabanlarıdır.

Bir sonraki testimde, yeni SQL Server 2019 CTP 2.2 veritabanıma karşı aşağıdaki sorguyu çalıştırabilirsiniz.

SELECT
SERVERPROPERTY(‘Edition’) AS Edition,
SERVERPROPERTY(‘ProductVersion’) AS ProductVersion,
SERVERPROPERTY(‘ProductLevel’) AS ProductLevel;
GO

Sorguyu çalıştırdıktan sonra aşağıdakiler sonuç olarak dönüyor.

Resim48

Genel anlamda çok detaylandırmadan tüm özelliklere ait kurulum ekranlarını gösterip SQL Server 2019 CTP 2.2 kurulumunu gerçekleştirdik. SQL Server 2019 ile biz veritabanı geliştiricilerini / uzmanlarını / yöneticilerini güzel özellikler beklemektedir. Kurulumu ile bu özellikleri incelemeye başlayabiliriz!

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: sql, SQL 2019, sql 2019 kurulumu, sql install 2019, sql nasil kurulur, SQL Server, SQL Server 2019, sql server kurulumu,sql server kurulumu detaylı anlatım, ms sql server 2019 kurulumu, ms sql server 2019 Türkçe

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 2
    k_zd_m_
    Kızdım!

Milenyumdan beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası merakı sayesinde eğitim yaşantımı doğup büyüdüğüm Düzce'de geçirdim. Sonrasında Düzce'nin kendimi geliştirmek adına yeterli imkanlara sahip olmadığından İstanbul'a gelip Bilge Adam Eğitim Kurumlarından Yazılım ve Veritabanı eğitimi aldım. Eğitimimi tamamlarken çeşitli Windows ve Web uygulamaları geliştirdim.Sırası ile Sentez Yazılım, Nebim Yazılım, Ciceksepeti, Doğan Holding, Kariyer.Net, TurkNet gibi firmalarında Yönetici / Müdür pozisyonlarında farklı ünvanlarda ( Yazılım Geliştirici / Raporlama ve Veritabanı Yöneticisi gibi) görev aldım. Şimdilerde ise DMC Bilgi Teknolojileri firmasının Kurucu Ortaklığını ve Veritabanı Danışmalığı Hizmeti vermekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir